https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poradatele-oh-v-parizi-veri-ze-v-nyni-znecistene-seine-budou-brzy-triatloniste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pořadatelé olympiády v Paříži věří, že v nyní znečištěné Seině budou brzy plavat triatlonisté

8.8.2023 00:41 | PAŘÍŽ (ČTK)
Pořadatelé olympijských her v Paříži věří, že o další olympijskou testovací soutěž kvůli aktuálně znečištěné Seině nepřijdou. V řece, kde byl o víkendu kvůli špatné kvalitě vody zrušen předolympijský test v dálkovém plavání, by měli od 17. do 20. srpna plavat triatlonisté.
 

Kvalitu vody poznamenaly mimořádně vytrvalé deště posledních týdnů a s tím související zvýšené množství přetékajících odpadních vod. To by se mohlo v nejbližší době upravit. "Kvalita vody bude nadále bedlivě sledována se silným očekáváním - vzhledem k aktuální předpovědi počasí - že elitní sportovci budou závodit v Seině ještě tento měsíc při testovacím závodě v triatlonu a paratriatlonu naplánovaném na 17. až 20. srpna," uvedli francouzští organizátoři.

Aktuální situace byla mimořádná, podle vedení města zažil pařížský region nejbohatší letní dešťové srážky za posledních dvacet let. I tak to ukázalo, že práce na čištění Seiny mají rezervy. "Po tomto víkendu je jasné, že je nezbytná další spolupráce s organizačním výborem a místními úřady, aby se zajistilo, že pro příští rok budou připraveny spolehlivé náhradní plány," uvedl prezident mezinárodní plavecké federace World Aquatics Husajn Musallám.

Pořadatelé připomněli, že kvalita vody v Seině byla podle červnových i červencových testů příznivá. Starostka Paříže Anne Hidalgová slíbila, že olympijské hry budou impulzem pro vyčištění Seiny, kde by mohlo být v roce 2025 na třech nových místech umožněno plavání pro veřejnost. Koupání v řece pařížské úřady zakázaly kvůli příliš velkému znečištění v roce 1923. Problémy s kvalitou vody se objevovaly už od 16. století, kdy končily v řece těla obětí válek mezi protestanty a katolíky.

Před olympijskými hrami se kvalita přírodní vody pro soutěže v dálkovém plavání a triatlonu řeší v poslední době pravidelně. Na konci testovacích závodů před OH v Tokiu plavci protestovali proti kvalitě vody v tamním přístavu. Před olympijskými hrami v Riu de Janeiro 2016 to bylo téma několik měsíců, protože v přístavu Guanabara vodu kazily odpadky a toxický odpad. Světová zdravotnická organizace tehdy doporučila závodníkům, aby plavali se zavřenými ústy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

8.8.2023 08:46
prostě celý svět se chová stejně,vypouští sajrajt do vody a čeká kdy se odplaví do oceánu,
a potom začnou říkat ,že čistota vody je už dobrá,
jediné co clověk umí je bedlivě sledovat kvalitu vody,
před časem zde byl článek,co chválil čistotu vody v Sieně,
obrovská města jsou žumpy a to svinstvo co z nich vylézá ,je pečlivě schováváno pod zemí v kanálech,
vše je jen následek přemnoženého člověka
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.8.2023 09:08
Jinými slovy - nebude-li pršet, plavat se v Seině nebude.
P.S. To si fakt někdo myslí, že plavci půjdou ochotně plavat do těch sraček?
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

8.8.2023 11:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jo. Když mohli do „vody" na OH v Brazílii (2016), tak už je nic nemůže zaskočit. A že tam plavou věci.... (zdroj: https://www.idnes.cz/oh/rio-2016/cistota-vody-v-riu.A160729_160234_zoh-dalsi-zpravy_ald)
Odpovědět
DF

Daniel Fiala

9.8.2023 19:24 Reaguje na Galipoli Petr
Je to otázka kultury národa (taky). Kdo si dnes vzpomene, že před LOH Tokio 1964 byly regaty ohrožené ‘black tide’? Ano, nebylo to navěky (LOH Tokyo 2020) a nebylo to beze ztráty kytičky, ale Japonci tehdy udělali obří kus práce proti eutrofizaci Tokio Bay. Systémově!
Ale kdo by se chtěl ze stavebních molochů nimrat s masivní výstavbou retenčních nádrží (či spíše kapacit) v českých a moravských městech, když je tak snadné sklízet prachy na dálnicích a jiných na zelené louce vznikajících stavbách, které mj. zpětnou vazbou zhoršují retenci vody a tím zakládají ideální podmínky pro hydraulické rázy ve svém okolí a ničí potoky a řeky erozí a znečištěním.

pro samostudium:
https://www.denik.cz/ze_sveta/velky-zapach-shnile-leto-v-londyne-v-roce-1858-londynska-kanalizace.html
a hlavně si několikrát pusťte video pod článkem, jak to řeší v Londýně na úrovni 21. století! ... Zato Praha bude mít parkoviště pro šérové kolobrndy, heč!
Odpovědět
JH

Jana Havlová

10.8.2023 09:40 Reaguje na Daniel Fiala
I Praha začala pomalu budovat podzemní retenční nádrže na stokách. Třeba teď v Karlíně - 6000 m3. Sice ta stoka párkrát do roka stejně přeteče (objem není dostačující), ale i tak to částečně pomůže.
https://www.sweco.cz/projekty/protipovodnove-opatreni-na-stokove-siti-v-oblasti-karlina/
Odpovědět
DF

Daniel Fiala

10.8.2023 19:01 Reaguje na Jana Havlová
zaplať pánbůh za každou kapku, ale nevíte, paní Havlová, kolik OK na pražské kanalizaci máme? Já myslím, že to číslo bylo 150 nebo 170, ale nechce si mi teď 1/2 hodiny lovit v GISech. Každopádně díky za odkaz!
Odpovědět
DF

Daniel Fiala

28.8.2023 12:32 Reaguje na Galipoli Petr
kdyby měla být olympiáda v Brně ... (nebo pod kterýmkoli jiným CZ městem)
https://youtu.be/h1DSA4oFLgQ?feature=shared

Jen Brnak27.8.2023 17:11
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opatreni-udrzujici-kvalitu-vody-na-brnenske-prehrade-budou-intenzivnejsi#dis-id-f13b6b1c2df655e2c412081c7af2b452
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist