https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podminky-dotaci-splnuji-vsechny-doporucene-kotle-zjistil-posudek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podmínky dotací splňují všechny doporučené kotle, zjistil posudek

2.8.2016 12:12 | PRAHA (ČTK)
Arbitrážní posudek, který výrobce předal fondu, vypracovala nezávislá akreditovaná zkušebna v Lodži a podle jejího zjištění kotel v případě spalování hnědého uhlí a dřevěných pelet splňuje hodnoty, které jsou podmínkou pro zapsání na seznam. Ilustrační obrázek
Arbitrážní posudek, který výrobce předal fondu, vypracovala nezávislá akreditovaná zkušebna v Lodži a podle jejího zjištění kotel v případě spalování hnědého uhlí a dřevěných pelet splňuje hodnoty, které jsou podmínkou pro zapsání na seznam. Ilustrační obrázek
Na seznamu doporučených výrobků, na které lidé při výměně kotlů za ekologické dostanou dotace, jsou pouze kotle, které vyhovují stanoveným podmínkám. Arbitrážní posudek z nezávislé zkušebny prokázal, že je splňuje i kotel, u kterého dosavadní testy vycházely podle Asociace podniků topenářské techniky tak, že by se na českém trhu neměl prodávat. Tento kotel slovenského výrobce podle nového posudku splňuje požadované hodnoty pro spalování hnědého uhlí a dřevěných pelet, a tím i podmínky dotace, sdělilo ministerstvo životního prostředí.
 

Asociace loni nechala kotel, který měl platný slovenský certifikát a pro zařazení na seznam vhodných výrobků nepotřeboval žádné další české zkoušky, otestovat v brněnské laboratoři, která zkoušky dělá jako jediná v Česku. Podle výsledků jejího testu kotel propadl. Státní fond životního prostředí (SFŽP) si proto následně vyžádal od slovenského výrobce nový certifikát o plnění podmínek programu, který bude z jiné akreditované evropské zkušebny a který rozhodne o setrvání jeho kotle v seznamu.

Arbitrážní posudek, který výrobce předal fondu, vypracovala nezávislá akreditovaná zkušebna v Lodži a podle jejího zjištění kotel v případě spalování hnědého uhlí a dřevěných pelet splňuje hodnoty, které jsou podmínkou pro zapsání na seznam. Výsledky jsou navíc obdobné jako v posudku, který společnost původně doložila jako nezbytný podklad pro zapsání do seznamu doporučených výrobků pro kotlíkové dotace.

Ministerstvo uvedlo, že SFŽP tak nemá důvod pro stažení výrobku ze seznamu a lze ho i nadále podpořit v rámci kotlíkových dotací.

Ministerstvo současně ale uvedlo, že výrobce zmíněného kotle zatím nedodal v rámci certifikátu z Lodže přeměření spalování černého uhlí. Fondu ale slíbil, že osvědčení o plnění požadovaných hodnot při jeho spalování dodá nejpozději do konce letošního roku.

V seznamu doporučených výrobků pro kotlíkové dotace je přes 360 kotlů. Slovenský kotel, na který upozorňovala asociace, patří k nejprodávanějším, prodaly už se jej minimálně stovky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist