https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-se-preli-kvuli-rozvolneni-podminek-pro-letni-tabory-u-vodnich-toku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci se přeli kvůli rozvolnění podmínek pro letní tábory u vodních toků

2.3.2024 01:27 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | compuinfoto / Depositphotos
Vodní zákon by mohl rozvolnit podmínky pro budování letních dětských táborů u vodních toků v takzvaných aktivních záplavových zónách. Pozměňovací návrh v tomto směru ve Sněmovně přednesl poslanec KDU-ČSL David Šimek. Tábory v záplavových zónách by podle něj měly být možné jako dosud pouze ze stanů, které lze v případě povodňového nebezpečí neprodleně odstranit, zrušit by se ale měla podmínka, že na daném místě existovaly i dříve. Dosavadní znění zákona umožňuje v záplavových zónách zřizovat jen takové tábory, které na daných místech historicky existovaly. Návrh změny vyvolal nesouhlas jiných poslanců, kteří varovali hlavně před možnými následky na bezpečnost a životy dětí.
 

Novelu vodního zákona, která má hlavně zabránit haváriím na vodních tocích a usnadnit likvidaci jejich následků, včera poslanci projednávali ve druhém čtení, kdy můžou vznášet pozměňovací návrhy. Rozhodnou o nich při závěrečném schvalování.

Šimek argumentuje například tím, že v dlouhodobém horizontu by udržování podmínky historické existence tábora v daném místě vedlo k postupnému vymizení možností tábory tohoto typu vůbec pořádat. Podmínka by vylučovala možnost zřizovat tábory na nových vhodných místech, míní. Požadavek podle něj ani neodráží měnící se krajinu.

Šimkův návrh vyvolal kritickou reakci především poslankyně ANO a bývalé náměstkyně ministra životního prostředí Bereniky Peštové, která varovala před možnými následky a dopady na bezpečnost a životy dětí v případě náhlých povodní. "Kdo bude stát před tím rodičem?" ptala se. Výhrady měl i poslanec ANO a bývalý šéf hasičů Drahoslav Ryba, který varoval například před tím, že hasiči o již existujících táborech vědí, ale nově zřízené tábory budou třeba v noci a dešti hledat obtížně.

Před rozmělňováním podmínky varoval i zpravodaj k novele Karel Tureček (ANO). Dosavadní výjimka pro historicky existující letní dětské tábory se do zákona dostala po pečlivé diskusi, uvedl. Dodal, že tábory tak mají pod kontrolou jak hasiči, tak správci povodí, kteří vědí, kde tábory jsou. Upozorňoval na to, že u velkých toků je čas reagovat na povodňovou situaci, ale třeba u bystřin a drobných toků může průtok mnohonásobně vzrůst i v desítkách minut.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

2.3.2024 06:32
k tomu, že se tábor ocitne v záplavové zoně nejde zabránit. Rozvodnit se může i potok.
Organizované tábory dětskými organizacemi jsou mnohem lépe na takové eventuality připraveny, tedy s tím dokážou počítat často už při výběru tábořiště. Apsolutní to však není nikdy.
Na to, kolik je oficiálně organizovaných táborů se evakuace týká hodně málo.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.3.2024 06:33 Reaguje na Jaroslav Řezáč
absolutní
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.3.2024 10:42
Další ze zákonů omezujících táboření je na světě. Sto let proběhly tisíce
táborů kolem potoků a řek bez nějakých tragických událostí a nyní je to
jako argument, proč je zakazovat. Leckde už rušení proběhlo, když povodí nařídilo zbourat lehké dřevěné táborové stavby jako jídelny a kuchyně a
tím se jim podařilo zlikvidovat podmínky pro provozování táborů v horším
počasí. Taková zastřešená jídelna v celodenním dešti bylo jediné místo
vhodné k zábavě dětí a v kuchyních se potajmu sušily mokré oděvy a obuv. Argumentem ke zrušení staveb bylo, že za povodně se jimi ucpou úzká místa
a mosty na tocích, ale že je po bobrech tok plný stromů už nevadí. Je to způsob, jak vyhnat lidi z přírody do drahých ubytovacích zařízení a tam
je pořádně podojit. No a taky opět ta uzurpace přírody pro vyvolené,
kterým tam jiní vyvolení povolí postavit zděnou chatu bez toho, že je
při rekreování budou rušit děti z tábora. HNUS !!!
Odpovědět
MM

Milan Milan

2.3.2024 15:20
Slátaniny inteligentů snad v lepším případě 3. a nižší intelektualní úrovně, kteří chtějí všechno regulovat nějakým zákonem. Proč vůbec příslušného předkladatele takových zbytečných pitomin nevyhodí z parlamentu?
Odpovědět
LB

Lukas B.

4.3.2024 10:43
proč vynalézat vynalezené? tábor (tedy stany v přírodě) není stavbou, a není sebemenší důvod aplikovat na tábor stejné požadavky jako na umístění trvalé stavby (zpravidla stoletá voda a nějaká bezpečnostní rezerva k tomu). rozumné (když už bychom tedy to potřebovali paušálně regulovat, a dle mého názoru nepotřebujeme) by bylo nastavit podmínky analogicky třeba podmínkám zařízení staveniště, to jest zpravidla pětiletá voda bez rezervy. samozřejmě skladování podsad a případné umístění kuchyně jiné než stanové by bylo ve stejném režimu jako lehké trvalé stavby-nestavby, třeba seníky, krmelce, posedy.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

4.3.2024 12:47
Řekl bych, že každý rozumný táborník si plochu k táboření projde a pokud je někde blízko vodní tok, který by tam mohl stoupnout, vybere si takovou plochu, kde by se v případě zvednutí vody tábor neocitl v pasti. a měl volnou únikovou cestu.
Kromě toho dnes není problém použít na hlídání vodního toku nějaká automatizovaná čidla klidně i stovky metrů daleko proti proudu nad táborem a současně sledovat předpovědi počasí, které jsou dnes na velmi vysoké úrovni a podle počasí tu vodu a srážky i v noci hlídat.
Nemusí na to být další regulace a další předpis, často psaný neználky nebo zdeformovaný nějakým politickým lobbingem a tudíž velmi paskvilní.
Odpovědět
LB

Lukas B.

4.3.2024 13:30 Reaguje na Radim Polášek
jedna věc je situace jako na ilustrační fotce nahoře - něco jako Sázava někde u Přibyslavi, prostě koryto řeky, do kterého se vejde nějaká pětiletá-desetiletá voda a louky v údolní nivě, které jsou zatopené při větší vodě. tam voda dramaticky stoupne až někdy druhý den poté, co začne silně pršet a času na evakuaci stanů a dětí je dost a rozhodně to nestoupá v centimetrech za minutu. jiná věc je někde u potůčku s povodím málo čtverečných kilometrů, kde lokální přívalový déšť 80mm/2 hodiny dokáže zvednout hladinu o půldruhého metru během půlhodiny a najednou je místo potůčku co překročíte bystřina s průtokem dvě desítky vteřinových kubíků (= vltava pod lipnem).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist