https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pojdte-si-zkusit-davat-jed-do-nor-vyzval-sef-zemedelcu-brabce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pojďte si zkusit dávat jed do nor, vyzval šéf zemědělců Brabce

14.8.2019 00:19 (ČTK)
Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha vyzval otevřeným dopisem ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), aby si on a ministerští úředníci vyzkoušeli kladení jedu na hraboše do nor. / Ilustrační foto
Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha vyzval otevřeným dopisem ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), aby si on a ministerští úředníci vyzkoušeli kladení jedu na hraboše do nor. / Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha vyzval otevřeným dopisem ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), aby si on a ministerští úředníci vyzkoušeli kladení jedu na hraboše do nor. Svaz chce povolení plošné aplikace jedu Stutox II, podle něj není v silách zemědělců zmenšit počty přemnožených hrabošů pouze kladením jedu do nor. Brabec vzkázal, že je na dovolené, za ministerstvo ale na akci pojede jeho náměstek Vladimír Dolejský. Na další návštěvu farmy pozval ministerstvo taká Česká společnost ornitologická, která naopak proti plošnému využití jedu lobbuje. Dolejský navštíví i její akci.
 

Pýcha již dříve uvedl, že je postojem ministerstva, které plošnou aplikaci jedu odmítá, zklamaný. Odsoudil také prohlášení ministerstva z minulého týdne, kterým resort rozhodnutí o výjimce pro plošnou aplikaci jedu od Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského kritizoval.

"Slova o zanedbané prevenci ze strany zemědělců, zavádějící mediální prezentace možných dopadů plošné aplikace přípravku na hubení hlodavců v krajině a neschopnost reflektovat odborná fakta neslučující se s vaším vyhraněným postojem mne vedou k závěru, že osudy lidí, kteří v zemědělství a na venkově ekonomicky působí (a jsou na těchto aktivitách existenčně závislí), vám jsou zcela lhostejné," napsal nyní Pýcha Brabcovi. Pozval ministra na jednodenní výlet Moravu, kde by mu zemědělci problematiku přemnožených hrabošů přiblížili, ministr by si pak sám mohl vyzkoušet kladení jedu do nor. "Věřím, že s vaším přispěním bychom mohli stanovit výkonnostní normy této aktivity tak, abychom mohli bezpečně zažehnat kalamitní stav hraboše polního," napsal Pýcha. Doufá, že ministr výzvu neodmítne a s "vyhrnutými rukávy" ukáže, jak je jednoduché jed pouze do nor aplikovat.

K této aktivitě Pýcha vyzval i zástupce environmentálních organizací, jako jsou Česká společnost ornitologická nebo Svaz ochránců přírody. Tyto organizace se plošného využití jedu také obávají.

Ministr životního prostředí reagoval, že žádný otevřený dopis ještě kalamitu hrabošů nevyřešil, ani do budoucna nevyřeší. "My dáváme před gesty přednost seriózní debatě o možných řešeních, takže se účastníme další debaty přímo v terénu na jižní Moravě," uvedl Brabec.

Na dopis odpověděl také Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. Ten si stojí zatím, že plošná aplikace jedu je špatná. "Otevřený dopis panu ministrovi Brabcovi považuji, promiňte mi to, za neslušný, ale zoufalství, ve kterém byl napsán, ale především zoufalství samotných postižených sedláků, chápu. Dostali se krátkodobě do situace, která nemá řešení. Svaz a komora by dle mého názoru měly za ně usilovat o náhradu škod," uvedl Stýblo.

Zemědělci nemůžou plošně používat jed Stutox II proti přemnoženým hrabošům, povolení pro plošnou aplikaci je dál pozastavené, rozhodlo v pondělí po diskusi s odborníky a MŽP ministerstvo zemědělství. Jednotliví zemědělci mohou podle mluvčího úřadu Vojtěcha Bílého požádat o individuální výjimku místní orgány ochrany přírody a krajiny. Podle MŽP se má dávat jed přímo do nor. Zemědělci se budou podle Pýchy obracet na jednotlivé kraje, aby pomohly s eliminací hraboše v rumištích a u silnic.

Úřad diskusi svolal po vlně kritiky, kdy MŽP a ekologické organizace minulý týden upozornily na to, že plošná aplikace jedu může ohrozit ptáky, divokou zvěř nebo psy a kočky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TP

Tomáš Pu

14.8.2019 22:17
Tem Pýcha to je .ůl, před 5 lety jsme přebral pozemky od místního JZD, pole samý hraboš, tak jsem zasel jetel sečen 3 do roka, nandal bydylka pro dravcem a po 4 letech stav hrabošů zredukován na minimum. Zemědělství je životní styl, co předají jednou dětem, zničené pole, mrtvé louky, jedovaté sady? Promiňte oni nic nepředají, oni to že ziskem prodají agrofertu a ten to prodá Číňanům, prostě hnus velebnosti ...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist