https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-odlozila-otravu-ctyr-orlu-na-klatovsku-nezjistila-kdo-jed-nastrazil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie odložila otravu čtyř orlů na Klatovsku. Nezjistila, kdo jed nastražil

20.4.2021 11:50 | KLATOVY (ČTK)
Mrtví ptáci leželi poblíž hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot. Na odlehlé místo, kam málokdo přijde, někdo na hromadu hnoje vyváží vedlejší živočišné produkty a zbytky z jatek. "Vývrhy, kůže, peří, běháky od drůbeže a jiné organické zbytky však tentokrát někdo polil karbofuranem," uvedl tehdy Makoň ze záchranné stanice.
Mrtví ptáci leželi poblíž hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot. Na odlehlé místo, kam málokdo přijde, někdo na hromadu hnoje vyváží vedlejší živočišné produkty a zbytky z jatek. "Vývrhy, kůže, peří, běháky od drůbeže a jiné organické zbytky však tentokrát někdo polil karbofuranem," uvedl tehdy Makoň ze záchranné stanice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | DES OP Záchranná stanice živočichů Plzeň
Čtyři mrtvé orly mořské, které začátkem února objevili ochránci přírody nedaleko Velkého Boru na Klatovsku, zabil jed karbofuran. Potvrdily to výsledky toxikologických testů, sdělila mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová. Protože se ale policistům nepodařilo vypátrat konkrétního člověka, který na volně přístupném pozemku položil otrávenou návnadu, věc odložili. Případ šetřili jako podezření z týrání zvířat.
 

Ochránci přírody už při nálezu dravců hovořili o otravě karbofuranem. Napovídala tomu typická poloha jejich těl. "Čtyři majestátní králové nebes s rozpětím křídel přes dva metry uhynuli v nervové křeči se zatnutými pařáty, sedící na patách s poloroztaženými křídly a skloněnou hlavou," popsal v únoru vedoucí plzeňské Záchranné stanice živočichů Karel Makoň. S otravou orlů a jiných dravců se už setkal v minulosti několikrát, únorový případ je podle něj asi jeden z nejdrastičtějších. Mrtví ptáci leželi poblíž hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot. Na odlehlé místo, kam málokdo přijde, někdo na hromadu hnoje vyváží vedlejší živočišné produkty a zbytky z jatek. "Vývrhy, kůže, peří, běháky od drůbeže a jiné organické zbytky však tentokrát někdo polil karbofuranem," uvedl tehdy Makoň.

Následná pitva ptáků a rozbor zbytků z hromady později potvrdily otravu. "Čerstvé vnitřnosti z krocana, napíchané jedem a servírované na hromadě hnoje v době, kdy všude ležel sníh, byly pro orly mořské neodolatelnou potravní nabídkou. Proto se také na lokalitě našli pouze čtyři orli, jelikož u krmení byli první a nikoho jiného k němu už nepustili. Tím je rovněž také jasné, že otrávená návnada musela být na místě cíleně umístěna v době zámrzu a sněhové pokrývky za bílého dne a že pro čtyři orly jí bylo tak akorát a na další zvířata už zkrátka nezbylo," řekl v únoru Makoň.

Prvního orla našli lidé mrtvého 5. února mezi obcemi Velký Bor a Babín, o den později při prohledávání okolí se našli u obce Svéradice další tři mrtví dravci. Otravu karbofuranem prověřují nyní také policisté na Břeclavsku a Hodonínsku, kde se našlo několik uhynulých dravců, včetně kriticky ohroženého luňáka červeného či orla královského. Otrávený luňák vybavený ornitology sledovací vysílačkou, se našel v březnu také na Litoměřicku. U Sedlice na Příbramsku se našlo koncem února 16 mrtvých zvířat včetně orla mořského, dvou jestřábů a tří kání.

Karbofuran je vysoce toxický nervový jed, který způsobuje ochrnutí dýchacího svalstva a smrt udušením. V celé EU je od roku 2008 zakázaný, dříve ho používali zemědělci. Každoročně je jím v celé ČR otráveno mnoho divokých zvířat, ale i třeba psů či koček. Za loňský rok zaznamenala Česká společnosti ornitologická 51 nelegálně zabitých ptáků, většinou šlo o otravy. Od roku 2017 společnost zdokumentovala a předala policii 80 případů, jejichž obětí se stalo více než 200 ptáků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

22.4.2021 10:51
Smutné, ale bohužel návod, jak odebrat regulaci myslivcům a předat do
rukou "partyzánům" s jedy a pytlákům. Nechci být věštcem, ale takový
postup bude následovat i u jiných predátorů a zasáhne i ty necílové
orly a jiná zvířata. Vypátrat viníka bude pouze dílem náhody a nebo
tajných služeb.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist