https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/penize-na-likvidaci-kurovce-podle-jihomoravskych-lesniku-nestaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Peníze na likvidaci kůrovce podle jihomoravských lesníků nestačí

4.4.2019 10:30 | BRNO (ČTK)
Vláda v postižených územích umožnila odložit těžbu souší do konce roku 2022 a lhůta pro zalesnění se prodlouží ze dvou na pět let. Lesníci však nadále musejí aktivně vyhledávat kůrovcem napadené stromy a asanovat je. Ilustrační snímek.
Vláda v postižených územích umožnila odložit těžbu souší do konce roku 2022 a lhůta pro zalesnění se prodlouží ze dvou na pět let. Lesníci však nadále musejí aktivně vyhledávat kůrovcem napadené stromy a asanovat je. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Peníze, které chce vláda letos uvolnit na likvidaci kůrovcové kalamity a obnovu lesů, jsou podle jihomoravských vlastníků lesů naprosto nedostatečné. Legislativní opatření podle nich navíc příliš neřeší podstatu problému. Lesníci kritizují i vzniklou mapu, která vyčleňuje nejpostiženější lesy do červené zóny, ve které je možné nekácet již uschlé stromy a těžit aktuálně napadené. Podle nich neodpovídá mapa realitě a některé postižené katastry v červené zóně nejsou, vyplývá z odpovědí vlastníků lesů na dotaz ČTK.

 

Vláda v postižených územích umožnila odložit těžbu souší do konce roku 2022 a lhůta pro zalesnění se prodlouží ze dvou na pět let. Lesníci však nadále musejí aktivně vyhledávat kůrovcem napadené stromy a asanovat je.

"Vyčleněné peníze mohou stačit na nejnutnější zásahy, které pomohou udržet ekologickou stabilitu. Lesníci však kvůli propadu cen dřeva a nemožnosti umístit ho na přesycený trh nemají peníze, dělníci odcházejí do průmyslových závodů a není, kdo by zajistil kalamitní těžbu," řekl ředitel podniku MP Lesy Tomáš Minx, jenž spravuje lesy šlechtického rodu Mensdorff-Pouilly v katastru Boskovic.

Zmínil, že ministerstvo také původně plánovalo rozdělit platby lesníkům na dvě části, díky čemuž by se dostali k penězům už v polovině roku. "Když jsem však mluvil s úředníky, tak to vypadá, že peníze dostaneme až na přelomu roku, což je nehorázné," řekl Minx.

Podle Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů by bylo potřeba vyčlenit místo 1,15 miliardy pět miliard korun. "Drobní vlastníci bez rezerv se ocitnou v likvidační tísni, přičemž kůrovcové dřevo musí vytěžit pod hrozbou sankcí ze strany státní správy. Je nepochopitelné, že zemědělství je dotované na plochu a zemědělec zde má ještě zisk z prodeje plodiny, zatímco lesnictví, které dává občanům nadhodnotu v podobě mimoprodukčních funkcí lesa, je zcela opomíjeno a ponecháno osudu. S přibývajícím časem takovéhoto ponechání bude přímou úměrou obnova původních lesů dražší a složitější," uvedla mluvčí Lesů města Brna Monika Neshybová. Podle Minxe musí politici rozhodnout, co upřednostní. "V případě lesa je to funkce ekologická, jde o životní prostředí a o místo, které zachytává vodu. Lesy tvoří třetinu území republiky," uvedl Minx.

Současná situace je bezprecedentní a v nejpostiženějších oblastech mizí kilometry čtvereční lesů. "Vzhledem ke složení našeho lesa, v němž dvě třetiny tvoří listnáče, jsme stačili kůrovce utlumovat. Ale sousedé na Třebíčsku a Vyškovsku už evidují poškození nezvladatelného rozměru," řekl ředitel Školního lesního podniku Křtiny Tomáš Vrška.

Problém podle něj není zdaleka jen u smrků, ale kvůli dlouhodobému suchu i u borovic. "Na severu Brna nám tak umírají borové lesy," řekl.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) podle Minxe na začátku roku také sliboval, že stát vlastníkům pomůže i regulací těžby ve státních lesích, což se však neděje. "Navíc se stále těží souše, takže marníme čas a peníze, než abychom se připravili na kůrovcovou sezonu," řekl Minx.

Obnova lesů je podle vlastníků složitá i proto, že chybějí sazenice vhodných dřevin.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist