https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzensky-kraj-vycerpal-prvni-kotlikove-dotaci-zazadalo-1531-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňský kraj vyčerpal první kotlíkové dotací, zažádalo 1531 lidí

29.2.2016 18:16 | PLZEŇ (ČTK)
Plzeňský kraj vyčerpal finanční prostředky určené pro první výzvu kotlíkových dotací ve výši 162 milionů Kč. Uzavřel tak dotační titul Pořízení ekologického vytápění v domácnostech. Ve výzvě bylo podáno 1531 žádostí, řekla ČTK Šárka Stará z kanceláře hejtmana. Letos na podzim bude vyhlášena druhá výzva.
 

Plzeňský kraj vyhlásil výzvu 20. ledna v 08:00, lidé se mohli hlásit až do 31. března, do kdy měli vyčerpat až 162 milionů Kč. Na nový zdroj získají od státu díky dotaci EU až 85 procent nákladů, maximálně 127 500 korun, řekl krajský radní Václav Štekl (KSČM).

Celkem je v Plzeňském kraji asi 40 000 lokálních topenišť na tuhá paliva, které by si lidé měli i kvůli nové legislativě vyměnit. Za pět let fungování celostátního programu by to mohlo být podle Štekla až 5000 starých kotlů. Peníze mohou jít na nákup nízkoemisních kotlů na biomasu nebo uhlí. Největší zájem je o kotle spalující uhlí i biomasu. Lidé mohou čerpat dotace i na tepelné čerpadlo a plynový kotel.

V první ze tří kotlíkových dotací dostal Plzeňský kraj 231 milionů Kč. Prvních 162 milionů Kč nyní, zbylých 69 milionů Kč na podzim. Další dvě stejně velké dotace budou následovat do roku 2020.

Lidé mohou získat 70 až 80 procent nákladů podle typu nově pořízeného kotle. Pokud jde o domy v pevně vyjmenovaných oblastech s vyšším znečištěním, lze získat ještě o pět procentních bodů státní podpory více. Občanům by mohly přidávat peníze také města a obce.

Podle šéfa krajského odboru životního prostředí Martina Plíhala jsou současným hlavním problémem právě lokální zdroje. Nový zákon o ovzduší, jehož návrh loni v prosinci schválila vláda, umožní od ledna 2017 jejich kontroly přímo v domácnostech.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist