https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsko-si-stezuje-evropske-komisi-na-nemecky-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polsko si stěžuje Evropské komisi na německý odpad

27.7.2023 11:54 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Polsko podalo stížnost na Německo u Evropské komise kvůli tunám německého odpadu, zčásti údajně toxického, dovezeného a uskladněného na nepovolených skládkách po celém Polsku, oznámily podle agentury PAP polské úřady.
 

Ministryně životního prostředí Anna Moskwová na tiskové konferenci uvedla, že do Polska bylo z Německa nelegálně dovezeno 35 000 tun odpadu uskladněného na sedmi skládkách. Varšava si podle ministryně mnohokrát stěžovala svému západnímu sousedovi, jak na úrovni jednotlivých zemí, tak na spolkové úrovni a vyzvala "velmi zelenou německou vládu", aby si vzala zpět "německé smetí, které je nelegálně na polském území". Stížnost k EK je podle Moskwové prvním krokem k žalobě u Soudního dvora EU. "Polský daňový poplatník nemůže platit za německé smetí," dodala.

V Německu ministerstvo životního prostředí podle agentury AP uvedlo, že stížnost neobdrželo a nemůže se k ní podstatně vyjádřit. Mluvčí Christopher Stolzenberg řekl, že obecně německá vláda se znepokojením vnímá nelegální vývoz odpadu a chce zpřísnit pravidla EU v tomto směru.

Stolzenberg řekl, že v Německu jsou za uplatňování zákona - tedy i vyšetřování, sledování a nařizování vrácení nelegálního vývozu - zodpovědné spíše vlády spolkových zemí než spolková vláda. Berlín se podle něj snaží pomáhat "neformálně", kde může.

Zahraniční odpad skladovaný v Polsku je problémem už léta, hovoří se o "odpadové mafii". Polské firmy uzavírají smlouvy se zahraničními firmami na zneškodnění odpadu, ale leckdy jej prostě vysypou na nepovolená místa a nakonec ho spálí, aby se uvolnilo místo pro další odpad. Požáry toxického odpadu vyvolaly v poslední době znepokojení veřejnosti. Polský trestní zákoník hrozí až deseti lety vězení za nelegální dovoz a skladování odpadu, který může být toxický.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

27.7.2023 14:42
V ČR není zatím nikdo, kdo by si něco takového vůči Němcům dovolil !
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist