https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/portugalsti-aktiviste-vytvorili-na-namesti-v-lisabonu-hromadu-z-nedopalku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Portugalští aktivisté vytvořili na náměstí v Lisabonu hromadu z nedopalků

24.4.2023 15:37 | MADRID (ČTK)
"V cigaretových nedopalcích je plast, hodně lidí to neví," vysvětlil Andreas Noe, původně molekulární biolog, který stojí za iniciativou. Cigaretové špačky tak přispívají ke znečištění prostředí plasty.
"V cigaretových nedopalcích je plast, hodně lidí to neví," vysvětlil Andreas Noe, původně molekulární biolog, který stojí za iniciativou. Cigaretové špačky tak přispívají ke znečištění prostředí plasty.
Ekologičtí aktivisté vytvořili na hlavním náměstí v Lisabonu hromadu z asi 650 000 sesbíraných nedopalků. Chtěli tím tak upozornit na problém, který odhazování nedopalků představuje, uvedla agentura AFP.
 

"V cigaretových nedopalcích je plast, hodně lidí to neví," vysvětlil Andreas Noe, zapálený surfař původem z Německa, který stojí za iniciativou. Upozornil, že cigaretové špačky tak přispívají ke znečištění prostředí plasty.

"Jeden malý nedopalek je dobrým příkladem toho, jak každý může začít jednat, nejde jen o otázku nedopalků, ale potažmo i o problémy související s oceány a klimatickou krizí," řekl také.

Nevládní organizace a jednotlivci se předtím zapojili do jeho výzvy a nasbírali tolik nedopalků, že jimi naplnili 40 sudů od piva. Posléze jejich obsah vysypali na plachtu a vytvořili tak rozměrnou hromadu ze špačků. Na tu vylezl Noe s plynovou maskou na obličeji, kterou se chtěl chránit před toxiny v nedopalcích.

Noe se do Portugalska přistěhoval před šesti lety. Původně pracoval jako molekulární biolog, ale profese zanechal, aby se mohl plně věnovat ochraně životního prostředí. Před dvěma lety už uspořádal podobnou akci, tehdy nasbíral za dva měsíce asi milion nedopalků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

25.4.2023 06:21
Mi nějak nevycházejí ty počty. Milión nedopalkú za dva měsíce, to je v průměru 16666 nedopalků za den. To není v liddských silách, aby to jeden člověk sesbíral. Takže nám tady někdo lže.
A mimochodem, kdo ho živí, když sbírá ty vajgly?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist