https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pracovnici-maae-v-zaporozske-jaderne-elektrarne-nezaznamenali-vybusniny-na-strechu-se-vsak-zatim-nedostali
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pracovníci MAAE v Záporožské jaderné elektrárně nezaznamenali výbušniny, na střechu se však zatím nedostali

21.7.2023 12:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na snímku jsou nádrže, ve kterých se rozprašováním ochlazuje ohřátá voda před opětovným použitím. Na pozadí je Záporožská jaderná elektrárna, snímek je z 29. března 2023.
Na snímku jsou nádrže, ve kterých se rozprašováním ochlazuje ohřátá voda před opětovným použitím. Na pozadí je Záporožská jaderná elektrárna, snímek je z 29. března 2023.
Pracovníci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) provedli během minulého týdne dodatečné inspekce a prohlídky v ukrajinské Záporožské jaderné elektrárně. Nezaznamenali žádnou přítomnost těžké vojenské techniky, výbušnin ani min. Nicméně stále čekají na povolení ke kontrole střechy reaktorových budov, uvedl včera generální ředitel MAAE Rafael Mariano Grossi.
 
Návštěvy 1 a 3 bloku proběhly na začátku července, 17. července proběhla návštěva reaktorové budovu bloku 2, bloku 4 pak následující den. Tým MAAE při každé návštěvě zkontroloval hlavní řídicí místnost, reaktorovou halu, bazén s vyhořelým palivem, místnost pro nouzové řízení, místnosti, kde se nacházejí elektrické skříně bezpečnostních systémů, a turbínovou halu.

Pracovníci MAAE viděli nákladní automobily v turbínových halách jednotek 1, 2 a 4, nebylo zjištěno žádné zjevné podezření na výbušniny nebo miny. Pracovníkům MAAE zatím nebyl umožněn vstup na střechy reaktorů a jejich turbínových hal, včetně jednotek 3 a 4, které jsou zvláště důležité. Agentura přístup na střechy vyžaduje.

Pět základních principů, které generální ředitel Grossi stanovil 30. května před Radou bezpečnosti OSN, stanoví, že by neměl být proveden žádný útok z elektrárny nebo proti ní a že by neměla být využívána jako úložiště nebo základna pro těžkou vojenskou techniku, včetně vícehlavňových raketometů, dělostřeleckých systémů, munice a tanků.

Bezpečnostní situace v regionu, který je na frontové linii konfliktu, je nestabilní. Předchozí týden pracovníci MAAE hlásili téměř každodenní výbuchy v oblasti, minulý týden žádné nezaznamenali.

MAAE stále sleduje situaci s dostupností vody pro chlazení šesti reaktorů elektrárny poté, co došlo k zničení přehradní hráze Kachovské přehrady začátkem června a následnému úbytku vody obrovské nádrže poblíž elektrárny, která pro chlazení sloužila.

Tým MAAE oznámil, že chladící nádrž zůstává relativně stabilní, s úbytkem hladiny vody kolem 1 centimetru denně způsobeným používáním a vypařováním. Provozovatelé elektrárny stále disponují dostatečným množstvím vody na několik měsíců.

Kontrola chladící nádrže proběhla 13. července a potvrdili integritu izolační brány a absenci úniků. Také pozorovali práci na dalším posílení izolační brány umístěním dalších zpevňujících prvků na vnější stranu.

Během minulého týdne tým zkontroloval další zdroj chladící vody, odtokový kanál sousedící Záporožské tepelné elektrárny. I zde potvrdili integritu izolační brány a sledovali probíhající aktivity na zpevnění zdí menšího kanálu přenášejícího vodu z odtokového kanálu do chladicí nádrže.

Od zničení hráze před šesti týdny je Záporožská jaderná elektrárna závislá na vodě z chladicího jezera, odtokového kanálu tepelné elektrárny a podzemní vody z odvodňovacího systému. Elektrárna stále podniká kroky, včetně použití ponorných čerpadel, aby získala další vodu pro Záporožskou jadernou elektrárnu z přívodního kanálu tepelné elektrárny, který byl dříve napájen nádrží Kachovka.

"Od zničení přehrady Kachovka, které vedlo k zániku obrovské nádrže jako spolehlivého zdroje vody, provádí Záporžská jaderná elektrárna řadu aktivit, aby zajistila zbývající vodní zdroje a hledá nové," uvedl generální ředitel Grossi.

Zároveň elektrárna pokračuje v přípravách na přechod reaktorové jednotky 4 z odstaveného stavu do provozního stav a informovala odborníky MAAE, že všechny plánované testy na jednotce byly úspěšně dokončeny. Jakmile bude toto provedeno, reaktorová jednotka 5 - která je nyní ve stavu sníženého provozu - bude odstavena, aby bylo možné provést preventivní údržbu. Ostatní jednotky zůstávají odstavené.

Ukrajinská agentura Energoatom včera zveřejnila informaci a výzvu pracovníkům Záporožské jaderné elektrárny, aby nepodíleli na zprovozňování bloku 4. Podle Energoatomu je pokyn ke zprovoznění bloku, vydaný Ruskem dosazeného a podle Energoatomu nezákonně jmenovaného ředitelem Jurijem Černičukem. Energoatom upozorňuje, že ukrajinští pracovníci, kteří by pokyny ředitele uposlechli, přijdou o osobní licence.

Energoatom také upozorňuje, že za poslední týden kvůli neustálému fyzickému a psychickému nátlaku ze strany okupantů opustilo Za poslední týden kvůli neustálému fyzickému a psychickému nátlaku ze strany okupantů opustilo město Enerhodar asi 30 licencovaných pracovníků Záporožské jaderné elektrárny. Podařilo se jim přesunout na vládou kontrolované území Ukrajiny.

Elektrárna využívá páru generovanou jednou reaktorovou jednotkou pro různé bezpečnostní účely, včetně zpracování kapalných radioaktivních odpadů shromážděných v nádržích. Odborníci MAAE navrhli, aby Záporožská jaderná elektrárna zkoumala možnosti instalace konvenčního kotle na generování potřebné páry, což by umožnilo odstavit všechny reaktory. Ukrajinský národní regulační úřad vydal nařízení změnit omezený provoz šesti jednotek na stav odstávky.

Pokud jde o externí dodávky elektřiny, které jsou potřebné pro čerpání chladící vody a další důležité jaderné bezpečnostní a zabezpečovací funkce, Záporožská jaderná elektrána stále disponuje jedním hlavním vedením 750 kilovoltů a jedním vedením o síle 330 kV pro záložní dodávky. "To však není dostatečné pro udržitelné bezpečné provozování jaderné elektrárny," upozornil generální ředitel Grossi. Před ruskou invazí byla elektrárna k okolní síti připojena čtyřmi 750 kV vedeními.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

21.7.2023 15:06
Jasný důkaz ruské proradnosti. Porušují stanovené zásady tak šikovně, že to ani inspekce MAAE není schopna odhalit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2023 18:03 Reaguje na Richard Vacek
Samozřejmě je nemůže odhalit, pustí je jen tam, kdy ty nálože nejsou.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

21.7.2023 18:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Přesně. A naproti tomu ukrajinskou stranu pustili všude a proto právě ona má ty správné informace.
Odpovědět
sv

sv

21.7.2023 22:07 Reaguje na Richard Vacek
Jinými slovy, facek neumí číst, takže mu uniká např. informace o střeše a možnosti pozorování na dálku, díky čemuž přežvykuje pouze to co vyšlo z poza puťkova svěrače.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.7.2023 14:40 Reaguje na Richard Vacek
Ukrajinci tu jaderku moniturují stále, stále tam dělá ukrajinská obsluha atd. atd. atd. Takže ví asi fakt dost víc, než mašlonci z MAAE.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.7.2023 10:38
Bublina splaskává, ale aby to nebyl šok, tak se to musí dít po částech.
Teď ještě ta střecha a splaskne docela. Pak budou mít Ukrajinci jistotu,
že mohou zaútočit a převzít elektrárnu takřka bez boje, když tam není
těžká vojenská technika, ale pouze pěchota a auta. Mezinárodní komise
je v roli vojenské rozvědky, která odhalila, že elektrárnu vlastně
brání pouze pěchota. Prima taktika, jak zjistit stav obrany elektrárny.
Odpovědět
sv

sv

22.7.2023 18:49 Reaguje na Břetislav Machaček
Takže číst neumí ani splasklý machaček, respektive netuší že "těžká vojenská technika" je většinou vybavena koly nebo pásy. Viz https://defence24.pl/wojna-na-ukrainie-raport-specjalny-defence24/rosjanie-przywiezli-wyrzutnie-grad-na-teren-zaporoskiej-elektrowni-atomowej
Takže machačku od "minulého týdne", kdy proběhla inspekce se situace mohla desetkrát změnit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.7.2023 14:42 Reaguje na Břetislav Machaček
Samozřejmě ví, že přijede kontrola, tak s technikou odjedou za roh, ukaýžou jim vzorně uklizené velíny a přístupné prostory a velmi slušně je vyponklonkují ven.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.7.2023 09:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Ta kontrola tam může zůstat klidně do konce války a vidět,
kdo se jak chová, ale musí být opravdu nestranná a nedělat
prohlášení dříve, než prozkoumá vše. Samozřejmě vy víte už
to, že kontrolu podvedli i z tepla obýváku, protože to je
vaše přesvědčení a důkazy neuznáváte jiné, než ty podle
vašich představ. Připomínáte mi stranického ideologa, který
byl o všem přesvědčen tak, že o jiném odmítal diskutovat.
Poznamenal si jméno oponenta a ten časem poznal, že pravda
je pouze ta o které se nediskutuje. Nebyla to v minulosti
vaše funkce, že tuto taktiku tak bravurně zvládáte, ale na
druhé straně barikády?
Odpovědět
JH

JH

24.7.2023 18:18 Reaguje na Břetislav Machaček
To je strachu, aby ty ruské blby někdo neprávem neobvinil. Tomu se říká přehnaná politická korektnost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.7.2023 07:15 Reaguje na JH
Předpodělanost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.7.2023 07:06 Reaguje na Břetislav Machaček
Rusi podvedou vždycky všechno, stále lžou, takže nemám vůbec žádný logický důvod, proč bych jim měl věřit zrovna v tomhle případě. Vy ano?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.7.2023 07:14 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste doblblý ruskou propagandou, obhajujete pořád neobhajitelné, pořád vám nedochází, že rusko je dnes jen vřed na těle lidstva a rakovina a tak se s ním musí jednat. A věřit mu v čemkoliv je sebevražedné, protože jediné, co umí, je vytvářet velmi sofistikované a účinné oblbování a rozeštvávání naší společnosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.7.2023 07:26
Tady je macháčkovu obvinění, že jsem proti Rusům zaujatý a jsem demagog:

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-inspektori-v-arealu-zaporozske-jaderne-elektrarny-nasli-miny-40438672#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=2CkZ3zryw8C-202307250520&dop_id=40438672&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest228_personal_layout_3_varD&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist