Bio víno – kde koupit a jak se k němu chovat?
Asi nejčastější a dnes již široce dostupná jsou bio vína, tedy ta s označením „Organic“ či „Produkt ekologického zemědělství“. Bio víno v zásadě znamená, že vzniklo z ekologicky pěstovaných hroznů. Nic víc a nic méně – zpracování hroznů po sklizni se prakticky nemusí lišit od konvenční produkce. Taková bio vína, a běžně je dnes naleznete i pod sto korun v supermarketech, nejsou nic zvláštního. Vznikla s ohledem na hrubé zacházení, kterého se jim bude dostávat při distribuci, a ač je bio přístup na vinohradě jistě pozitivní a chvályhodný, bohužel výsledné produkty jen výjimečně spadají mezi vína budící nějaký větší zájem vinných nadšenců.
Jak si vybrat to správné bio víno právě pro vás? Odpověď je stejná jako u vín konvenčních. Ochutnávejte! Kvalitní vinotéka by měla umět poradit a nabídnout víno dle vašich požadavků. Ideální jsou degustace vína, které se dnes množí jak houby po dešti. Pokud se zrovna ve vašem okolí žádné nekonají, pak není nic snazšího než se domluvit se skupinou vínu holdujících přátel, zakoupit sérii různorodých biovín a neformální ochutnávku zorganizovat sami. K nákupu můžete krom vinoték využít i několik tipů níže:
Veltlin.cz – domovský web sdružení Autentisté a e-shop nejen s jejich produkcí, ale také s širokou nabídkou poctivých vín všech možných kategorií (i cenových) ze zemí bývalého Rakousko-Uherska. Některá vína možná nemají certifikaci, ale vždy se jedná o přírodní nemanipulované produkty a lze doporučit prakticky cokoliv z jejich nabídky. Disponují malou vinotékou s možností ochutnávky na pražském Žižkově (Štítného 29), prozatím otevřenou pouze úterý až čtvrtek od 17 do 22 hod.
AdVivum.cz – prodejce vín především z Francie (ale se zástupci i dalších zemí), který se zaměřuje na přírodní/bio/biodynamické producenty a především velká vína a špičky v tom kterém regionu. Leroy, LéonBeyer, Pascal Jolivet, Nicolas Joly, Dobrá vinice… to je jen část z mnoha jmen v jejich nabídce. Doporučuji návštěvu vinotéky ve Slovanském domě (Na Příkopě 22, Praha), kde vám personál vždy ochotně poradí.
vino.matey.cz – menší dovozce vín z Francie, který nabízí báječná biodynamická vína Valentina Zusslina z Alsaska, Didiera Montchoveta z Burgundska a Domaine Pignier z Jury.
www.bio-produkty.cz – prezentace vinařství Josef Abrle Pollau, jednoho z tradičních domácích producentů z Pálavy. Nabízí biovína za velmi rozumné ceny, se kterými se můžete setkat také skoro v každém obchodě s bio zbožím.
www.kupmeto.cz – nabízí vinařství Gerard Bertrand s víny z francouzského Languedocu a také sérii argentinských biovín Jean Bousquet. Nabízejí též produkci vinařství Dobrá vinice, která rozhodně stojí za pozornost a vymyká se té běžné moravské.
Neudrinks – dovozce s obrovským sortimentem, který nabízí i několik špičkových biodynamických producentů. Pozornost si zaslouží především Domaine Weinbach z Alsaska, Dr. Bürklin-Wolf z Pfalze, ale také jihofranczouské Domaine Cazes, vinařství s asi největší souvislou plochou biodynamických vinic v Evropě.
www.stapleton-springer.cz – vinařství z Bořetic specializující se na odrůdu Pinot Noir (Rulandské modré) s bioprodukcí, jejich červená patří mezi moravskou špičku.
www.vinobio.cz – široká nabídka bio vín z celého světa.
Bio víno v České republice
Plocha vinic vedených v režimu ekologického zemědělství v ČR stoupá a již překračuje 650 ha (tj. necelé 4 % z celkových osazených ploch). V kvalitě bio najdete jak běžné odrůdy, tak velmi často i novošlechtěnce se zvýšenou rezistencí proti houbovým a dalším chorobám a proto velmi vhodné pro bio produkci. Mezi průkopníky u nás patří Vinselekt Miloše Michlovského s odrůdami Malverina a Laurot. Skvěle pitelná, příjemná poctivá vína z Pálavy produkuje na svých vinicích Josef Abrle, především Pálava, Muškát Moravský a Cabernet Moravia stojí za pozornost. V jejich sortimentu najdete v bio kvalitě ale i mnoho druhů bylinek.
Ve vinařské oblasti Čechy mohou od roku 2009 svá vína označovat jako bio též Vinné sklepy Kutná Hora. Bio víno má v sortimentu František Mádl (řada Naturvin), Georgios Ilias či Vinný sklep Eben Vlastimila Peřiny. Velkou plochou ekologických vinic disponuje Víno Marcinčák, řadu biovín mají i Templářské sklepy Čejkovice (připravuje je pro ně společnost Veritas Bošovice a typicky se jedná o lepší nákup než běžné řady „templářů“) a další. Několik vinařství je také v tzv. přechodném období a počet certifikovaných biovinařů tak bude stoupat.
Autentisté
Bogdan Trojak, Richard Stávek, Ota Ševčík, Zdeněk Vykoukal, Petr Kočařík, Jaroslav Osička a vinařství Koráb tvoří skupinu „autentistů“, vinařství, která se zavázala tvořit vína co nejvýstižněji vyjadřující místa původu a specifika odrůdy, vína neovlivněná šlechtěnými kvasinkami, enzymy či dalšími „zkrášlujícími“ prostředky. Vína autentická. Ať již zvolíte Frankovku či Neuburské ze starých keřů od Korábů, sprašový Veltlín od Bogdana Trojaka, jednoho z nejlepších domácích představitelů odrůdy Pinot Noir od Petra Kočaříka nebo svérázná spojení odrůd a způsobů zpracování od Richarda Stávka, určitě se vám dostane nevšedního vinného zážitku. Autentisté se v chartě zavázali jít mnohem dál, než co vyžaduje běžná bio certifikace. Přístup Autentistů velmi hezky shrnuje vinař-básník Bogdan Trojak:
„Vinařskou tvorbu Autentistů lze s trochou nadsázky přirovnat ke hře na dobové nástroje – upřednostňují tradiční polohy a středoevropské odrůdy, nezavrhují dřevěné sudy a jsou si vědomi důležitosti autochtonních mikroorganismů v procesu přípravy vína. Hlavním cílem Autentistů je víno, v němž se co nejjímavěji obráží duch Hanáckého Slovácka zachycený osobitou rukou vnímavého vinaře.“
reklama