https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/petici-proti-odstrelu-berlinskeho-divocaka-podepsalo-8000-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Petici proti odstřelu berlínského divočáka podepsalo 8000 lidí

18.8.2020 06:59 | BERLÍN (ČTK)
Cílené zabití zvířete sice podle lesní správy není v plánu, není ale vyloučeno, že ho myslivci odstřelí během podzimní lovecké sezóny. Každý rok zastřelí správci lesů podle agentury DPA na území německé metropole 1000 až 2000 divokých prasat.
Cílené zabití zvířete sice podle lesní správy není v plánu, není ale vyloučeno, že ho myslivci odstřelí během podzimní lovecké sezóny. Každý rok zastřelí správci lesů podle agentury DPA na území německé metropole 1000 až 2000 divokých prasat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Více než 8000 lidí už podepsalo petici, která chce zabránit odstřelu divokého prasete u berlínského jezera Teufelssee. Bachyně se nedávno proslavila, když "ukradla" nudistovi tašku s laptopem. Snímky, na kterých nahý muž prase pronásleduje, zveřejnila řada světových médií.
 

Bachyně a její dvě mláďata na počátku srpna u jezera na západním okraji Berlína nejdříve muži snědly pizzu schovanou v batohu, a pak se začaly poohlížet "po dezertu". "Našly žlutou igelitku a rozhodly se, že ji odnesou," popsala situaci rekreantka, která komickou scénu zachytila.

Majitel tašky, který se v tu chvíli koupal, si podle ní uvědomil, že si divočák v tlamě odnáší jeho tašku s laptopem. Jal se proto bachyni - k pobavení přihlížejících - pronásledovat.

Berlínská zemská lesní správa před časem uvedla, že bude chování štětináče bedlivě sledovat a to kvůli možnému nebezpečí, které by mohl pro výletníky i jejich psy představovat. Prase totiž úplně ztratilo plachost a při hledání potravy se běžně mezi lidmi u jezera prochází.

V reakci na prohlášení lesní správy vznikla na internetu petice s názvem "Zachraňte drzou, ale mírumilovnou prasnici od Teufelssee!". Tvrdí se v ní, že i kvůli mediální pozornosti, jaké se případu dostalo, hrozí praseti odstřel.

Podle autorky petice si ale zvíře, které v klidu sdílí svůj životní prostor s lidmi, zaslouží žít. "Kdo ví? Třeba se najde nějaká zoo nebo útulek, který jí zaručí další život a ochranu před lidmi, kteří chtějí střílet jako pominutí," stojí v textu petice. Do dnešního rána se pod ni podepsalo přes 8000 lidí.

V neděli se před sídlem lesní správy sešlo dokonce několik desítek lidí, kteří proti případnému odstřelu prasete protestovali.

Cílené zabití zvířete sice podle lesní správy není v plánu, není ale vyloučeno, že ho myslivci odstřelí během podzimní lovecké sezóny. Každý rok zastřelí správci lesů podle agentury DPA na území německé metropole 1000 až 2000 divokých prasat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

18.8.2020 08:34
Těm petentům už úplně hrabe.Divoké zvíře,které pozbylo plachost už není
divoké zvíře,ale chudák,který ztratil to nejcennější.Svobodu v přírodě
vyměnil za žvanec ve velkoměstě mezi lidma.To už to ZOO mi připadá pro
tu bachyni lepší,než hledat potravu v taškách lidí.Je vidět,že Němci
nejsou až tak moudří,jak je mnozí opěvují a podobně to tam mají
už i s liškami v ulicích a brzo i vlky v městských parcích.Bezbřehá
ochrana a útlocitnost petentů je zvěři pouze na škodu,ale to oni asi
nepochopí.Oni i ty divočáky srovnávají s bílými myškami v teráriu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

18.8.2020 14:36 Reaguje na Břetislav Machaček
Ano, je to v módě, srovnávat divokou zvěř s bílými myškami v teráriu a je to tragedie, nejen pro ty bílé myšky ...
Odpovědět
ig

18.8.2020 16:14
Tak se z divočáka stal ochočeňák, mě to nějak moc netrápí :-) Když ho tam chtějí jako atrakci a když on vyměnil svobodu za žrádlo, je to jejich věc. Spousta lidí, aspoň podle toho co se tak vyjadřují různě na internetu, by se nejraději zařídila stejně a v klidu by směnili svobodu za stravu a byt, hlavně když budou mít jistoty :-)
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

19.8.2020 08:44
když už někdo zredaktuje takový nicneříkající článek, tak by měl aspoň napsat s trochou odbornost neboť by tam správně mělo stát - prasnice s 2 selaty a ne mláďaty. a to ještě nejsme u myslivecké mluvy, kde by asi mělo být- bachyně se 2 selaty nebo třeba i lončáky.pokud jsou tam divočáci taky přemnožení, tak nechápu k čemu slouží pak taková zcela idiotská, petice ? kdyby ta vodící bachyně toho naturistu napadla a pokousala, tak by se vypisovaly petice zas jaké ? na odstřel přemnožených divočáků ? ti mnozí lidi jsou opravdu zcela jeblí !!!
Odpovědět
JM

Josef Mozek

19.8.2020 22:32 Reaguje na radim buffalo tobias
I sele je mládě, takže to bylo napsáno správně. Článek není určen speciálně pro myslivce, takže proč používat jejich mluvu. Ať si tímto jazykem píšou nesmysly do svých plátků. Lidé se roztahují čím dál do přírody, kam to prase má jít, aby se s nimi nesetkalo a pitomci hned nevolali po jeho odstřelu?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

20.8.2020 19:56 Reaguje na Josef Mozek
Ano, výborně pane Mozku. Jen u nás to, že prasata nemají již kam jít, musíte vysvětlit těm, jak jste je trefně pojmenoval, pitomcům z Hnutí duha a podobným.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist