https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podvody-s-emisemi-je-treba-podle-eu-vysetrit-komise-ma-podat-zpravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podvody s emisemi je třeba podle EU vyšetřit, komise má podat zprávu

28.10.2015 19:44 | ŠTRASBURK (ČTK)
Návrhy nejsou právně závazné. Podle pozorovatelů ale zvyšují tlak na komisi a na členské státy, jejichž představitelé by se v příštích dnech měli zabývat plánovaným novým režimem testování
Návrhy nejsou právně závazné. Podle pozorovatelů ale zvyšují tlak na komisi a na členské státy, jejichž představitelé by se v příštích dnech měli zabývat plánovaným novým režimem testování
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | SMG / Shutterstock
Obvinění z podvodů v emisních testech automobilů by se v EU mělo důkladně vyšetřit. Těm, kteří za ně nesou zodpovědnost, by měl hrozit odpovídající postih. V reakci na emisní skandál Volkswagenu to uvedl Evropský parlament. Evropskou komisi požádal, aby mu o výsledcích vyšetřování podala do konce března příštího roku zprávu.
 

Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových automobilů po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí. Pro největší evropskou automobilku to je největší skandál v její osmasedmdesátileté historii.

Europoslanci konstatovali, že unijní systém testování automobilových emisí by se měl zlepšit tak, aby zajistil dodržování emisních norem a dokázal rychle odhalit vozidla, která dané limity překračují. Komisi vyzvali, aby přijala a zavedla nový zkušební cyklus založený na měření emisí za skutečného provozu. Měření by se přitom podle nich mělo začít provádět u všech znečišťujících látek. Stávají plány komise přitom počítají pouze s měřením emisí oxidů dusíku. Europoslanci rovněž mimo jiné doporučili uvažovat o tom, zda by neměl vzniknout nový celounijní mechanismus dohledu.

Návrhy nejsou právně závazné. Podle pozorovatelů ale zvyšují tlak na komisi a na členské státy, jejichž představitelé by se v příštích dnech měli zabývat plánovaným novým režimem testování.

"Musíme akutně zavést evropské testy automobilových emisí, které jsou postavené na skutečných jízdních podmínkách," uvedla poslankyně Francoise Grosseteteová z lidoveckého křídla, které spolu s evropskými socialisty, liberály a zelenými stálo za návrhem na vytvoření celoevropského mechanismu pro dohled. S tím ale nesouhlasí na příklad europoslanci za českou ODS.

"Většina parlamentu reagovala jako obvykle pěkně po evropsku: na každý nový problém je potřeba vytvořit nový úřad," uvedl po hlasování europoslanec Evžen Tošenovský (ODS). Podle něj by se mělo s další debatou nejdříve počkat na výsledky vyšetřování.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist