https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/populace-hrabosu-klesly-o-ctvrtinu-stale-jsou-ale-skodlive
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Populace hrabošů klesly o čtvrtinu, stále jsou ale škodlivé

7.4.2020 00:26 (ČTK)
Nejrychleji populace hrabošů aktuálně vzrostla v Pardubickém kraji. / Ilustrační foto
Nejrychleji populace hrabošů aktuálně vzrostla v Pardubickém kraji. / Ilustrační foto
V březnu proti únoru celorepublikově klesly populace hrabošů o 27 procent, odborníci tak zjistili 478 aktivních východů z nor na hektar. Včera to sdělila mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Ivana Kršková. Stejně ale populace hrabošů přesahují desetinásobně tzv. jarní práh škodlivosti. Nárůst aktivity zaznamenali odborníci ve Středočeském, Olomouckém a hlavně v Pardubickém kraji.
 

Situace je podle Krškové srovnatelná s loňských jarem, kdy bylo touto dobou průměrně 513 aktivních východů z nor na hektar. "Při této intenzitě výskytu hrabošů jsou ohroženy nejen porosty ozimů, ale i porosty jarních plodin, které představují šťavnatý, a tedy velmi atraktivní zdroj potravy," dodala mluvčí.

Nejrychleji populace aktuálně vzrostla v Pardubickém kraji, letos by mohl být hraboš hodně aktivní v Čechách. Stále je ale nejohroženější jižní Morava. "Zda se budou škody, způsobené hrabošem polním v loňském roce, opakovat, rozhodne až rozvoj jeho populací v průběhu měsíců května a června," uzavřela mluvčí.

Ze škod způsobených hrabošem se loni stalo politikum. Ústav loni v létě povolil rozhoz jedu na povrch půdy na velké části území ČR. Ministerstvo zemědělství ale po vlně kritiky ze strany ochránců přírody a ministerstva životního prostředí účinnost povolení pozastavilo. Později se po plošné aplikaci jedu na Moravě našlo skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy zbytky jedu prokázaly. Nyní zkontrolují pozemky, na kterých si požádá zemědělec o aplikaci jedu, pracovníci ústavu. Zjistí, zda je tam hraboš doopravdy přemnožený.

V lednu se objevily informace, že ve Slezské nemocnici v Opavě se za posledního půl roku léčilo šest pacientů s nebezpečnou krvácivou horečkou. Obvykle to byl jeden až dva případy za rok. Závažné virové onemocnění přenášejí na člověka jen drobní hlodavci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.4.2020 06:52
Populace lidstva je stejná jako loni na jaře a je stále škodlivá.
Odpovědět
JS

Jiří S

7.4.2020 07:59
Oprava, bylo nalezeno 30 zajíců, přičemž fosfan se prokázal u 1.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

7.4.2020 12:35 Reaguje na Jiří S
Já se opravdu divím, že za to dosud nikdo nikoho nepopotahoval.Protože přesně tyto dezinformace dělají zlou krev s veřejností. A není to samozřejmě jen u hrabošů.Já jsem apolitický člověk, ale někdy se tomu Zemanovi nedivím, že má velkou část novinářů za snůšku blbů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist