https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plany-na-nove-jaderne-bloky-brzdi-nevyjasneny-zpusob-financovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plány na nové jaderné bloky brzdí nevyjasněný způsob financování

29.1.2019 08:29 (ČTK)
Jaderná elektrárna Dukovany.
Jaderná elektrárna Dukovany.
Podle ministryně průmyslu Marty Novákové by do dubna mohlo být jasno o investičním modelu stavby jaderného bloku. Zde je výběr událostí kolem zvažované stavby nového jaderného bloku:
 

3. srpna 2009 - Společnost ČEZ zahájila výběrové řízení na výstavbu nových dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín (JETE).

9. února 2011 - Vláda schválila kroky nutné k dostavbě JETE, patřila mezi ně investice do přenosové soustavy nebo posílení činnosti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

Přečtěte si komentář Edvarda Seuquense k "dostavbě" jaderných elektráren.

18. února 2011 - ČEZ posunul termín dokončení JETE na rok 2025.

18. ledna 2013 - Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko ke stavbě dvou nových bloků JETE.

10. dubna 2014 - Tendr na dostavbu JETE byl zrušen, ČEZ uvedl, že bez státních garancí je dostavba elektrárny nemožná. Nabídky na dostavbu podaly americká společnost Westinghouse, rusko-české Konsorcium MIR.1200, skládající se z firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, a francouzská Areva, kterou však ČEZ pro nesplnění podmínek z tendru vyřadil.

18. května 2015 - Vláda schválila aktualizaci státní energetické koncepce, podle které budou hlavním zdrojem výroby energie v ČR jaderná energetika a obnovitelné zdroje.

3. června 2015 - Vláda schválila Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Podle něj je žádoucí neodkladně zahájit přípravu výstavby jednoho bloku v Dukovanech a jednoho v JETE s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách.

1. června 2017 - Společnost ČEZ zřídila novou divizi jaderná energetika. Jejím šéfem se stal dosavadní ředitel JETE Bohdan Zronek, do jehož zodpovědnosti případla i dostavba nových jaderných bloků.

15. června 2017 - Vládní Stálý výbor pro jadernou energetiku rozhodl, že se uvažuje o třech modelech financování dostavby Dukovan - prvním je výstavba prostřednictvím dceřiných společností ČEZ, druhou je výstavba prostřednictvím státu, kdy by stát odkoupil dceřiné společnosti, a třetí výstavba prostřednictvím státu, kdy by stát odkoupil přímo část ČEZu.

13. listopadu 2017 - Společnost ČEZ požádala o posouzení vlivu plánovaných nových jaderných bloků v Dukovanech na životní prostředí, když ministerstvu životního prostředí předala dokumentaci pro proces EIA.

22. listopadu 2018 - Premiér Andrej Babiš řekl, že stavbu nového bloku v Dukovanech by měla zajistit dceřiná firma společnosti ČEZ, která elektrárnu provozuje. Stát je podle premiéra připraven podpořit investici tím, že ji bude garantovat jako druhý v pořadí.

28. ledna 2019 - Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková řekla, že do dubna 2019 by mohlo být jasno o investičním modelu stavby nového jaderného bloku. Slibovat, že tendr na stavbu bude vypsán letos, je podle ní ale předčasné. O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností - ruská státní společnost Rosatom, francouzská EDF, jihokorejská KHNP, čínská China General Nuclear Power, americká Westinghouse a společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist