https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polaci-podle-polske-tv-dokoncili-barieru-ktera-ma-branit-odtoku-vody-z-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poláci dokončili bariéru, která má bránit odtoku vody z ČR

8.2.2022 13:29 | VARŠAVA (ČTK)
Pracovníci dolu Turów dokončili po dvou letech stavbu bariéry, která má bránit odtoku podzemních vod z českých pohraničních měst. U polského hnědouhelného dolu bude dodatečně vybudován zemní val, který bude fungovat jako zvuková clona. Na svém webu to píše polská veřejnoprávní televize TVP, podle níž tak důl už plní podmínky dohody s Českou republikou.
 

Investice do podzemní zábrany vyšla na 17 milionů zlotých (přes 90 milionů korun) a její podoba a umístění byly dohodnuty s českou stranou při přeshraničních konzultacích, píše portál. Nyní je podle něj speciální podzemní clona hotová.

Účinnost těsnicí bariéry nyní zkoumají Češi. Pokud bude nedostatečná, podzemní objekt bude rozšířen, uvádí TVP. U povrchové těžební jámy následně podle něj začne stavba zemního valu, která bude dlouhá přes kilometr a vysoká jako čtyřpatrová budova.

Premiéři Česka a Polska minulý týden podepsali mezivládní smlouvu týkající se řešení vlivů těžební činnosti v hnědouhelném dole Turów poblíž českých hranic. Na jejím základě Varšava v pátek poslala do Prahy smluvenou částku 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun), Česko následně stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie.

Podmínky dohody, kterou v pondělí zveřejnilo ministerstvo životního prostředí, však zkritizovali ochránci životního prostředí. Podle ekologické organizace Greenpeace neochrání zásoby vody v českém příhraničí. Aktivisté proto plánují podat stížnost k Evropské komisi na to, že česká strana podle nich dojednala nedostatečnou dohodu a následně také stáhla žalobu na Polsko u Soudního dvora Evropské unie.

Obsah smlouvy kritizoval i Milan Starec ze Sousedského spolku Uhelná. Také on uvedl, že budovaná podzemní bariéra odtoku vody z českého pohraničí nezabrání. Uhelná je jednou z českých obcí, na kterou provoz dolu dopadá.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

8.2.2022 17:47
Podepíší dohodu, za týden mají hotový val, fakt je to geniální.
Odpovědět
PM

Petr Michna

9.2.2022 15:22
Mezivládní dohodu jsem si přečetl. Už z jejího obsahu lze mezi řádky cítit důvodné pochybnosti o účinnosti těsnící bariéry. Hloubka těžební jámy je téměř 250 m a voda je odčerpávána z jejího dna (nebo podloží). Podzemní vody tak přitékají k místu (místům) čerpání z okolí povrchového dolu ze všech směrů, několika kolektory. Pokud je těsnící stěna zřízena jen na části obvodu kolem dolu, v jeho jižní části v délce cca 1 km (přičemž celý obvod dolu je asi až 15 km), budou ji podzemní vody pravděpodobně obtékat. Otázkou tak je - do jaké vzdálenosti na našem území bude zasahovat depresní kužel, na němž dojde k úplnému vyschnutí zdrojů vody. Že k tomu dojde, je jisté.
Nevím proč naše strana neuplatnila požadavek, aby část čerpané podzemní (důlní) vody byla z Polska přiváděna na naše území. Mohla by nadlepšovat průtok na vodních tocích na našem území - na přítoku Luboty (IDVT 10184436) a na Oldřichovickém potoce (IDVT 10103785) na území obce Hrádek nad Nisou a příp. i napájet stávající vodní nádrže (např. na pozemku p.č. 729/11 na území obce Hrádek nad Nisou na k.ú. Oldřichov na Hranicích). Mohly by být zřízeny i nové víceúčelové vodní nádrže na našem území, napájené důlní vodou čerpanou z Polska. Důl vodu čerpat musí a přívodní potrubí lze pořídit relativně velmi levně. Považuji za chybu, že v tomto smyslu není v mezivládní dohodě nic. Polská strana tak žádnou vodu na naše území nemusí dát.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.2.2022 21:46 Reaguje na Petr Michna
A ten požadavek o přívodu vody z polska zpět do ČR v nějakém dřívějším návrhu smlouvy byl? Poláci možná nemusí vodu dávat zpět, ale já doufám, že odborníci přijdou na řadu teď po politicích a hrozící nedostatek vody vyřeší, sami nebo klidně společně s poláky, a tak jak píšete.
Odpovědět
PM

Petr Michna

12.2.2022 11:20 Reaguje na Jarka O.
Dřívější požadavky naší strany neznám. Podzemní vody, dlouhodobě se tvořící z dešťových srážek, z našeho území prokazatelně odtékají k těžební jámě v Polsku. Tam jsou, jakožto důlní vody, čerpány a odváděny do vodních toků na území Polska. Důvody - proč naši vyjednávači nepožadovali, aby část těchto důlních vod byla odváděna zpět na naše území, neznám. Je to škoda a je to chyba. Nevěřím, že by odborníci něco v tomto smyslu nyní vymýšleli, když to nikdo nechce (zřejmě ani obce a ani kraj). Použití peněz od polské strany je plánováno na jiné účely. Totiž - hlavně na přivedení pitné vody z našeho vnitrozemí do veřejných vodovodů, jejichž zdroje jsou či budou postiženy ztrátou vydatnosti v důsledku těžby uhlí. Ztrátu vody u dosud využívaných individuálních zdrojů (domovních studní) zřejmě nebude hradit nikdo, mezivládní dohoda to neřeší. Podařilo se mi na internetu sehnat přílohu č. 1 mezivládní dohody (není obsažena ve Sbírce mezinárodních smluv), viz:
Vodovodní řady a přípojky včetně projektové činnosti a inženýrské přípravy Hrádecko:
- Rekonstrukce ÚV Machnín (rekonstrukce za účelem posílení zdroje vody).
- Vodovodní přivaděč Machnín - Uhelná (zásobení Hrádek n.N.).
- Zvětšení akumulace vodojemu Chrastava Svatý Ján.
- Vodovod Hrádek nad Nisou - Václavice včetně přípojek.
- Vodovod Chrastava – Horní Vítkov včetně přípojek.
Odborné podklady:
- Posouzení dopadů plánovaného rozšíření dolu Turów na zásobování pitnou vodou na území ve správě SVS a.s.
- Návrh opatření na hlavních distribučních trasách SVS – kvantifikace nákladů.
- Studie „Hrádek Nad Nisou, Turów - zásobení vodou“
- Studie „Liberec, ÚV Machnín – rekonstrukce“ – návrh technologického řešení, propočet nákladů.
Náklady (EURO): 24 234 183 (budoucí) + 854 444 (již vynaložené) = 25 088 627

Vodovodní řady a přípojky včetně projektové činnosti a inženýrské přípravy Frýdlantsko:
- navýšení kapacity ÚV Frýdlant,
- vodovodní přivaděč Frýdlant – Bulovka a Frýdlant – Dětřichov,
- zkapacitnění stávajících vodovodních řadů a vodojemů (zvýšení akumulace).
Náklady (EURO): 7 995 281
Odborné podklady:
- Studie vlivu lomu Turów na Frýdlantsko a návrh opatření (2015) a Doplnění Studie (2016).
- Změna Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Libereckého kraje.
- Oznámení a vyhodnocení SEA (strategické posuzování).
- Odborné podklady - HG posudky.
Náklady (EURO): 232 422
- Monitoring 3D objektů v Hrádku nad Nisou, Oldřichově na Hranicích a Uhelné ke sledování možných škod (vč. doby rekultivace).
Náklady (EURO): 3 386 386

Náklady celkem (EURO): 36.702.716 resp. 35.000.000

Odpovědět
JO

Jarka O.

12.2.2022 22:18 Reaguje na Petr Michna
Děkuji, vy jste si dal práci! Mě zaujalo lamentování nad prý jistou a nezvratnou ztrátou vody z území. Přitom cesty by byly, jak píšete, aby se z Polska část vody vrátila čerpáním. Zdá se mi, že i stavba nádrží, minimálně rybníků, ve směrech odtoků vody ještě před územím těžby by situaci s vodou prospěla víc než povídání o nefunkční cloně. Také tu někdo naznačoval, že na našem území je už i tak málo pitné vody, nevím, jestli to opravdu je tak kritické. Rybníky v okolí Uhelné chybí, tato opatření by trošku přispěla k zádrži vody a nemusela by být drahá. Ale je rozhodnuto a to s přispěním odborníků, tak asi správně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist