https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/parizska-prokuratura-zahajila-vysetrovani-kvality-ovzdusi-v-metru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pařížská prokuratura zahájila vyšetřování kvality ovzduší v metru

7.4.2023 01:37 | PAŘÍŽ (ČTK)
Foto | Paul Zoetemeijer / Unsplash
Pařížská prokuratura zahájila trestní vyšetřování kvůli podezření, že špatné ovzduší v metru ve francouzském hlavním městě ohrožuje životy cestujících. Dopravní podnik RATP je vyšetřován kvůli podezření z podvodu a způsobení nedobrovolných zranění poté, co se zjistilo, že záměrně podhodnotil úroveň znečištění a neinformoval pasažéry o nebezpečí, napsal list The Guardian.
 

"Je načase, aby se zvedla opona mlčení a aby RATP řekl cestujícím pravdu," uvedl šéf charitativní organizace Respire (Dýchej) Tony Renucci. Poté oznámil zahájení vyšetřování, které potvrdila i pařížská prokuratura.

Aktivistická skupina, která lobbuje za čistý vzduch, podala v roce 2021 stížnost na dopravní podnik poté, co provedla dvě samostatná monitorovací měření. Obvinila RATP, že o problémech se znečištěním věděla již dvě desetiletí.

RATP tvrzení Respire důrazně odmítla a uvedla, že "nepřetržitě a svědomitě" monitorovala kvalitu ovzduší a podnikala kroky k jejímu udržení.

V červnu loňského roku dospěla francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (Anses) k závěru, že úroveň toxických jemných prachových částic je v metru v průměru třikrát vyšší než mimo něj.

Obzvláště znepokojivé byly částice vznikající při brzdění, přičemž znečištění bylo monitorováno pouze ve třech stanicích v celé síti 309 zastávek, uvedl Anses.

Kvalita ovzduší je "prioritou", reagoval RATP a dodal, že má "ambiciózní akční plán" na řešení znečištění, včetně instalace vysoce výkonných ventilátorů a elektrických brzdových systémů.

Ve Francii každoročně předčasně zemře až 40.000 lidí v důsledku znečištěného ovzduší, vyplývá z údajů zdravotnických úřadů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist