https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsti-hornici-chteji-na-protest-proti-pokute-od-eu-zablokovat-dalnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polští horníci chtějí na protest proti pokutě od EU zablokovat dálnici

22.9.2021 18:28 | VARŠAVA (ČTK)
Uhelný velkolom Turów v Polsku.
Uhelný velkolom Turów v Polsku.
Foto | Anna Uciechowska / Wikimedia Commons
Polští horníci z dolu Turów jsou rozhořčeni rozhodnutím Soudního dvora Evropské unie o uvalení pokuty na Polsko, hrozí demonstrací před sídlem soudu v Lucembursku a nevylučují zablokování dálnice vedoucí do Německa, uvedl list Gazeta Wyborcza. Termíny protestů dosud nebyly stanoveny.
 

Unijní soud vyměřil Polsku pokutu půl milionu eur (12,7 milionu Kč) denně za to, že nezastavilo těžbu v dole poblíž české hranice. Finanční sankci má Varšava platit do chvíle, než uposlechne jarního příkazu soudu a práce v dole zastaví. Polská vláda i společnost PGE, které důl patří, pokutu odmítly.

"Mezi osazenstvem dolu panuje obrovské napětí, stejně tak je tomu u místních obyvatel, jejichž osud je spjat s (důlním) komplexem. Všechny odbory, které tam působí, jsou odhodlány k tvrdému boji o pracovní místa," řekl Wojciech Ilnicki, předseda mezipodnikové komise z dolu Turów. Slíbil také demonstrace, které mají být tak vyhrocené, že nespokojení rolníci "se budou moci od nás učit, jak se to dělá".

Deník připomněl, že horníci protestovali už v květnu, kdy unijní soud nařídil okamžitě zastavit těžbu. Zablokovali tehdy hraniční přechody s Českem a demonstrovali u zastoupení Evropské komise ve Vratislavi a ve Varšavě. Tentokrát se hodlají vydat do Lucemburku, ale termín ještě není znám.

Horníci jsou podle listu odhodláni také zablokovat dálnici A4, což by postihlo dodávky zboží do Německa. Šéf odborů Solidarita z Turówa řekl agentuře PAP, že blokáda začne, pokud se situace zhorší či dojde k jakémukoli ohrožení. "Zablokujeme dodávky součástek a dalšího zboží do Německa," řekl. "Uděláme to v den, kdy se z Polska do EU odváží nejvíce zboží. Možná nakonec unie poprosí, aby důl dál fungoval, aby Poláci mohli mít elektřinu levnější¨, a ne čím dál dráž," uvedl.

Zatímco opozice vyčítá vládě, že zaspala šanci na smírné ukončení sporu a chovala se k Čechům arogantně, horníci podle deníku vidí problém zcela jinak, a sice "v ustavičném ustupování Polska před unijními institucemi"

"Kromě halasných vyjádření o ignorování ostudného rozhodnutí unijního soudu se rozhodli vést jednání s českou stranou, aby spor urovnali smírem. Naivně předpokládali, že se problém rozplyne v meandrech diplomatických rozhovorů," vzkázali vládě představitelé horníků a energetiků v odborech Solidarita. Dodali, že český premiér Andrej Babiš "vtáhl problém Turówa do své podzimní volební kampaně" a "cynicky využil unijní orgány pro své politické zájmy".

Solidarita z Turówa ve svém prohlášení tvrdí, že pondělní rozhodnutí unijního soudu "zpochybňuje smysl fungování Polska v EU". Odboráři dokonce navrhují debatu o "nákladech a výhodách" členství Polska v EU. Žádají, aby Polsko odmítlo "ostudné rozhodnutí" Soudního dvora EU a neplatilo pokuty a aby v případě nezbytnoti zastavilo všechny platby do unijního rozpočtu.

Gazeta Wyborcza upozorňuje, že pokud polská vláda nebude pokuty platit, EK může například omezit peníze z unijních fondů pro Polsko.

Předběžné rozhodnutí o zastavení těžby v Turówu vydal Soudní dvůr EU v květnu po české žalobě, podle níž důl mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Polsko však příkaz dodržet odmítlo a požádalo soud o jeho zrušení s tím, že náhlé zastavení těžby by ohrozilo energetickou bezpečnost země a tisíce pracovních míst. Elektrárna Turów, která spaluje uhlí ze sporného dolu, vyrábí až sedm procent energie v Polsku. Polská vláda také upozorňuje, že jde o jediný zdroj tepla pro obyvatele města Bogatynia a jeho okolí, a odbory tvrdí, že bez elektrárny by polskému energetickému systému hrozily výpadky a růst cen.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

22.9.2021 21:08
Jsem zvědav, jak dlouho budou ti hrdinové blokovat mezinárodní silnici. Půl den jako naposled? Hrdinové... hlavně že půlka obyvatel té oblasti jezdí makat do našich fabrik co jsou kousek u hranic :) A nejenom tam... vyplatí se jim i třeba Škodovka v Boleslavi. Tam je jich taky hafo.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.9.2021 21:24
Asi by stálo za to udělat z té demonstrace přímý přenos. Pro znalé by to možná bylo lepší než silvestrovská estráda.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist