https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/platforma-proti-ulozisti-ceka-ze-se-kvuli-vice-jadernym-blokum-uloziste-zvetsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Platforma proti úložišti čeká, že se kvůli více jaderným blokům úložiště zvětší

7.2.2024 11:03 (ČTK)
První úložiště jaderného odpadu na světě ve finském Onkalo.
První úložiště jaderného odpadu na světě ve finském Onkalo.
Foto | kallerna / Wikimedia Commons
Platforma proti hlubinnému úložišti radioaktivního odpadu se obává toho, že případná stavba více jaderných bloků v ČR výrazně zvýší požadavky na množství radioaktivních odpadů, které má úložiště pojmout. Vláda rozhodnutím z minulé středy poptat po firmách EDF a KHNP závazné nabídky až na čtyři nové velké jaderné reaktory mění také parametry budoucího úložiště vyhořelého jaderného paliva. ČTK to dnes řekl Michael Forman, starosta Horažďovic (Občané HD) a mluvčí platformy, která sdružuje obce a spolky ze všech čtyř lokalit zvažovaných pro stavbu úložiště v ČR. Finální místo má být jasné v roce 2028.
 

"Budou-li čtyři nové bloky a k nim deset středních či malých modulárních, které ohlašuje ČEZ, a ještě se prodlouží provoz stávajících jaderných elektráren, výrazně naroste množství vysoce radioaktivních odpadů. S opětovným využitím vyhořelého paliva totiž ČEZ dnes reálně nepočítá," uvedl Forman. Negativní dopady tak budou podle něj větší, přitom obce nemohou o umístění úložiště rozhodovat.

Podle platformy bude Sněmovna znovu schvalovat zákon o úložišti zřejmě už v tomto týdnu. Vláda do něj původně navrhla spolurozhodující roli obou komor Parlamentu o výběru finální lokality, poslanci to ale loni 15. listopadu vyškrtli a požadovali, aby ho schvalovala jen vláda. Senát jim ale 20. prosince návrh vrátil. Platforma stále trvá na tom, aby s umístěním úložiště souhlasily také dotčené obce.

Pro výrazný rozvoj jaderné energetiky bude podle platformy nutné najít mnohem větší neporušený horninový masiv, než se plánovalo. V něm bude třeba vyrubat víc chodeb, dopady těžby budou výraznější, transporty a překládání odpadů potrvají delší dobu, uvedla platforma.

"Současná vláda nejenže dosud nedokázala transparentně vyřešit místo pro ukládání vyhořelého jaderného paliva, ale dělá další zásadní rozhodnutí o výstavbě nových jaderných bloků. V době, kdy se řeší bezpečnost a decentralizace energetických zdrojů, to zřejmě není cesta úplně správným směrem. Jde o politické rozhodnutí, ne o odborná hlediska," řekl Forman.

Podle Petra Kláska, který je za lokalitu Březový potok na Horažďovicku pověřený k jednání o úložišti, má být stavba na ploše 306 hektarů v hloubce až jeden kilometr, diskutuje se o zvětšení na 500 hektarů, tedy na 850 fotbalových hřišť. Povrchový areál a překladiště má stát na 20 hektarech. Pro úložiště asi za 110 miliard Kč se budou prověřovat kromě Březového potoka ještě Horka a Hrádek na Vysočině a Janoch u Temelína. Povolení ke geologickým vrtům má brzy vydat ministerstvo životního prostředí.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

7.2.2024 18:03
EU požaduje, aby každá země s reaktorem měla vlastní hlubinné úložiště. Je to padlé na hlavu, protože jedno úložiště by mohlo sloužit řadě zemí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 18:33 Reaguje na Richard Vacek
Jaderní ouředníci si nezadají s těmi zelenými.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 18:32
Ten mašlonka je zcela kouzelný, stahuje kalhoty asi sto kiláků před brodem. Co kdybychom postavili 4 bloky (pravděpodobnost mizivá) do roku 45 (cha cha) a ony by po dalších 40. letech vytvořily nějaký odpad?
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

9.2.2024 08:44
"Platforma proti hlubinnému úložišti radioaktivního odpadu se obává toho, že případná stavba více jaderných bloků v ČR výrazně zvýší požadavky na množství radioaktivních odpadů, které má úložiště pojmout."

Bylo by lépe, kdyby podobné platformy zakládal někdo z osobního přesvědčení a ne ze strachu z nevědomosti.

Tím chci říci:

Je třeba lidem ještě hodně co vysvětlovat. Aby jejich volba byla volbou informovaného člověka a nikoliv volbou vystrašeného občana, který mnohdy vůbec netuší, o čem to je. Občané mají právo se zapojit do rozhodovacího procesu, ale nemají k tomu dostatek informací a ani odborných znalostí. A to je špatně!

Proto je třeba o tom psát a donekonečna vysvětlovat potřebné souvislosti.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.2.2024 12:28 Reaguje na Jiří Kvítek
A to konkrétně co je potřeba vysvětlovat?
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

10.2.2024 08:46 Reaguje na Jiří Svoboda
Třeba:

- jak hluboko se radioaktivní materiál ukládá?
- jaký je rozdíl mezi povrchovým a hlubinným uložištěm?
- jak funguje systém geologických a inženýrských bariér?
- jak se tyto bariéry navzájem doplňují?
- jak se to všechno monitoruje?
- jak dlouho se monitorování provádí?
- proč tam musí být alespoň 500 metrů stabilní horniny?
- jak je to s ohrožením kvality podzemních vod?
- jak to bude reálně omezovat dotčené území?
- jaké jsou zkušenosti u stávajících uložišť?

a jistě by se těch otázek našlo ještě mnohem více.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist