https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plan-eu-na-zakaz-mikroplastu-ohrozuje-hriste-s-umelymi-travniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plán EU na zákaz mikroplastů ohrožuje hřiště s umělými trávníky

23.7.2019 00:22 (ČTK)
Plán Evropské unie na zákaz mikroplastů může ohrozit využívání tisíců hřišť s umělými trávníky. / Ilustrační foto
Plán Evropské unie na zákaz mikroplastů může ohrozit využívání tisíců hřišť s umělými trávníky. / Ilustrační foto
Plán Evropské unie na zákaz mikroplastů může ohrozit využívání tisíců hřišť s umělými trávníky. Od roku 2022 nebude přípustné používat zvláštní gumový granulát, který slouží jako výplň podloží. Němečtí politici a fotbalové svazy se obávají negativních dopadů tohoto opatření na sport, informovala agentura DPA.
 

Německý ministr vnitra Horst Seehofer uvedl, že se bude snažit prosadit šestileté přechodné období. "Jako ministr sportu vyzývám k rozumnému kompromisu mezi ochranou životního prostředí a zájmy sportu," řekl politik bavorské CSU. "Mnoha tisícům sportovních hřišť by jinak hrozilo uzavření".

Podporu šestileté přechodné fázi vyjádřil také Německý fotbalový svaz (DFB), podle jehož předběžných údajů je po celém Německu více než 6000 obecních či klubových sportovišť s umělým trávníkem. Tyto plochy jsou přitom životně důležité pro celoroční trénink klubů, zejména těch, v nichž jsou týmy mnoha věkových kategorií.

Odstranění mikroplastů z jednoho hřiště by v závislosti na zvolené metodě podle DFB stálo půl milionu eur (12,8 milionu korun), což si většina jejich majitelů nemůže dovolit.

Regionální politici se nicméně na zákaz již dopředu připravují. Spolková země Bádensko-Württembersko již nyní přestala finančně podporovat nová hřiště budovaná s použitím gumového granulátu, Porýní-Falcko použití mikroplastů na hřištích zakázalo. Jako alternativními materiál doporučuje korek či písek, vybízí také k pokládání hybridních trávníků - zpola umělých i skutečných - nebo budování hřišť zcela bez výplně.

Zájmy fotbalových svazů zastupuje na úrovni EU v této otázce evropská fotbalová asociace UEFA, uvedla agentura APA. "Věříme v dobré a proveditelné řešení, které s patřičným zohledněním důležitých témat životního prostředí a zdraví umožní (...) hrát fotbal všude v Rakousku i Evropě také v budoucnu," řekl předseda rakouského fotbalového svazu (ÖFB) Thomas Hollerer. V alpské zemi je v současnosti 259 hřišť s umělým povrchem, z toho 50 ve Vídni.

Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) v lednu v rámci boje proti znečištění životního prostředí navrhla zakázat až 90 procent nyní používaných mikroplastů. Důvodem jsou obavy vědců, že drobné části plastů, které znečišťují vodní cesty a oceány, mají škodlivý vliv na mořské ekosystémy.

O stanovisko agenturu požádala Evropská komise (EK), návrhy ECHA se mají stát součástí její strategie v oblasti plastů. Podle odhadů EK se do životního prostředí každým rokem dostane 70.000 až 200.000 tun mikroplastů. Cílem návrhu ECHA je snížit tento objem o 30.000 tun ročně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

23.7.2019 17:42
Díky, díky, díky! :D A kéž by to zašlo ještě dál - přestat sypat miliardy a miliardy ročně světově do sportu, a začít ty miliardy sypat do vědy, vzdělávání (což je ukrutně nutné), ochrany přírody, kultury a zdravotnictví.
Ach, jak bych bandu debilů, honících na stadionu balon, dokázal užitečně zaměstnat už jen na svých pozemcích! A ty vymytý fanoušky! Marnění života a ničení světa proměnit v pravý opak.
Umíte si představit, co by to bylo převést plat třeba jen Messiho do ochrany přírody? To je dvě a půl miliardy korun ročně. Z toho by bylo lesů a VZDĚLANÝCH lesníků! Dokonce by se snad i redakce ekolistu dala uplatit, aby zrušila diskuze pod články! :D
Bych si mohl zkusit udělat osobní průzkum, kolik bylo vyplaceno sportovcům, trenérům a zaměstnancům sportu za posledních deset let, k tomu přičíst výdaje na stavby a údržby stadionů a hřišť a bazenů a sjezdovek, plus emise na přepravu všech a všeho jen kvůli tomuhle odvětví, plus výdaje zdravotnictví za úrazy sportovců či na léčbu trvalých následků z ničení těla... wow, chudoba světa by byla pryč, a rozpočty na vše nafouklé k prasknutí. :) A velký přínos pro přírodu, která by se přestala sportem tak strašně ničit (namátkou - golfová hřiště a postřiky trávníků, fotbalová a jiná hřiště, kurty, sjezdovky a vykácené lesy... nebo jen ty plastové kelímky na pivo pro fanoušky fotbalu, a tak bych to mohl vypisovat ještě hodiny).
Nebo ještě lépe: udělat sport z úklidu přírody, sázení keřů a stromů, kosení luk, nebo z výzkumu léčby rakoviny a vzdělávání lidí s narušeným myšlením (u nás hlavně generace, co žili za komunistů). To bych byl vášnivý, možná i sázející fanda. :)

Sport, to je vedle užívání drog (od kafe přes pivo a tabák až po heroin), úpadku myšlení, sociálního cítění a duchovna největší metla planety. "Tak jako určitěěěě..." :D
Škoda, že to chce zásah politiků. A ti dělají, co chtějí voliči. A voliči jsou ve většině volové. A proto je svět v prdeli. :)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist