https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pelikani-mirici-pres-izrael-do-afriky-ohrozuji-chovne-ryby-naslo-se-reseni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pelikáni mířící přes Izrael do Afriky ohrožují chovné ryby, našlo se řešení

24.11.2021 00:59 | JERUZALÉM (ČTK)
Podle odhadů je mezi nimi 45 000 hladových pelikánů, kteří patří k těm největším druhům a jimž chutnají ryby z chovů. To ale stojí rybářství mnoho peněz a pro pelikány to může skončit špatně.
Podle odhadů je mezi nimi 45 000 hladových pelikánů, kteří patří k těm největším druhům a jimž chutnají ryby z chovů. To ale stojí rybářství mnoho peněz a pro pelikány to může skončit špatně.
V Izraeli se zastavují na své migrační cestě na jih tisíce pelikánů. Mají hlad a potřebují potravu, na což doplácí izraelští chovatelé ryb. Úřady proto vyčlenily nádrž, kde se pelikáni k potravě mohou dostat a neohrožovat přitom ryby určené k prodeji.
 

Jak napsala agentura Reuters, ptáci volí často trasu nad pevninou, aby se vyhnuli té méně bezpečné nad mořem. Izraelem v každé migrační sezóně proletí a zastaví se miliony ptáků - na jaře na své cestě do Evropy a do Asie, později pak na cestě do Afriky.

Podle odhadů je mezi nimi 45 000 hladových pelikánů, kteří patří k těm největším druhům a jimž chutnají ryby z chovů. To ale stojí rybářství mnoho peněz a pro pelikány to může skončit špatně.

Jedním řešením je nabídnou ptákům náhradní pohoštění ve vyčleněné lokalitě. V kibucu Mišmar Hašaron poblíž pobřeží pro ně zřídili rybník a do něj nasadili 2,5 tuny méně jakostních ryb. Pelikáni jsou vítaní, mohou se tam posilnit a pokračovat ve své nebezpečné pouti.

"Cílem toho programu je minimalizovat střet lidí s pelikány," řekl Ofir Bruckenstein z izraelského úřadu ochrany přírody a parků.

Izraelská společnost ochrany přírody odhaduje, že až polovina z půl miliardy migrujících ptáků během sezónního letu zahrnujícího tisíce kilometrů zemře. Viníkem jsou jednak dravci, jednak činnost člověka, který ničí přírodní prostředí ptáků a instaluje napříč trasami elektrická vedení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

24.11.2021 08:52
Nějak postrádám způsob ochrany ryb na ostatních nádržích? K té "krmící"
jim instalovali směrovky s upozorněním: krmte se pouze zde!? Pokud vidí
někde vodu s rybami, tak je od ní budou muset taky nějak odrazovat a to
dělají jak? Lovem, plašením, sítěmi? O tom se taktně mlčí a popisuje se
pouze ta potravní nabídka na jedné z nádrží z mnoha. Možná to je řešení
pro zlomek ptáků na tahu, ale ne pro všechny.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.11.2021 08:57 Reaguje na Břetislav Machaček
Pro pozorné čtenáře, tak 2,5 tuny ryb je při spotřebě 1 kg na ptáka
potrava pro 2 500 ptáků ze 45 000 ! Co ten zbytek?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.11.2021 09:44 Reaguje na Břetislav Machaček
Taky mě to napadlo, ale protože jsem obecně považován za rejpala, tak jsem tentokrát držel hu... drž.. ústa.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.11.2021 11:46 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Čímpak se kdysi ti ptáci živili, než začali lovit
na chovných rybnících? Asi v dnes vydrancovaných
volných vodách a nebo předělaných na chovné nádrže!
Nebo, že by jich proti minulosti přibylo? Tady mi
nějak schází dovysvětlení "záslužného" EKOpočinu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.11.2021 12:10 Reaguje na Břetislav Machaček
Je to od fšeckého kousek. Díky nárůstu lidské populace se šponuje využívání zdrojů potravin a díky uhozené selektivní ekologii se chrání vybrané druhy. Výsledkem je střet zájmu třeba mezi lidskou populací a těmi hladovými pelikány a doplácejí na to chované ryby. Ostatně, u nás je to něco podobného. Chrání se pernatí dravci a nechrání se jejich potrava. Kvůli plundrování české přírody mizí drobná zvěř a ptáci, díky čemuž myslivci každý rok střelí mnohonásobně více spárkaté zvěře než zajíců. Bažantů se sice střelí zhruba stejně jako té spárkaté zvěře, ale to jenom díky tomu, že naprostá většina pochází z odchoven. A úplně tristní je to u koroptví. Těch se před válkou v naší republice střelilo každý rok přes milión kusů a v pohodě se množily. Dneska se jejich počet odhaduje na nějakých 20 - 25 tisíc hnízdících párů v celé republice. A tak bych mohl pokračovat, jenže to už jsme hodně daleko od těch pelikánů.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

25.11.2021 10:47 Reaguje na Břetislav Machaček
V Izraeli nejsou - kromě Lake Kineret - žádná jezera ani rybníky. Ty chovné nádrže, to jsou umělé vodní plochy pro tilapie pro americké supermarkety. Nic, co by nějak do krajiny patřilo :o).
Dřív létali nejspíš pelikáni nad mořem a možná tam padli na nějaká hejna ryb, na která padnout dneska už asi víceméně nejde...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist