https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podil-odolnych-odrud-revy-vinne-se-zvysuje-muze-za-to-i-obliba-bio-vina-informuje-mendelova-univerzita
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podíl odolných odrůd révy vinné se zvyšuje, může za to i obliba bio vína, informuje Mendelova univerzita

6.6.2018 13:41 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Zájem o odrůdy, které jsou odolné proti houbovým chorobám, roste a souvisí to i s módou bio vína, protože u odolných odrůd není nutné tolik používat chemii,“ uvedl Pavel Pavloušek ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.  / Ilustrační foto
"Zájem o odrůdy, které jsou odolné proti houbovým chorobám, roste a souvisí to i s módou bio vína, protože u odolných odrůd není nutné tolik používat chemii,“ uvedl Pavel Pavloušek ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | mendelu.cz
Mezi tuzemskými vinaři a konzumenty vína roste zájem o odrůdy, jejichž typickým znakem je odolnost proti houbovým chorobám. Loni přesáhla plocha vinic osázených rezistentními odrůdami 520 hektarů. Jsou tedy na 2,9 procentech celkové plochy všech vinic. Více než polovinu plochy odolných odrůd tvoří Hibernal (52 procent), následuje Solaris s 17 procenty a další jako Johanniter, Savilon nebo Malverina. Informuje o tom Mendelova univerzita.
 

„Zájem o odrůdy, které jsou odolné proti houbovým chorobám, roste a souvisí to i s módou bio vína, protože u odolných odrůd není nutné tolik používat chemii,“ uvedl Pavel Pavloušek ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Podle něj jsou speciálně šlechtěné odolné odrůdy na moravských vinicích více než 30 let. Nejvíce se uchytil Hibernal, který je pro české prostředí odrůdou registrovanou přes deset let. Víno má charakter Ryzlinku rýnského a réva vinná je odolná proti napadení plísní šedou, plísní révovou a padlím révovým.

„Při pohledu do minulosti se ukazuje, že to byl právě Hibernal, který otevřel cestu odolných odrůd mezi pěstitele a konzumenty vína,“ uvedl Pavloušek, podle kterého některá vína této odrůdy už získala medaile na mezinárodních soutěžích. „Velkou předností je, že se vinohradníci naučili tuto odrůdu správně pěstovat a sklízet v optimální zralosti. Kvalitní zralost Hibernalu není daná cukernatostí, ale strukturou aromatických látek,“ uvedl Pavloušek.

Hibernal nyní následují další odrůdy. Z těch vyšlechtěných na Moravě je to Rinot, Savilon, Vesna, Cerason, Mery nebo Sevar. Na Moravě a v Čechách se v poslední době rozšiřuje zejména Savilon, jeho velkou předností je vysoká odolnost k šedé hnilobě hroznů, ty pak vydrží dlouho na keřích a mohou dozrát i v okrajových oblastech pěstování révy vinné. Ze zahraničních odrůd se nejvíce rozšiřuje Solaris, jehož předností je vysoká odolnost k plísni révy, ranost a také vysoký výnos. „Často se proto využívá pro výrobu burčáku,“ uvedl Pavloušek.

Podle Pavlouška se pěstováním rezistentních odrůd věnuje kolem stovky vinařů v Čechách a na Moravě a jejich počet roste. K průkopníkům v této oblasti patří šlechtitel révy vinné Miloš Michlovský nebo již zesnulý expert na vinařství Vilém Kraus. Výsadba odolných odrůd také není záležitostí pouze menších vinařství, ale i větších firem. Specialisté na odolné odrůdy se sjedou 9. června do Šardic v rámci Hibernal fóra. Hlavní soutěžní odrůdou je Hibernal. Garantem akce je Pavel Pavloušek z Mendelovy univerzity v Brně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist