https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsky-krkonossky-narodni-park-od-brezna-zvysi-vstupne-v-ceske-casti-se-neplati
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polský Krkonošský národní park zvýšuje vstupné, v české části se neplatí

1.3.2023 01:14 | VRCHLABÍ (ČTK)
"Na rozdíl od polských národních parků, kde návštěvníci vstupné platí už téměř 30 let, na území českých národních parků vstupné vybírat možné není. Neumožňuje to platná legislativa. Přesto průzkumy veřejného mínění, které Správa KRNAP na toto téma nechala zpracovat, ukazují, že návštěvníci by zpoplatnění vstupu na území národního parku podpořili," uvedl Drahný.
"Na rozdíl od polských národních parků, kde návštěvníci vstupné platí už téměř 30 let, na území českých národních parků vstupné vybírat možné není. Neumožňuje to platná legislativa. Přesto průzkumy veřejného mínění, které Správa KRNAP na toto téma nechala zpracovat, ukazují, že návštěvníci by zpoplatnění vstupu na území národního parku podpořili," uvedl Drahný.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Polský Krkonošský národní park (KPN - Karkonoski Park Narodowy) ode dneška zvýšuje cenu vstupného do národního parku. Dosud jednodenní vstupné stálo osm zlotých (asi 40 korun), třídenní 20 zlotých (asi 100 korun). Po zdražení to bude devět zlotých (asi 45 korun) a 24 zlotých (asi 120 korun). Pokladny jsou na přístupech z polského vnitrozemí, informovali zástupci Krkonošského národního parku (KRNAP). V české části hor pod správou KRNAP a také na hřebenové Cestě česko-polského přátelství se vstupné neplatí.
 

"Při vstupu do KPN z české strany na pokladny návštěvníci nenarazí, mohou si zakoupit vstupné do KPN elektronicky na adrese https://kpn.eparki.pl/, případně přímo v terénu přes QR kódy, dostupné třeba na rozcestnících, či u pracovníků agentury, která vstupné do polských národních parků vybírá," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Snížené vstupné platí žáci a studenti, důchodci, hendikepovaní lidé a vojáci z povolání. Děti ve věku do sedmi let vstupné platit nemusí. Kompletní ceník vstupného do KPN lze najít na webu KPN.

"Na rozdíl od polských národních parků, kde návštěvníci vstupné platí už téměř 30 let, na území českých národních parků vstupné vybírat možné není. Neumožňuje to platná legislativa. Přesto průzkumy veřejného mínění, které Správa KRNAP na toto téma nechala zpracovat, ukazují, že návštěvníci by zpoplatnění vstupu na území národního parku podpořili," uvedl Drahný. S potenciálním zavedením vstupného do KRNAP ve výši 30 Kč na osobu a den by podle něj souhlasily téměř dvě třetiny návštěvníků.

"Podpora vstupného roste nejen s věkem, ale také s frekvencí návštěv. Tedy čím častěji a déle lidé do Krkonoš jezdí, tím jsou ochotnější za vstup do národního parku platit. Turisté procházející po hřebenové Cestě česko-polského přátelství vstupné do KPN neplatí vzhledem k přeshraničnímu charakteru cesty," uvedl Drahný.

KRNAP se i s ochranným pásmem rozkládá na 55 000 hektarech na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec nad Nisou. Společně s polským národním parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě. Krkonošský národní park byl založen v roce 1963 a je nejstarším národním parkem v ČR.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

1.3.2023 08:35
A to je, ten problém českých Krkonoš !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.3.2023 18:23 Reaguje na smějící se bestie
Největší mor jsou apartmánu….naprostá šílenost
Odpovědět
LB

Lukas B.

2.3.2023 09:20
vstupné do národního parku za méně než jedno točené pivo je zbytečné "buzeráre" a žádnou regulaci návštěvnosti nepřináší (netuším, zda je to příjem polského státního rozpočtu do jedné hromady nebo příjem přímo národního parku - tam by to možná byla obezlička faktického oddělení financování NP od politických vlivů a turbulencí státního rozpočtování).

smysluplná regulace návštěvnosti by bylo striktní omezení snadného přístupu nahoru - tedy především omezit letní provoz lanovek (i na tu sněžku nejvíc lidí chrlí polská lanovka kousek pod obří boudu)
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

2.3.2023 12:30
Me prijde ten ilustracni pohled na Snezne jamy v pozadi stranove prevraceny. Nemam ted po ruce pohled od Szrenice na vychod - abych to porovnal -ani vybaveni pro stranove prevraceni obrazku a polske svahy moc neznam, ale takhle ten pohled nekde od Divcich kamenu prece nevypada, i kdyby to mel byt Cerny kotel v centru obrazku....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist