https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzenska-zoo-oslavi-devadesatiny-specialnim-programem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňská zoo oslaví devadesátiny speciálním programem

2.9.2016 07:05 | PLZEŇ (ČTK)
Oslava prvních narozenin plzeňské nosorožkyně Marušky v loňském roce
Oslava prvních narozenin plzeňské nosorožkyně Marušky v loňském roce
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Plzeň
Speciálním programem, zlevněným vstupným, výstavou, představením nové knihy, koncertem a prodlouženou otevírací dobou oslaví 3. září plzeňská zoologická zahrada své devadesáté narozeniny. Zoo vznikla před 90 lety, 2. září 1926, na původní lokalitě v Doudlevcích.
 

Druhá nejstarší zoo v zemi, která je navíc propojená s botanickou zahradou, letos připravila pro své návštěvníky zejména nové botanické expozice. Ze vzácnějších a atraktivních mláďat se letos narodila například vlčata evropských i hřivnatých vlků, malá zebra, lemuři či krokodýli, potvrdila se také druhá březost samice nosorožce, řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Na sobotu je připraveno 15 expozic, kde se návštěvníci dozvědí víc o zahradě, zvířatech a expozicích než v běžné dny. Dostanou se do zázemí chovu velbloudů, nakouknou do medvědince nebo k žirafám. Chovatelé v expozici Jedové království budou vyprávět o své nebezpečné práci s nejjedovatějšími hady, u zubrů lidé zjistí, jak velkou krmnou dávku denně tato velká zvířata potřebují. Další z chovatelů přiblíží svět obrovských želv nebo život zvířat v podzemí či na poušti. Děti bude zahradou vozit koňská bryčka s průvodcem. V kapličce expozice Mediterraneum bude výstava o problematice palmového oleje připravená středoškoláky.

Amfiteátr u zoo nabídne hudební program, vystoupení šermířů, tanečníků a několik prezentací zoo. Lidé uvidí ukázku indiánské vesnice, zahrada také pokřtí knihu vydanou k 90. narozeninám. Večer bude v amfiteátru koncert dvou revivalových kapel. Vstupné do zoo bude namísto 140 korun pro dospělé a 100 korun pro seniory a děti od tří do 15 let stát 90 korun. Pokladny budou v provozu až do 20:00.

Zoo byla založena díky spolku přátel přírody, akvaristů a teraristů Iris, který se rozhodl najmout si na vojenské plovárně v Plzni v Doudlevcích skleník a zřídit z něho pěstírnu rybek a jeho okolí proměnit v zoologickou zahradu. Zoo, která se v roce 1961 přestěhovala do lochotínském areálu, je po liberecké druhá nejstarší v Česku a má jednu z nejbohatších kolekcí živočišných druhů na světě. Ročně do plzeňské zoo zavítá přes 400 000 lidí.

Šimpanzice Maryša (vlevo) a Gina v plzeňské zoo
Šimpanzice Maryša (vlevo) a Gina v plzeňské zoo
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Plzeň

Prvními "obyvateli" zoo se stali kromě akvarijních rybiček draví ptáci, lišky a šakali. Vstup do zahrady byl nejprve volný. Správa vojenské plovárny ale záhy chov lišek a šakalů zakázala kvůli zápachu. Od svého vzniku musela plzeňský zoo stále řešit finanční problémy i nedostatečnou kapacitu, chovatelský zlom znamenal například příchod prvních lvů, levhartice, vlčice a medvědů v roce 1940. Do té doby patřili k největším zvířatům srnci a daňci.

Zánik plzeňské zoo v původní lokalitě uspíšilo v roce 1961 propuknutí antraxu. Proto byla o rok později zahrada uzavřena a v roce 1963 se přesunula do nového areálu v Lochotíně, kde se v roce 1981 sloučila s botanickou zahradou.

Přírodní areál má rozlohu 21 hektarů a jako jediný v ČR nabízí propojenou zoologickou a botanickou expozici. Podle ředitele Zoologické a botanické zahrady Jiřího Trávníčka má zahrada asi druhou nejbohatší sbírku druhů na světě. Podle loňské výroční zprávy v zoo žije na 8800 jedinců od zhruba 520 druhů ptáků, 240 druhů savců, 230 druhů plazů a asi 140 druhů bezobratlých. V počátcích začínal areál v Lochotíně například jen s 29 druhy. Na krmení je ročně třeba deset až 12 milionů korun z více než stamilionového rozpočtu zoo.

Zoologické zahrady patří k nejstarším atrakcím na světě. Neexistovaly ale vždycky v té podobě, jak jsou známy dnes. Zpočátku byla vystavovaná zvířata jen jakousi kuriozitou, až mnohem později se začala brát v potaz i vědecká stránka věci a zkoumání toho, jak se živočichové v zajetí cítí.

Za první skutečnou zoologickou zahradu je odborníky považována zoo ve vídeňském Schönbrunnu otevřená v roce 1752. Zpočátku ale byla určená především pro členy habsburského dvora. Naproti tomu zoo v Paříži, otevřená v prosinci 1794 v prostorách botanické zahrady, kam byla přivezena zvířata z královského zvěřince ve Versailles, byla již určena primárně pro veřejnost a pro vědecký výzkum.

Zoologické zahrady, které se nacházejí v České republice, patří v celosvětovém měřítku spíše k těm mladším. Vůbec nejstarší je zoo v Liberci, která vznikla v roce 1919. Poté následovaly zahrady v Plzni (1926) a Praze (1931).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist