https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/portugalsko-zrejme-nepovoli-projekt-tezby-lithia-na-severu-zeme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Portugalsko zřejmě nepovolí projekt těžby lithia na severu země

30.4.2021 18:19 | Montalegre (ČTK)
Záměr těžit lithium kritizuje kvůli dopadům na přírodu část obyvatel v Montalegre a okolních obcích. Podle nich by projekt měl velice negativní dopad na krajinu, místní zemědělství a vodní zdroje.
Záměr těžit lithium kritizuje kvůli dopadům na přírodu část obyvatel v Montalegre a okolních obcích. Podle nich by projekt měl velice negativní dopad na krajinu, místní zemědělství a vodní zdroje.
Portugalská vláda zřejmě nepovolí projekt těžby lithia na severu země. Firma, která dostala povolení na dobývání tohoto nerostu, totiž nedodala dostatečně kvalitní studii o dopadu na životní prostředí, uvedl tento týden ministr Joáo Matos Fernandes. Společnost uvedla, že proti zrušení licence se bude bránit u soudu. Proti realizaci záměru demonstrovala část místního obyvatelstva.
 

"Možnost, že se nedaleko Montalegre bude dobývat lithium, nyní považuji za velmi nepravděpodobnou," sdělil serveru Politico portugalský ministr životního prostředí Matos Fernandes. Uvedl, že projekt zhatila neprofesionalita společnosti, která dostala povolení k těžbě. Podle ministra nepředložila kvalitně zpracovanou studii o dopadu na životní prostředí.

Společnost LusoRecursos výrok ministra překvapil, v případě odebrání licence se chystá obrátit na soud.

Záměr těžit lithium kritizuje kvůli dopadům na přírodu část obyvatel v Montalegre a okolních obcích. Podle nich by projekt měl velice negativní dopad na krajinu, místní zemědělství a vodní zdroje. "Většina pitné vody v severním Portugalsku pochází z této oblasti a je neuvěřitelné, že vláda vůbec něco takového zvažovala," uvedl jeden z představitelů místních sdružení Armando Pinto. Podle protestujících vláda o projektu rozhodla, aniž dostatečně vyslechla lidi žijící v okolí.

Firma ale tvrdí, že obavy obyvatel nejsou opodstatněné. Podle ní kolem projektu koluje mnoho falešných informací.

Podle ministra životního prostředí ale Portugalsko těžbu lithia neodmítá předsudečně. Další projekt na těžbu tohoto kovu, který slouží například pro výrobu baterií do vozů s elektrickým pohonem, připravuje na severu Portugalska britská firma Savannah Resources, se kterou je podle ministra lepší spolupráce. Společnost studii dopadu na životní prostředí teprve připravuje.

"Portugalsko nemá tak velké zdroje lithia, které by nyní opodstatnily tento druh projektů," uvedl geolog Carlos Leal Gomes. Podle něj se majitelé jen snaží zpeněžit své vytěžené doly. Poukázal také, že lithium se v Portugalsku získává z petalitu, což činí celý proces ekonomicky nekonkurenceschopným.

Na větší soběstačnost v dodávkách klíčových nerostů klade důraz i Evropská unie. To platí i o lithiu, jehož hlavní světoví výrobci byly v roce 2019 podle magazínu Forbes Austrálie, Chile a Čína. V posledních letech byly zahájeny projekty na těžbu tohoto kovu i v několika evropských státech. V České republice se jedná například o projekt v Krušných horách, nedaleko Cínovce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist