https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/portugalsko-jako-ctvrta-zeme-v-eu-prestalo-vyrabet-elektrinu-z-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Portugalsko jako čtvrtá země v EU přestalo vyrábět elektřinu z uhlí

22.11.2021 17:14 | LISABON (ČTK)
Elektrárna v Pegu byla největším zdrojem skleníkových plynů v zemi. V letech 2008 až 2019 na ní připadala v průměru čtyři procenta emisí skleníkových plynů v Portugalsku
Elektrárna v Pegu byla největším zdrojem skleníkových plynů v zemi. V letech 2008 až 2019 na ní připadala v průměru čtyři procenta emisí skleníkových plynů v Portugalsku
Portugalsko definitivně uzavřelo svou poslední uhelnou elektrárnu, která se nachází v lokalitě Pego, uvedla agentura AP. Po Belgii, Rakousku a Švédsku se tak Portugalsko stalo čtvrtou zemí v Evropské unii, která přestala vyrábět elektrickou energii z uhlí. Ekologové rozhodnutí vítají.
 

Elektrárna v Pegu byla největším zdrojem skleníkových plynů v zemi. V letech 2008 až 2019 na ní připadala v průměru čtyři procenta emisí skleníkových plynů v Portugalsku. Další uhelná elektrárna v Sinesu přestala vyrábět elektřinu v lednu. Původně vláda oznámila, že elektrárna v Pegu, která zahájila provoz v roce 1993, přestane vyrábět energii v roce 2023.

Ochránci životního prostředí uzavření elektrárny vítají. "Osvobodit se od největšího zdroje emisí skleníkových plynů je pro Portugalsko památným dnem," uvedl vedoucí ekologického sdružení Zero Francisco Ferreira.

Ekologové se ale obávají o další budoucnost závodu. "Hlavním úkolem teď je zaručit, aby provozovatelé neudělali takovou chybu, že nahradí uhlí zemním plynem či neudržitelnou biomasou," uvedla ředitelka mezinárodní kampaně Europe Beyond Coal Kathrin Gutmannová.

Mezi projekty na nové využití elektrárny je přestavba na biomasu, výstavba solární elektrárny či závodu na výrobu automobilů na elektrický pohon, uvedlo ministerstvo životního prostředí.

Evropský statistický úřad Eurostat uvádí, že Portugalsko v roce 2019 vyrábělo zhruba 31 procent své elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Zbytek pak z fosilních paliv, která země dováží ze zahraničí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

22.11.2021 17:58
A to my zde, si z toho máme sednout na pr del ?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.11.2021 18:22
Kdo čte pozorně až do konce, tak si přečetl, že slunné a větrné
Portugalsko vyrábí 31% z OZE a zbytek pak z dovezených fosilních
paliv. Ta velká sláva nahradit uhlí mazutem, nebo jiný sajrajtem
asi tak velké terno není. Možná ale taky ten výpadek nakoupí od
frantíků z jádra stejně, jako rakušáci od nás a všichni ostatní
vyjmenovaní premianti.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.11.2021 18:55
Ceny elektřiny dosahují rekordních výšin napříč celou Evropou. Lidé se obávají nedoplatků v ročních vyúčtování a politici si lámou hlavu, co s tím. Platí to pro Španělsko, Řecko, Británii, Portugalsko, Bulharsko, Francii, Itálii a výjimka není ani Česko.
Ve Španělsku a Portugalsku dosáhla průměrná velkoobchodní cena energie 175 eur [cca 4 452 Kč] za MWh. Ve srovnání s cenou platnou před šesti měsíci tak jde o třínásobnou hodnotu.

Všichni se ptají : Why Europe’s electricity is so expensive ???

Právníci Evropské unie pak vyzvali Evropskou komisi [EK], aby zahájila vyšetřování „zda ruská státní společnost Gazprom záměrně trhem nemanipuluje“.

Podle pozorovatelů z výše uvedeného jednoznačně vyplývají vyhlídky na krutou zimu, zvláště koncem zimy.

Obchod s elektřinou v zemích Evropské unie funguje na principu pokrytí poptávky po energii každou hodinu následujícího dne. Trhy sledují tzv. marginální model. To v praxi znamená, že konečná cena elektřiny pro následující den je svázána s cenou nejdražšího paliva, aby vyhověla očekávané poptávce.
EK je se situací obeznámena, nikterak na ni však nezareaguje. Její mluvčí sdělil, že současný systém zajišťuje:
“efektivní nákladovost i dostatečnou ochranu zranitelným spotřebitelům“.

Píši to tady dlouho, EU fatálně selhala ,dekarbonizaci řeší hůře než Timur a jeho parta a celá EK by měla rezignovat neboť jde o partu diletantů, která milióny unijních domácností přivedla "zum grunt".
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.11.2021 08:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Když soudružka "Lejnová" položila německý Bundeswehr, byla povolána do Brusele, aby své "schopnosti" využila ve vyšším levelu. A už je to tady. Když se tak ohlédnu zpátky, ani se nedivím Erdoganovi, že při návštěvě u něj se pro ni nenašla židle. Ona by totiž místo té židle zasloužila spíše konopný obklad kolem krku.
Odpovědět
PE

Petr Eko

23.11.2021 10:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Víte, takto pracuje "systém".. Nechá někoho udělat problémy a tím se daná osoba stane vydíratelná..
No a tuto osobu pak systém dosadí do jiné pozice, kde pak slouží "do roztrhání těla" svému páníčkovi. A bez odmlouvání, protože ví, že jinak by seděla ve vězení.
Velice jednoduchý ale účinný systém řízení lidstva.
Odpovědět
PE

Petr Eko

23.11.2021 10:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Opět opakuji - Co se jednomu zdá jako chyba řízení, je pro druhého záměr.
A záměr je snížení konkurence schopnosti EU.. Nic více za tím nehledejte, krásné řeči o Green Deadu jsou jen zastírací manévr pro naivní Evropany..
Odpovědět
VK

Václav Kain

22.11.2021 19:55
Pokud země které skončili s uhlím a nemají jiné spolehlivé a stabilní zdroje by bez nákupu elektřiny z jiných zemí brzy zdechly.Takovou Gutmannovou bych zavřel až by zčernala.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.11.2021 08:49
To se jim to odstavuje, když poslední zimy jsou více než mírné. Čím se ale Portugalci zahřejí, až přijde tuhá zima. Dobrým pocitem, nebo spíše rozjedou znova ty "hnusné" tepelné elektrárny?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.11.2021 12:45
Na jednu stranu to beru, já uhlí fakt nerad.

Na druhou ... 31% OZE, zbytek fosil ... po překladu tedy v tomto případě plyn.
Ehm ...

Jo, a ten nápad předělat uhelku na fabriku na e-mobily, ten byl fakt dobrej:-))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist