https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pestra-a-zdrava-krajina-mizi-ubytek-druhu-resi-i-v-zahranici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pestrá a zdravá krajina mizí, úbytek druhů řeší i v zahraničí

27.4.2018 08:00 | PRAHA (ČTK)
Celkový počet ptáků zemědělské krajiny v Česku od roku 1982 klesl o téměř 34 procent. Podobný trend zaznamenali také odborníci v Nizozemí. V Německu počet ptáků zemědělské krajiny klesl o více než 50 procent. Ještě výraznější je podle Trees Robijnsové z BirdLife Europe vymírání hmyzu, jehož počet za posledních 27 let pokles v severozápadní části Německa o 75 procent. / Ilustrační foto
Celkový počet ptáků zemědělské krajiny v Česku od roku 1982 klesl o téměř 34 procent. Podobný trend zaznamenali také odborníci v Nizozemí. V Německu počet ptáků zemědělské krajiny klesl o více než 50 procent. Ještě výraznější je podle Trees Robijnsové z BirdLife Europe vymírání hmyzu, jehož počet za posledních 27 let pokles v severozápadní části Německa o 75 procent. / Ilustrační foto
S úbytkem ptáků v zemědělské krajině, ale také hmyzu a dalších druhů živočichů se potýkají kromě Česka i další státy EU. Uvedli to experti z různých zemí na včerejší konferenci o ochraně biodiverzity. Pořádala ji Česká společnost ornitologická (ČSO) spolu s ministerstvem zemědělství. Podle ředitele ČSO Zdeňka Vermouzka souvisí pokles biodiverzity s celkovou intenzitou zemědělství.
 

V Česku se podle ornitologa Václava Zámečníka podílejí na snižování počtu ptáků velké zemědělské stroje, před kterými zvířata nestačí utéci, zvyšování výnosů za používání hnojiv a pesticidů, rozorávání luk, ztráta krajinných prvků a také odvodňování. Příkladem posledního problému je razantní úbytek čejky chocholaté na Vysočině. "Od 70. let se masivně odvodňovalo ve snaze získat další pozemky. Ze 150 párů skončila na osmi," uvedl.

Celkový počet ptáků zemědělské krajiny v Česku od roku 1982 klesl o téměř 34 procent. Podobný trend zaznamenali také odborníci v Nizozemí. V Německu počet ptáků zemědělské krajiny klesl o více než 50 procent. Ještě výraznější je podle Trees Robijnsové z BirdLife Europe vymírání hmyzu, jehož počet za posledních 27 let pokles v severozápadní části Německa o 75 procent. Jak uvedl ornitolog Péter Tóth z Maďarska, v jeho zemi se mezi lety 1999 a 2014 snížil počet ptáků zemědělské krajiny o 30 procent, zatímco prodej pesticidů se za stejnou dobu trojnásobil.

Samotné vypsání dotací na některé úpravy na polích nemusí podle ornitologů stačit, zemědělci o ně totiž nemají takový zájem, jaký ministerstvo zemědělství předpokládalo. Příkladem je zatravňování, kde ministerstvo očekávalo dotah na 39 tisíc hektarů, skutečné žádosti o tyto peníze jsou ale jen na 13,5 tisíc hektarů. Také o zavádění biopásů je menší zájem. "Optimální umístění je podél polních cest, vodotečí, uprostřed polí. Praxe je taková, že se umísťují podél lesa na okraj polí," řekl Zámečník.

Podle náměstka ministerstva zemědělství Pavla Sekáče je pravděpodobné, že se evropské peníze na společnou zemědělskou politiku budou snižovat. Česko musí vyhodnotit, které dotace jsou funkční a které ne. Proti sobě podle něj stojí dva zájmy. Na jedné straně je to výroba potravin, které budou dostačovat nasycení rostoucího počtu lidí ve světě. "Na druhé straně produkce, kterou chceme vytvářet, se bez biodiverzity neobejde," řekl. Podle ornitologů se to ukazuje v propadu počtu opylovačů, který ohrožuje úrodu ovoce a některých plodin.

V budoucnu by rozdělování evropských peněz na zemědělství mohlo být více ponechané na členských zemích. Ornitologové se obávají, že ochraně přírody to uškodí. "Z praxe ale víme, že přidělování prostředků určených na podporu druhové pestrosti nebo řešení klimatických otázek by mohlo snadno podlehnout korupci a politickému lobby," uvedli v tiskové zprávě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FV

Franta Vokřahlo

27.4.2018 20:42
Dva zájmy - rostoucí poptávku po potravinách při rostoucí lidské populaci a udržení biodiverzity nutné pro produkci těch samých potravin - je možno účinně propojit prostřednictvím ekologického zemědělství, které účinně produkuje potraviny a zároveň chrání přírodu. Prvořadým cílem by z těchto důvodů mělo být maximální rozšíření ekologického zemědělství, což neříkám nic nového.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist