https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-dobijecich-mist-pro-elektromobily-v-cr-dosahl-4300-o-petinu-vic-nez-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet dobíjecích míst pro elektromobily v ČR dosáhl 4300, o pětinu víc než loni

3.11.2023 18:54 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Česku je aktuálně zhruba 4300 veřejných dobíjecích bodů pro elektromobily, což je o pětinu více než loni, sdělilo státní Centrum dopravního výzkumu (CDV), které vychází z dat ministerstva průmyslu a obchodu. Česko je v počtu dobíjecích míst podle centra na 13. místě z 27 států Evropské unie. Elektromobilů v Česku přibývá, ale v podílu osobních aut na elektřinu na registracích všech nových vozů je Česká republika podle CDV stále na posledních příčkách unijního žebříčku.
 

K letošnímu 30. září mělo Česko na 2313 stanicích 4313 dobíjecích bodů pro elektromobily. Je tak přibližně v polovině žebříčku zemí EU. V počtu elektrovozů je však na nižších místech. Přestože je Česká republika celkově podle CDV desátý největší trh EU v registracích nových osobních aut, v počtu registrací osobních elektromobilů je až na 17. místě. "A v jejich podílu jsme dokonce spolu se Slovenskem až na samém konci," uvedl ředitel CDV Jindřich Frič.

Počet bateriových elektromobilů registrovaných v Česku se podle dat centra za první tři čtvrtletí letošního roku zvýšil o 49 procent, tedy o 6268, na 20 323. Přibývá i plug-in hybridů, letos o více než 4000 na 12 527. V podílu registrací nových osobních bateriových elektrických vozidel ale Česká republika skončila mezi zeměmi Evropské unie s 2,8 procenta až na předposledním místě před Slovenskem.

"V zemích EU připadá v průměru 12,1 osobních elektrických vozidel s externím dobíjením na jeden veřejný dobíjecí bod. V Česku je to 6,7 vozidel, což nás řadí na šestou příčku mezi 27 členskými státy EU," doplnil Frič.

Veřejnou dobíjecí infrastrukturu pro elektromobily v Česku provozuje 120 subjektů. Téměř třetinu veřejných dobíjecích bodů provozuje Pražská energetika, následuje ČEZ s 27,8 procenta a E.ON Drive s 9,1 procenta. Nejvíce dobíjecí bodů je v Praze, a to 1129. Následuje Středočeský kraj s 650 body, kdežto nejméně bodů je podle centra v Karlovarském kraji s 87 dobíjecími místy.

CDV nabízí veřejnosti informace o dobíjecích místech v on-line aplikaci Optimalizace veřejné dobíjecí infrastruktury v ČR. V ní si kdokoli může zjistit například nejbližší veřejné dobíjecí stanice, nebo jestli je v jeho okolí vytipovaná lokalita pro nové stanice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

4.11.2023 09:26
uměle navyšovat spotřebu elektrické energie jde proti zájmu úspěšně dekarbonovat výrobu elektrické energie...
vždy jsem si říkal, že nejpodstatnější je skončit s uhlím jako zdroji energie a tepla stejně tak nafty či mazutu.
vytvořit zdroje energie, které jsou životaschopné a konstantní ve výrobě a množství bez zátěže přírody a to včetně těžby různých kovů, které baterie zcela určitě nesplňují.
Zaměřit se na tekutá a plynná paliva ( syntetická ) která mohou využít většinu stávajících homologací dopravních prostředků obsahující nádrž na pohonné látky. Jádro a dostupnost jaderné energie pro občany a firmy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist