https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poskozeni-lesu-kurovcem-na-slovensku-dosahlo-maxima-za-pulstoleti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poškození lesů kůrovcem na Slovensku dosáhlo maxima za půlstoletí

2.7.2019 00:32 | BRATISLAVA (ČTK)
Podkorní hmyz loni na Slovensku poškodil nejvíce lesů za více než půlstoletí, kalamita tak překonala dosavadní maximum z roku 2017. / Ilustrační foto
Podkorní hmyz loni na Slovensku poškodil nejvíce lesů za více než půlstoletí, kalamita tak překonala dosavadní maximum z roku 2017. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podkorní hmyz loni na Slovensku poškodil nejvíce lesů za více než půlstoletí, kalamita tak překonala dosavadní maximum z roku 2017. Ve zprávě o lesním hospodářství na to upozornilo slovenské ministerstvo zemědělství. Hlavně státní lesníci jsou v zemi pod Tatrami dlouhodobě ve sporu s ekologickými aktivisty kvůli plošnému kácení stromů i v národních parcích. Kůrovcové kalamitě čelí také čeští lesníci.
 

Podkorní hmyz, zejména kůrovec, loni na Slovensku podle materiálu ministerstva poškodil přes 3,8 milionu metrů krychlových dřevní hmoty, což proti roku 2017 představuje nárůst asi o 100.000 metrů krychlových. Zároveň jde o nové maximum nejméně od roku 1960.

Největší škody způsobil podkorní hmyz na středním a severním Slovensku a tradičně v jehličnatých lesích. Zhruba 365.000 metrů krychlových napadeného dřeva nebylo ke konci loňska zpracováno.

Ekologičtí aktivisté na Slovensku dlouhodobě kritizují plošnou těžbu dřeva v lesích, a to nejen stromů napadených kůrovcem. Například v červnu upozornili na případ kácení i 150 let starých zdravých jedlí v Nízkých Tatrách, tamní oblast byla přitom vyznačena pouze pro těžbu kalamitního dřeva. Ekologičtí aktivisté také prosazují ponechání přírody v chráněných oblastech vlastnímu vývoji, lesníci včetně ministerstva zemědělství obhajují potřebu zásahu člověka.

Slovenská vláda letos v květnu schválila návrh zákona, který má zamezit zásahům do přírody včetně plošných výrubů lesů v národních parcích bez předchozího souhlasu státních ochranářů. Slovensko má devět národních parků, které zabírají 6,5 procenta rozlohy země.

Kůrovec poškozuje také lesy v České republice. Ministr životního prostředí Richard Brabec letos v červnu řekl, že lesníci čelí největší kůrovcové kalamitě v historii českých zemí. Pokud se naplní krizové scénáře, mohlo by podle ministra být letos napadeno kůrovcem 500.000 hektarů smrkových lesů, což je polovina jejich rozlohy v ČR.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.7.2019 16:34
Předpokládám, že ten kůrovec skončí po zásluze na gilotině.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist