https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sef-agrarni-komory-bez-likvidace-prijdou-hrabosi-do-mest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šéf Agrární komory: Bez likvidace přijdou hraboši do měst

9.8.2019 00:20 (ČTK)
Likvidace hrabošů pomocí plošné aplikace jedu proti hlodavcům je podle prezidenta Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska nutná. Myši přenášejí nemoci, po sklizni, až by neměly co žrát na polích, by se dostaly do měst. / Ilustrační foto
Likvidace hrabošů pomocí plošné aplikace jedu proti hlodavcům je podle prezidenta Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska nutná. Myši přenášejí nemoci, po sklizni, až by neměly co žrát na polích, by se dostaly do měst. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vladimír Motyčka / Naše příroda
Likvidace hrabošů pomocí plošné aplikace jedu proti hlodavcům je podle prezidenta Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska nutná. Myši přenášejí nemoci, po sklizni, až by neměly co žrát na polích, by se dostaly do měst, řekl včera. Hlodavci se podle něj přemnožili kvůli mírné zimě.
 

"Pokud na poli nebude potrava pro hraboše, tak se to začne stěhovat do sídel, vesnic, měst a podobně. Myši jsou velice nebezpečnými přenašeči chorob," uvedl s odkazem například na tularémii.

Aplikaci jedu pouze do nor odmítá jako neúčinnou. "Nikdo to nezvládne do těch statisíců děr na polích dát a myši tímto způsobem likvidovat," uvedl. Podobně hodnotí hlubokou orbu, která by měla podle kritiků jedu hnízda hlodavců zničit. Část hnízd sice bude podle Jandejska zničena, ale jen malá. "Naopak se vyorají, najdou si znovu díry a půjde to dál," dodal.

Podle něj zatím plošná aplikace jedu využita nebyla, tři dny před položením se musí hlásit Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému (ÚKZÚZ), který plošné použití umožnil. Zemědělci zatím podle něj ÚKZÚZ o povolení nepožádali. "Můžou být lidé, kteří nedodržují postupy, to se může stát," připustil.

Otravy jiných zvířat však podle něj nehrozí, protože hraboši si granule s jedem dotáhnou do nory, kde uhynou. Toxický přípravek se pak rychle rozpadá. "Ptáci nebo dravci jsou v podstatě mimo ohrožení, většina těch myší zůstane v zemi, a nikoliv venku," dodal.

Podle Jandejska jed mezi půl hodinou a hodinou po požití hlodavcem vysublimuje, část jedu může zůstat ve vnitřnostech. Například Česká společnost ornitologická uvádí, že jed v reakci s žaludeční kyselinou otráví hlodavce do několika hodin po požití. Přiotráveného hraboše tak podle ní může snadno chytit predátor, kterému tak rovněž hrozí otrava.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.8.2019 05:18
Tato hysterie kolem drobného hlodavce se mi začíná nelíbit. Hraboši ve městech samozřejmě jsou, podobně jako myšice, norníci, rejsci. Letos jsme měli za barákem dokonce zajíce, než ho vyhnal či uštval agresivní vlčák venčený v noci.

Ve městech jsou také kočky, kuny, hranostaji a poštolky, které stavy hlodavců regulují. Při této "filozofii" tomu chybí dát jen pointu - nápad hraboše trávit plošně ve městech. Tam jsou nebezpeční jen potkani, u nichž je pokládání návnad do obytných prostor a kanálů praktikováno pravidelně.

Příští rok po gradačním stavu nebude ani památky, populace se zreguluje přírodní cestou, tzv. zhroucením. Takže bohatě stačí likvidace při polních pracech (podmítka, orba), kdy více než 90% hrabošů uhyne. Ten zbyteček se stává snadnou kořistí dravců, něco pojde na osetých plochách hlady. Takže ta panika, jako by šlo zemědělcům o kejhák, má jen strhnou pozornost na "zbídačený stav". Nějaké škody na porostech samozřejmě vznikají, ale nejsou zpravidla větší, než dobře známá prázdná místa v kolejových pásech.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

9.8.2019 08:19
a hraboš do každé rodiny, hysterie pokračuje-) pojďme celou plochu ČR vybetonovat a hraboši mají útrum
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.8.2019 09:03
Když jsem si opět přečetl titulek článku, napadlo mě, že je to skvělý námět na horrrorr... nebo také šíření poplašné zprávy. Jj, dravčíky, sovičky a šelmčky obdivujeme, ale s jejich potravou bez milosti zatočíme! Jak jen jsou ti úředníci "užiteční", to by jeden nevěřil... Přijdeme do měst a vyřídíme si to s vámi!-))
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.8.2019 12:39
Je to zase a pořád dokola.... jediný škůdce je člověk..... pana Zdeňka Jandejska a jemu podobné grázly bych nechal zavřít hned z několika důvodů...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist