https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pobliz-dalnice-d5-vznikla-nova-prirodni-rezervace-janovsky-mokrad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poblíž dálnice D5 vznikla nová přírodní rezervace Janovský mokřad

25.5.2021 01:32 | PLZEŇ (ČTK)
Na místě hnízdí desítky druhů ptáků včetně ohrožených jeřábů popelavých.
Na místě hnízdí desítky druhů ptáků včetně ohrožených jeřábů popelavých.
Plzeňský kraj vyhlásil novou přírodní rezervaci Janovský mokřad poblíž dálnice D5 nedaleko Nýřan na severním Plzeňsku. Převážnou část rezervace o rozloze téměř 72 hektarů tvoří rozsáhlý mokřad v místě zaniklého rybníka Janov. Hnízdí tam desítky druhů ptáků včetně ohrožených jeřábů popelavých nebo chřástalů polních. Lokalita je cenným biotopem i pro mnoho obojživelníků či hmyzu včetně řady druhů motýlů. Část pozemků pro budoucí rezervaci Plzeňský kraj vykoupil zhruba za 6,5 milionu korun. O vyhlášení rezervace dnes rozhodli krajští radní, řekl novinářům náměstek hejtmanky Josef Bernard (STAN).
 

Kraj loni od zemědělské společnosti vykoupil téměř 30 hektarů pozemků, které představují páteřní plochou nové přírodní rezervace. Kraj chce vyhlášením rezervace zajistit ochranu a další přirozený rozvoj zejména mokřadního ekosystému. K obnově mokřadu přispěl zhruba před deseti lety návrat bobra evropského, jehož činnost pomohla zatopit území. Zásadní význam a hodnota lokality je ve vysoké biodiverzitě a širokému spektru vzácných a významných živočišných druhů. Jen ptáků tam žije kolem 60 druhů, mnohé z nich se v lokalitě objevily až po zamokření.

"To území mělo být zastavěno dálničním odpočívadlem a mělo být meliorováno a mělo tam být běžné zemědělství. Plzeňský kraj ten pozemek částečně vykoupil, dnes je to 72 hektarů, a podařilo se z toho udělat krásný projekt - typický příklad toho, jak bychom mohli přispívat drobnými projekty k zadržování vody v krajině," poznamenal Bernard.

Vyhlášení rezervace podle něj znamená přechodně problém pro občany, protože do lokality bude zakázán přístup. "Ale jenom do doby, než se tam vybuduje stezka, která bude řízeným způsobem návštěvníky korigovat. Chceme tam v budoucnu vybudovat i pozorovací věž na živočichy, zejména na ptactvo," doplnil.

Krajští radní také zřídili nový přírodní park Berounka, který vznikl spojením současných přírodních parků Horní Berounka, vyhlášeným v roce 1996, a Hřešihlavská, zřízeného v roce 1978. "Tyto přírodní parky spolu hraničí, přičemž jejich společným znakem je dochovaný krajinný ráz zaříznutého údolí řeky Berounky, jejích přítoků, skalních výchozů, přilehlých lesních komplexů a zemědělských kultur včetně kulturních dominant krajiny a historické zástavby obcí s architektonickou hodnotou," doplnil Bernard.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Kajetán Hostička

Kajetán Hostička

25.5.2021 11:33
Super! Alespoň něco.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

25.5.2021 15:09
Poblíž silnic, po kterých jezdím na chalupu, je těch nových mokřadů už snad deset, i bez zřízené reservace.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

25.5.2021 15:13 Reaguje na Jiří Daneš
Dodávám,že ty mokřady vznikly bez jediné koruny investic, jen tak v polích, bez projektu a schvalování, samy od sebe. Jestli ovšem to není důsledek toho "oteplování klimatu".
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

25.5.2021 15:39 Reaguje na Jiří Daneš
voda která se chvilku drží na polích po dešti určitě není mokřad. Ale jinak je velmi dobře, že kraj také investuje do těchto věc. Za mě naprosto v pořádku
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist