https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-nebudou-poradat-ohnostroj-pri-mestskych-slavnostech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice nebudou pořádat ohňostroj při městských slavnostech

21.3.2023 01:01 | PARDUBICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
Pardubice už nebudou pořádat ohňostroj při městských slavnostech. Místo něj bude jiná show, například laserová, nejvhodnější variantu radnice hledá. Zastupitelé schválili uvolnění peněz, které budou na pořízení nákladnější zábavní části slavností potřeba.
 

Zastupitelé ODS proti návrhu změn rozpočtu protestovali. Například Jan Mazuch uvedl, že je teď móda rušit ohňostroje. Když je zavedený, nerušil by ho, řekl.

Zastupitel Robert Hrdina (Piráti) upozornil na to, že komise pro životní prostředí v lednu požádala městskou radu o to, aby zvážila omezení využívání pyrotechniky na akcích města a přistoupila například k zákazu prodeje petard na území města. "Nejedná se o módní výstřelek, ale jedná se o ochranu životního prostředí a ochranu zdraví obyvatel města, zakládá se na datech," řekl Hrdina.

Na silvestra mohou lidé v Pardubicích odpalovat petardy a další zábavní pyrotechniku. Lidem, kteří je odpalují, hrozí zranění. Hluk vadí obyvatelům, ohrožuje domácí i divoce žijící zvířata. Po nočních oslavách se pak v ulicích povalují zbytky rachejtlí.

Město prověří varianty zábavní show, která bude místo ohňostroje, může to být dronová světelná show, laserové show nebo water-screening (projekce na vodu). "Tyto aktivity jsou však v porovnání s ohňostrojem v požadované kvalitě nákladnější. Proto je třeba tento rozdíl pokrýt," uvedli autoři návrhu v důvodové zprávě.

Zastupitelé schválili zvýšení rozpočtu o 146 000 korun. Vzrostou tak na 363 000 korun. Poslední ohňostroje město vyšlo na 217 000 korun. Pardubice pořádají městské slavnosti na podzim.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

22.3.2023 05:48
Bohužel nemají radní všude tolik rozumu jako v Pardubicích. Jednak je to nesmyslné vyhazování veřejných peněz oknem, které by určitě našly lepší využití. O negativním vlivu na životní prostředí už také toho bylo napsáno dost a každý si to může vyhledat. Velká chvála radním v Pardubicích.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist