https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/produkce-vina-ve-francii-bude-letos-kvuli-horku-a-suchu-pod-petiletym-prumerem
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Produkce vína ve Francii bude letos kvůli horku a suchu pod pětiletým průměrem

13.9.2025 12:32 | PAŘÍŽ (ČTK)
Vinice ve Francii
Vinice ve Francii
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Produkce vína ve Francii by v letošním roce měla stoupnout ve srovnání s předchozím rokem poznamenaným dešti o tři procenta. Ve srovnání s průměrem za posledních pět let však bude nižší o 13 procent, protože srpnová vlna veder a sucha a menší plocha vinic snížily produkci v některých důležitých regionech, uvedlo francouzské ministerstvo zemědělství. Francie soupeří s Itálií a Španělskem o pozici největšího producenta vína na světě.
 
Produkce vína by podle ministerstva měla činit 37,4 milionu hektolitrů. Minulý měsíc přitom ministerstvo odhadovalo, že bude činit 40 milionů až 42,5 milionu hektolitrů. Jeden hektolitr odpovídá zhruba 133 standardním lahvím vína, upozornila agentura Reuters.

Horké počasí a sucho v srpnu podle ministerstva zasáhly několik vinic, zejména v regionech Charentes, Burgundsko, Beaujolais a Languedoc-Roussillon. Poškozeny byly především hrozny – klesl obsah šťávy a zrychlilo dozrávání bobulí, což posunulo termíny sklizně a snížilo produkční potenciál.

K poklesu objemu produkce přispělo také zmenšení plochy vinic. Od poslední sklizně bylo v Bordeaux, na jihozápadě a v Languedoku-Roussillonu vykáceno více než 20 000 hektarů vinic. Francie dotuje kácení vinic, aby se tak vyhnula přebytku nabídky, když spotřeba vína klesá. To někteří producenti kritizují, protože to zvyšuje zranitelnost jižních oblastí vůči lesním požárům.

V Champagne začíná sklizeň na začátku září, tedy dříve, než je obvyklé. Přestože horko a slabé kvetení negativně ovlivnily vinice, očekává se, že produkce překročí úroveň z loňského roku o 12 procent, i když zůstane asi deset procent pod pětiletým průměrem.

V Bordeaux začala sklizeň již v polovině srpna, výnosy zde ale zasáhly vlny veder. Produkce by měla zůstat přibližně na úrovni roku 2024, ale je stále o 15 procent nižší než pětiletý průměr.

Beaujolais čeká podle ministerstva nejnižší výnos od roku 2012. S nižším meziročním objemem produkce se počítá také v oblasti Languedoc a jihozápadní Francii, zatímco údolí Loiry očekává zvýšení produkce oproti loňskému roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

13.9.2025 13:23
Ovšem tento typ počasí zvyšuje cukernatost šťávy, takže vína budou silnější, a navíc přítomnost stresových faktorů činí zpravidla vína chutnější pro konzumenty.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

13.9.2025 17:06 Reaguje na Jan Šimůnek
Alkoholu budou mít ta vína pořád stejně, takže silnější určitě nebudou. Jediné, co se změní je obsah zbytkového cukru.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.9.2025 18:40 Reaguje na Jan Šimůnek
nevím, ale připadá mi to, podobné, jako když se nechá víno na vinici zmrznout. jen možná obráceně.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.9.2025 18:00
to Jakub Graňák 13.9.2025 17:06
IMHO ne, protože sacharidy jsou to, z čeho při kvašení vznikne alkohol. Musel by se při kvašení dosáhnout limit, kdy už alkohol produkující kvasinky hynou na jeho vysokou koncentraci, ale ten se tak snadno nedosáhne: Viz vína, do nichž se přidávají hrozinky (portské, nebo některé druhy tokajského), která mají vyšší koncentraci etanolu než normální vína.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

13.9.2025 19:09 Reaguje na Jan Šimůnek
Víno nevykvasíte bez přidávání cukru do více než 13 % alkoholu, protože jak správně píšete pak zhynou kvasinky - jenže takové hodnoty dosáhnete prakticky u každého pozdního sběru. Navíc to kvašení probíhá řízeně a je zastaveno v okamžiku, kdy % alkoholu dosahuje optimální hodnoty pro daný typ a odrůdu - v tom se právě ukrývá ta vinařská alchymie. Tudíž trvám na svém - vína budou mít stejný obsah alkoholu, jako vždy jindy (+ - desetiny % nehrají roli) a lišit se budou obsahem zbytkového cukru.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

13.9.2025 19:28 Reaguje na Jan Šimůnek
Můžeme se teoreticky bavit o tom, že vysoké teploty zlepší jisté senzorické vlastnosti (obsah těkavých látek), ale to bude platit pro vína červená, pro vína bílá bude platit opak.
Výše v článku je uvedena ztráta na výnose 13 %, tu vyšší cukernatost nevynahradí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.9.2025 07:01
Vždyť jim to bude bohatě stačit,
rodilých Francouzů, je čím dál méně !
Odpovědět
va

vaber

14.9.2025 09:09
Víno prý koření hluboko a tahá vodu z hloubky. Znamená to že ,že Francie usychá i v hloubce,tj. klesá hladina spodní vody.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.9.2025 09:42 Reaguje na vaber
Je to tak a bohužel nejen Francie. Měli bychom přírodě brát pouze
tu spodní vodu, kterou sama vytlačuje jako přebytečnou na povrch
(studánky a prameny potoků), ale i tam opatrně, aby tokům nějaká
voda zůstala. Můžeme ale omezeně brát vodu zadrženou v nádržích
z přívalových dešťů, ale to by se musely ty nádrže zase začít
budovat. Systém, kdy se čerpá spodní voda ze stále větších
hloubek je zhoubný pak i pro rostliny, byť se snaží ji kořeny
hledat stále hlouběji. Slyšel jsem příběh usychajícího lesa
díky vodárenským vrtům pod ním. Byl to les přemokřený a nyní
usychá a svádí se vše na globální oteplování. Prd, pravdou je
drancování spodních vod a plýtvání s vodou z přívalových srážek.
S ekologií zakazující nové přehrady dopadneme tak, že vyschnou
studánky a prameny potoků, kterým vrty ukrademe vodu a přitom
srážková voda páchající škody bez užitku odteče. Idiocie vítězí!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist