https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pouzivani-glyfosatu-v-zemedelstvi-nevyvolava-kriticke-znepokojeni-tvrdi-urad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Používání glyfosátu v zemědělství nevyvolává "kritické znepokojení", tvrdí úřad

7.7.2023 17:49 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uvedl, že při hodnocení dopadů používání glyfosátu v zemědělství nenalezl "kritické oblasti", který by vyvolávaly znepokojení ohledně zdraví lidí a zvířat či stavu životního prostředí. Podle úřadu však v některých oblastech chybějí data. Ekologické organizace podle serveru Politico označily závěry EFSA za šokující. Hodnocení EFSA je součástí rozhodování, zda dále povolit používání glyfosátu v EU.
 

EFSA na základě studií a hodnocení glyfosátu tvrdí, že látka nevykazuje "kritické oblasti znepokojení". "Znepokojení je definováno jako kritické, pokud se týká všech možných užití aktivní látky, která se kontroluje," uvedla EFSA. Pro hodnocení rizika v některých oblastech ale podle agentury chybí data. Agentura dodala, že identifikovala nebezpečné způsoby používání glyfosátu, které by mohly představovat dlouhodobé riziko pro savce.

Podle ekologických organizací je názor úřadu ovlivněn postojem chemického průmyslu, který pesticid vyrábí. "Hluboce vadný systém EU pro povolování pesticidů zanedbává množství nezávislých a recenzovaných vědeckých studií, které popisují souvislosti mezi glyfosátem a vážnými zdravotními problémy a dopady na životní prostředí," uvedla organizace Corporate Europe Observatory, která sleduje vliv velkých firem na rozhodování unijních orgánů.

Další organizace volají po tom, aby EU nepovolila používání glyfosátu, dokud se nevyloučí riziko vzniku rakoviny. Poukazují při tom na zprávu Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2015, která tvrdí, že glyfosát je látkou, která pravděpodobně napomáhá vzniku rakoviny.

EFSA však poukazuje na posudek Evropské agentury pro chemické látky (ECHA), která v roce 2022 uvedla, že glyfosát nenaplňuje vědecká kritéria pro to, aby byla považován za karcinogenní.

Glyfosát, který je účinnou látkou například v přípravku RoundUp, patří mezi rozšířené pesticidy. Evropská unie schválila používání této látky do prosince roku 2022 a povolení bylo pak prodlouženo o rok do 15. prosince letošního roku. Závěry EFSA nyní vyhodnotí Evropská komise a členské státy v rámci rozhodování, zda používání glyfosátu dále povolit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.7.2023 18:08
Zaokrouhlit nahoru
Odpovědět
RV

Richard Vacek

7.7.2023 18:20
Podstatné je, že toxicita je nižší než třeba u kuchyňské soli a na rozdíl od ní se glyfosátu do potravy dostává o několik řádů menší množství.
Odpovědět
Pe

Pepa

8.7.2023 12:45 Reaguje na Richard Vacek
Vážně? Proč by jej tedy v US zakázali a v EU od příštího roku?
Odpovědět
sv

sv

8.7.2023 19:01 Reaguje na Pepa
A pak ses probudil s rukou v nočníku, pepíčku?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.7.2023 11:00 Reaguje na Pepa
To je proto, že taková rozhodnutí dělají lidé, kteří tomu vůbec nerozumí. Nebo třeba i rozumí, ale podřídí se mínění nevzdělaného okolí, popřípadě nevzdělané veřejnosti.
To byste se divil, jaká rozhodnutí soudy v USA občas přijímají. A bruselští úředníci se chovají stejně, občas ještě hloupěji.
Odpovědět
AJ

Aleš Johanovský

9.7.2023 14:12 Reaguje na Pepa
Cože? :-D
Odpovědět
RP

Radim Polášek

7.7.2023 19:08
Je to správné rozhodnutí. Většina běžných pesticidů je mnohem nebezpečnější a pozornost zelených aktivistů nevzbuzují jenom proto, že nejsou použity v systémech pěstování geneticky modifikovaných rostlin a nevyvinulo je Monsanto, svého času úhlavní nepřítel zelených protiGMO aktivistů.
Odpovědět
sv

sv

8.7.2023 11:10
Šokující jsou bláboly zelených.
Odpovědět

Viktor Šedivý

9.7.2023 20:05
Cože?
Zdravý rozum vs. zelená ideologie

... a zdravý rozum se prosadil?

Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist