https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pirati-chteji-probrat-ve-snemovne-rozhodnuti-o-terminu-konce-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Piráti neprosadili sněmovní jednání o termínu konce uhlí Aktualizováno

15.12.2020 15:14 | PRAHA (ČTK)
Podle Pirátů by mohly být do roku 2025 uzavřeny uhelné elektrárny produkující energii na vývoz, zbývající zařízení pak do roku 2030.
Podle Pirátů by mohly být do roku 2025 uzavřeny uhelné elektrárny produkující energii na vývoz, zbývající zařízení pak do roku 2030.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zuzana Pipla Havlínová / Foto Havlín
Opoziční Piráti neprosadili sněmovní diskusi o doporučení Uhelné komise ukončit využívání uhlí v ČR pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2038. Předsedkyně sněmovního výboru pro životní prostředí Dana Balcarová dnes navrhovala, aby dolní komora debatovala o doporučení komise v pátek. Sněmovna to ale v rámci změn programu schůze zamítla.
 

Piráti tvrdí, že do roku 2025 by mohly být uzavřeny uhelné elektrárny produkující energii na vývoz, zbývající zařízení pak do roku 2030. Komise podle Balcarové rozhodla bez dostatečných podkladů. "Chybí například velmi důležité analýzy dopadů na uhelné regiony, horníky, na ochranu klimatu, na veřejné zdraví, na veřejné rozpočty či teplárenství," uvedla. Rozhodnutí komise považuje za selhání.

Komise pracovala se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Vicepremiér a jeden z předsedů komise Karel Havlíček (za ANO) řekl, že rok 2038 není jenom kompromisem v rámci všech skupin v Uhelné komisi, ale vychází z ekonomických i ekologických předpokladů budování nových zdrojů. Ve schváleném usnesení komise uvedla, že podmínkami útlumu jsou zejména včasná náhrada uhelných zdrojů jinými zdroji a zajištění energetické bezpečnosti ČR. Komise se zmínila také o dostavbě nových jaderných zdrojů podle stávajícího harmonogramu či úspěšné transformaci teplárenství.

Druhý z předsedů komise, ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), po jednání na začátku prosince uvedl, že podpořil konec využívání uhlí v Česku v roce 2033. Zmínil, že vzhledem k tomu, že zásadní proměna české energetiky nastane do roku 2030, by konec uhlí v dřívějším termínu byl možný. S usnesením komise nesouhlasili oba zástupci ekologů v orgánu - Jan Rovenský a Jiří Koželouh. Ekologické organizace následně oznámily, že oba komisi opustí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KT

Karel Tejkal

15.12.2020 19:31
Jan Rovenský a Jiří Koželouh jsou ekoaktivisté, nikoli ekologové.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.12.2020 21:09
Vždy když čtu podobné komentáře od paní Balcarové, automaticky mi vyběhne přísloví o koze a petrželi...
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

16.12.2020 06:58 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jste hloupý a nebojíte se to prezentovat. Bravo...
Odpovědět
MG

Milan G

15.12.2020 22:54
Vždy mně nesmírně potěší, když někdo klepne piráty přes ty jejich prsty, opravdu mám radost :-))
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

15.12.2020 23:03 Reaguje na Milan G
Jednou jsem je volil. Už to víckrát neudělám. Zakazovat (uhlí), to by jim šlo hezky. Ale co dál?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

16.12.2020 06:57 Reaguje na Karel Tejkal
Jste hloupý a nebojíte se to prezentovat. Bravo...
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.12.2020 08:11 Reaguje na Karel Tejkal
Chtěl jsem je v nadcházejících volbách volit. Poslední hřebíček byl, jak se europoslanci za Piráty postavili k podpoře JE v rámci vyjednávání Green deal.
Odpovědět
MG

Milan G

16.12.2020 13:12 Reaguje na Jaroslav Studnička
Pane Studnička, jak vidím jste slušný člověk a slušní lidé nevolí piráty.
A hned řeknu několik konkrétních důvodů proč tuhle partu nevolit.
Nelze volit stranu, která zcela bezostyšně chodí do brusele žalovat na jednak stát/ČR/ a druhak na občany tohoto státu. Neříkalo se tomu ,,pátá kolona,,?
Nelze volit stranu jejíž jeden senátor, wagenknecht není zcela normální. Četl jsem, že tenhle pomatenec navrhuje zákon kde bude požadovat pro dodavatele Dukovan prověrku NATO a EU. O příčetnosti toho člověka lze úspěšně pochybovat. Co by mně ovšem rozesmálo kdyby tou prověrkou třeba neprošel Westinghaus. A to je další důvod proč nevolit tuhle partu a samozřejmě wagenknechta v příštích senátních volbách ignorovat. Oni škodí tomuhle státu a potažmo nám občanům.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.12.2020 14:30 Reaguje na Milan G
Pane Milane děkuji.
Samozřejmě toto je velmi obsáhlé téma, nicméně musím s vámi souhlasit.
Tito senátoři a některé opoziční strany nechtějí připustit ani dodavatelský scénář 3+2. Stejný princip by se např. dal použít na dodávku plynu z Ruska, byť to překročí hranici v Německu.

Vrátím se k mému komentáři. Když se vyjednával Green deal, měl jsem možnost v rámci jedné diskuze číst vnitrostranickou debatu Pirátů. To co zde psal např. europoslanec Peksa bylo naprosto děsivé. Velkou část diskuze o podpoře jaderné energetiky vztáhl na klasický "antibabiš" a nějaká věcná diskuze o nutnosti jaderné energetiky pro transformaci energetiky tím byla prostě přehlušena. To pro mě bylo zcela nepředstavitelné, že budoucí třicetiletý vývoj ČR dokážou vztáhnout na aktuální problém Babiš.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

16.12.2020 06:57 Reaguje na Milan G
Jste hloupý a nebojíte se to prezentovat. Bravo...
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.12.2020 07:54
Piráti se stále jasněji profilují jako ekologicky extrémistická strana. To nakonec předvedli i tím, s kým se dali dohromady v Evropském "parlamentu".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2020 08:32
"Komise se zmínila také o dostavbě nových jaderných zdrojů podle stávajícího harmonogramu či úspěšné transformaci teplárenství".

To by mělo zajímalo, jaký harmonogram mají na mysli? Stále odkládaný tendr na mastodonta v Dukovanech nic neřeší, má nahradit jen polovinu JED. A o ničem jiném nevím, co by bylo v nějakém harmonogramu.
A "úspěšná transformace teplárenství" je asi tak co? Že se vrazí miliardy do plynových zrojů s uhlíkovou stopou podobnou té uhelně?
Může to někdo vysvětlit?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.12.2020 09:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak že na seznam.cz byl v jednom článku uvedený vybraný scénář uhelné komise, který počítá s následujícím instalovaným výkonem:
Bateriová akumulace - 1,1 GWe
FVE - 5,8 GWe
VtE - 1,5 GWe
ostatní OZE - 0,9 GWe
Teplárny a závodní teplárny - 1,7 GWe
Plynové elektrárny - 3,7 GWe
Jaderné elektrárny - 5,1 GWe

Teplárenství...jsou dvě možnosti:
1) Zrušení a tím pádem rozpad CZT se všemi důsledky
2) Transformace teplárenství - aktuálně jediné reálné a univerzální možnosti jsou plyn, biomasa, odpady.

Odpovědět
MG

Milan G

16.12.2020 13:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale Mlhooo, tohle právě dělají ti němci s tím plynem, už tady o tom hovoříme hodně dlouho...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist