https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-navrhla-obzalobu-sefa-lesni-spravy-lany-balaka-kvuli-tezbe-kamene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie navrhla obžalobu šéfa Lesní správy Lány Baláka kvůli těžbě kamene

28.5.2021 00:29 | PRAHA (ČTK)
Kriminalisté začali kvůli těžbě kamene v oboře stíhat loni na jaře tři lidi. Podle kriminalistů vytěžili a odvezli více kamene, než oficiálně vykázali, a způsobili tak škodu nejméně 1,35 milionu korun.
Kriminalisté začali kvůli těžbě kamene v oboře stíhat loni na jaře tři lidi. Podle kriminalistů vytěžili a odvezli více kamene, než oficiálně vykázali, a způsobili tak škodu nejméně 1,35 milionu korun.
Policie navrhla obžalovat ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka z porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli těžbě kamene v Lánské oboře. Uvedla to Česká televize (ČT). Potvrdila jí to státní zástupkyně Denisa Sotáková z Vrchního státního zastupitelství v Praze, která má o obžalobě rozhodovat. Je to druhá kauza, v níž Balák čelí obvinění. V té první, která se týká ovlivnění veřejné zakázky, mu soud počátkem května uložil nepodmíněný tříletý trest vězení. Rozsudek není pravomocný.
 

Prezidentův kancléř a Balákův nadřízený Vratislav Mynář po vynesení tohoto rozsudku uvedl, že chce v případu dál ctít presumpci neviny. Již dříve řekl, že do pravomocného rozsudku šéfa lánské lesní správy neodvolá.

V případu těžby kamene v Lánské oboře policie obvinila Baláka z porušení povinnosti při správě cizího majetku loni na podzim. Původně jej vinila ze zpronevěry, koncem loňského srpna ale státní zástupce trestní stíhání zrušil a věc vrátil policii kvůli změně právní kvalifikace.

Kriminalisté začali kvůli těžbě kamene v oboře stíhat loni na jaře tři lidi. Podle kriminalistů vytěžili a odvezli více kamene, než oficiálně vykázali, a způsobili tak škodu nejméně 1,35 milionu korun. Usnesení o zahájení trestního stíhání zrušilo koncem srpna Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Jeho mluvčí Petr Malý při této příležitosti uvedl, že policií zvolený popis skutku a právní kvalifikace neodpovídal skutkovým zjištěním a policie bude muset ve věci znovu rozhodnout. Podle Malého zrušení usnesení v tomto případě neznamenalo, že se trestný čin nestal.

Hradní kancléř kvůli kauze již dřív ostře kritizoval média, která podle něj šířila o případu lži a vytvářela tlak na vyšetřovatele. Rozhodnutí NSZ podle něj potvrdilo, že zveřejňované informace o případu byly nepravdivé.

Další kauza, ve které Balák figuruje a ve které byl nepravomocně odsouzen, se týká veřejné zakázky k druhé etapě zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. K nezákonnému zjednání výhody mělo dojít zhruba před pěti lety. Podle květnového rozsudku kladenského soudu Balák zakázku ovlivnil a vedle nepodmíněného trestu vězení mu za to uložil čtyřletý zákaz činnosti a peněžitý trest 1,8 milionu Kč. Odsouzen byl i manažer firmy Energie stavební - báňská (ESB) Libor Tkadlec, který dostal podmíněný trest dva a půl roku s odkladem na čtyři roky a peněžitý trest. Firma ESB má zaplatit přes pět milionů korun a má tříletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách. Obžalovaní od začátku odmítají, že by se dopouštěli nezákonného jednání.

Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, stará se téměř o 5800 hektarů státních pozemků. Většinu tvoří lesy, součástí je též Lánská obora.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist