https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozar-v-recku-si-oficialne-vyzadal-pres-50-obeti-a-ustupuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Požár v Řecku si oficiálně vyžádal přes 50 obětí a ustupuje

25.7.2018 00:08 | ATÉNY (ČTK)
Lesní požáry v Řecku (na obrázku), které si podle starosty města Rafina vyžádaly nejméně 60 životů, jsou na ústupu a hasiči je mají pod kontrolou.
Lesní požáry v Řecku (na obrázku), které si podle starosty města Rafina vyžádaly nejméně 60 životů, jsou na ústupu a hasiči je mají pod kontrolou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přes 50 mrtvých si podle dosavadních úředních údajů vyžádal v centrálním Řecku lesní požár, který severovýchodně od metropole Atén pronikl do obytné zástavby. Ohnivá fronta, která ze svahů pohoří Pendeli sešla až k pobřežním letoviskům na východním pobřeží Attiky, je díky nasazení stovek hasičů i příznivějším povětrnostním podmínkám na ústupu. Řecký premiér Alexis Tsipras vyhlásil na památku obětí třídenní národní smutek.
 

Podle řeckých úřadů je mrtvých 51, podle starosty přístavního města Rafina si požár vyžádal nejméně 60 životů. Řecká média s odkazem na dvě desítky nezvěstných odhadla, že obětí může být i 75. Největší počet mrtvých nalezli záchranáři v obci Mati východně od Atén.

Zraněných je podle aktuálních informací kolem 150, řada z nich je v ohrožení života. Mezi zraněnými je i šestnáct dětí. Jednou z nejmladších obětí se podle agentury Reuters stalo teprve půlroční dítě, které se udusilo kouřem. Plameny sežehly přes tisícovku obytných stavení i desítky aut.

Česká konzulka v Aténách Světoslava Danešová sdělila, že řecké úřady nepotvrdily, že by mezi hospitalizovanými v důsledku požárů byli i čeští občané.

Před ohněm lidé často prchali na pláže a skalnaté pobřeží. Odtud je zachraňovali na svých lodích rybáři, pobřežní stráž, ale i turisté s nafukovacími čluny. Přes moře se z postižených oblastí podařilo evakuovat nejméně 700 lidí.

Požárníkům se daří likvidovat požáry i na dalších místech, zejména 50 kilometrů západně od Atén, kde v oblasti města Kineta napáchal oheň rozsáhlé hmotné škody. Lidi se ale podařilo evakuovat včas, takže tam nejsou hlášeni ani žádní zranění. Výjimkou je hasič, kterého při evakuaci jedné rodiny pokousal pes.

Požár zkomplikoval dovolenou 80 až 90 českým turistům, kteří bydlí v oblasti Attiky v hotelu Kinetta Beach. Marketingový ředitel cestovní kanceláře CK Exim tours Stanislav Zíma řekl, že v hotelu v pondělí večer vypadla elektřina a nepodařilo se okamžitě spustit náhradní zdroj. Ohněm hotel zasažen nebyl. Nepříjemný ale podle Zímy mohl být pro dovolenkáře dým, který se zvedá kvůli hašení požárů z letadel. Zíma upozornil, že Řekové v pondělí odpoledne uzavřeli hlavní silnici, která vede kolem pobřeží. Provoz aut už byl ale obnoven, protože požáry v blízkosti hotelu už jsou pod kontrolou.

"Mluvčí požární služby Atén uvedla, že požáry v turistické oblasti Kineta, Mati, v okolí Rafiny a v Pendeli jsou na ústupu a v tuto chvíli je mají požárníci pod kontrolou," sdělila Danešová.

S odvoláním na informace od krizové skupiny řeckého ministerstva zahraničí dále řekla, že byli zraněni čtyři cizinci: Albánec, Bulhar, Brit a Ir. Podle agentury PAP jsou mezi mrtvými dva Poláci, matka se synem. Řecký úřad civilní ochrany informoval, že celkem bylo raněno 156 osob.

"Země dnes prožívá nepopsatelnou tragédii," řekl Tsipras v televizi, jejímž prostřednictvím se obrátil na Řeky. "Vyhlašujeme třídenní národní smutek na paměť těch, kteří zemřeli," dodal.

Ze zahraničí pomoc Řecku poskytl Kypr; další země, mimo jiné Španělsko a Rusko pomoc nabídly. Kvůli požárům v Řecku, ve Švédsku a v Lotyšsku zkoušku podstupuje v rámci Evropské unie mechanismus civilní ochrany.

Z Kypru včera do Řecka odletěla šedesátka hasičů. Španělsko dodá dvě protipožární letadla. Ruský prezident Vladimir Putin podle Kremlu v telegramu do Řecka vyjádřil soustrast s oběťmi lesních požárů a nabídl pomoc při překonání následků pohromy. Putinova nabídka následovala necelý týden po roztržce mezi Moskvou a Aténami kvůli vyhoštění dvou ruských diplomatů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist