https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-moravy-chce-upravit-tok-jihlavky-v-prostredkovicich-a-svratky-u-jimramova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Moravy chce upravit tok Jihlávky v Prostředkovicích a Svratky u Jimramova

9.3.2024 00:45 | JIHLAVA (ČTK)
Podstatně rozsáhlejší úpravy na Svratce byly nedávno dokončené mezi Herálcem a městem Svratka na Žďársku.
Podstatně rozsáhlejší úpravy na Svratce byly nedávno dokončené mezi Herálcem a městem Svratka na Žďársku.
Státní podnik Povodí Moravy se letos na Vysočině chystá upravit tok Jihlávky v Prostředkovicích na Jihlavsku a obnovit původní koryto Svratky v Sedlišti u Jimramova. Jsou to akce s celkovými náklady okolo devíti milionů korun, které budou mít ekologický i vodohospodářský přínos, sdělil mluvčí povodí Petr Chmelař. Ochránci přírody tyto projekty vítají.
 

"Povodí Moravy přišlo s několika revitalizačními akcemi. My na tom s nimi spolupracujeme, pochopitelně tyto aktivity velmi podporujeme," řekl ČTK Václav Hlaváč, ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

V Prostředkovicích se chystaný zásah týká Jihlávky ve vsi, podle povodí bude stát okolo dvou milionů korun. Hlaváč podotkl, že v obcích není možné vracet toky zcela do původního stavu. "Ale určitě je tam prostor na to, aby se to koryto rozšířilo, a také zpřístupnilo lidem," uvedl.

S chystanými úpravami Jihlávky souhlasí i vedení obce Suchá, pod niž Prostředkovice spadají. "Jsou tam strmé svahy, to koryto je takové nevyužívané," uvedl starosta Tomáš Caha (nestraník). Po úpravách bude Jihlávka ve vsi klikatější a bude vytvořený pozvolný přístup k vodě. Podle starosty tam budou také herní prvky pro děti.

V Sedlišti u Jimramova se prodlouží koryto řeky, vzniknou nové biotopy. Tento projekt bude podle povodí stát sedm milionů korun.

Podstatně rozsáhlejší úpravy na Svratce byly nedávno dokončené mezi Herálcem a městem Svratka na Žďársku. V Herálci povodí opravilo zdi u řeky a pod obcí vrátilo Svratku do původního koryta, čímž její tok prodloužilo skoro o kilometr. Tyto práce stály 33,8 milionu korun. Město Svratka zároveň loni dokončilo rozsáhlé úpravy území s rybníkem na řece, který byl dřív migrační bariérou pro ryby. Pro řeku Svratku, která dřív vedla rybníkem a jezem, bylo vytvořené obtokové rameno.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist