https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pod-hladinou-zapadonemeckeho-jezera-laacher-see-drima-vulkan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pod hladinou západoněmeckého jezera Laacher See dřímá vulkán Video

7.2.2019 04:17 | PRAHA (ČTK)
Laacher See leží v malebném prostředí v oblasti zvané Vulkaneifel v Porýní-Falci na západě Německa jižně od Bonnu.
Laacher See leží v malebném prostředí v oblasti zvané Vulkaneifel v Porýní-Falci na západě Německa jižně od Bonnu.
Pod hladinou západoněmeckého jezera Laacher See dřímá vulkán, z něhož stále ještě stoupá magma. Podle německých vědců to dokazuje i krátká série zemětřesení, kterou v nedávné době zaregistrovali. Sopka je podle nich stále aktivní, projevuje se to ale pouze bubláním ve vodách jezera. Podle studie zveřejněné v odborném tisku bezprostřední nebezpečí výbuchu nehrozí, uvádí agentura DPA.
 

Laacher See leží v malebném prostředí v oblasti zvané Vulkaneifel v Porýní-Falci na západě Německa jižně od Bonnu. Vědci nyní poprvé doložili, že se na jeho dně nachází stále aktivní sopka. Od roku 2013 zjistili osm sérií slabých zemětřesení, z vrchních vrstev zemského pláště tam do zemské kůry podle nich stále proniká tekuté magma. Němečtí vulkanologové o tom píší ve studii zveřejněné v odborném časopise Geophysical Journal International.

"Sopečná činnost v Eifelu nevyhasla, pouze dlouhodobě dříme," tvrdí autoři studie, podle kterých dochází pod hladinou k postupnému plnění magmatických komor. Před posledním výbuchem v oblasti se komory plnily zhruba 30.000 let. Magmatické procesy si tedy před erupcí nějaký ten čas žádají, a akutní nebezpečí výbuchu proto autoři studie odmítají.

Odborníci přesto doporučují přehodnocení míry ohrožení obyvatelstva i důkladnější kontrolu a měření stoupajících plynů a okolního zemského povrchu. V Eifelu doložené otřesy v hloubce 40 kilometrů pod zemským povrchem jsou podle studie "největší zemětřesení, která kdy byla v Německu naměřena." Není ovšem zřejmé, jak dlouho už k nim již dochází, podrobná měření totiž probíhají teprve v posledních deseti letech.

Eifel je největší vulkanickou oblastí ve střední Evropě a také tou nejmladší, výbuch sopky pod Laacher See před zhruba 13.000 lety byl poslední vulkanickou erupcí v celé oblasti. Pokračující aktivita vulkánu pod jezerem je podle vědců důvodem k tomu, aby byl v Německu zřízen systém dohledu nad sopečnou činností. Němečtí vulkanologové o této možnosti budou diskutovat na zasedání svého svazu již na přelomu února a března.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist