https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vsechno-co-jste-chteli-vedet-o-premnozeni-hrabose-polniho-ale-nechtelo-se-vam-to-nikde-hledat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Všechno, co jste chtěli vědět o přemnožení hraboše polního, ale nechtělo se vám to nikde hledat Aktualizováno

9.8.2019 16:53 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hraboš polní. Politikum tohoto týdne.
Hraboš polní. Politikum tohoto týdne.
Tento týden se nesl ve znamení hraboše polního. Zemědělci si u Ústředního kontrolního a zkušebnímu ústavu zemědělského vyžádali vydání povolení k plošnému použití jedu na hubení hrabošů. Vedl je k tomu nenadálý nárůst početnosti hrabošů polních.
 

Co říkají zemědělci? Šéf Agrární komory tvrdí, že bez likvidace přijdou hraboši do měst.

Vladimír Pícha ze Zemědělského svazu ČR popisuje důvody, které zemědělce vedly k žádosti o plošné užití jedu. Při současném přemnožení hlodavců orba nepomůže. Je potřeba účinnější postup, říká Vladimír Pícha.

Pohled sadaře pak zprostředkovává Vít Blaha, předseda představenstva Sady Starý Lískovec.

Pohled zemědělců přináší i zpráva Jihomoravští sedláci vnímají hubení hrabošů jako poslední možnost.

Jenže plošné užití jedu je podle ekologů a ochránců přírody nebezpečné pro přírodu a může mít dalekosáhlé důsledky. Za Českou společnost pro ekologii to popsal ekolog David Storch. Podle něho může plošné trávení hrabošů způsobit škody dalece přesahující hodnotu ztracené úrody.

Před škodami varují i ornitologové, kteří ostatně na vydané povolení jako první upozornili. Kvůli povolenému trávení hrabošů může zahynout mnoho živočichů a dravců, varují ornitologové.

S plošným užitím jedu nesouhlasí ani ministerstvo životního prostředí, podle kterého je takový přístup krokem o 50 let zpět.

Český svaz ochránců přírody, který před užitím prostředku také varuje, ještě zemědělce upozorňuje na fakt, že samotné povolení k plošnému užití jedu ještě není všechno. Zemědělci by také měli získat výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny.

Může trávení hrabošů ohrozit domácí zvířata? Odpověď nabízí Josef Duben z Komory veterinárních lékařů.

Každopádně dynamický hraboší týden končí tím, že Stát pozastavil povolení na plošné použití jedu proti hrabošům.

Výsledkem pondělního jednání je, že plošné použití jedu proti hrabošům nebude možné.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JV

Jaroslav Vozáb

11.8.2019 14:04
Dobrý den,
volně poházený jed je to nejhorší co si můžu představit. Když už opatření tak orba a zase orba... Za starých časů bylo ministerstvo orby nyní zemědělství a v budoucnu ministerstvo chemizace. Nejsem militantní ekolog, klidně natřu roundupem pařízek od akátu apod..., ale plošné aplikace nenávidím (hlavně před sklizní). I ten jed na hraboše skousnu do děr nebo pod malý balík slámy, ale základ je orba a omezit plochu pole. Stačí jeden rozměr uzákonit např. maximální šíři pole 200m, ať je to dlouhé třeba 5km. Pak mají šanci predátoři a celá příroda nám poděkuje. Včera jsem viděl setí do strniště to v kalamitním roce bych asi nedoporučoval..
Jaroslav
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.8.2019 15:41 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Děkuji za Váš pohled, zcela se v tom shodujeme. Když čtu vedle "Trávení, nebo přijde náš konec", tak se musím smát skrze slzy.
Odpovědět
JJ

Jaroslav Jakubů

14.10.2019 20:30
Masivní přemnožení hraboše polního v České republice bylo způsobeno dlouhými extrémními suchými obdobími, avšak likvidace hraboše polního chemickou metodou se z hygienického a ekologického pohledu pokládají za škodlivou.
Dejme přednost boji s hrabošem polním klasickým biologickým postupem, tedy používáním přirozeného predátora, kočky domácí. Jezdíme s rodinou kolem polností, vidíme v porostech lovkyně kočky domácí.
Navrhuji jednoduchou možnost likvidace kočkou domácí tím, že se posbírají volně žijící kočky domácí ve městech a naučí se bydlet ve zvláštních obydlích typu pojízdné ubikace na způsobu maringotky.
Název této pojízdné ubikace pro kočky navrhuji jako úkol veřejnosti.

Majitelé maringotek mohou postavit tato obydlí koček do polí, zajistí kočkám hygienu, kvalitní ubytování s pravidelnou návštěvou dohledu majitele.
Pojízdné včelíny existují, proč se nezřizují pojízdné ubikace koček do polností?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist