https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-6-rychlodrahu-na-kladno-nechceme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha 6: Rychlodráhu na Kladno nechceme

28.4.2003 15:03 | PRAHA (ČIA)
Kvůli trvalému nesouhlasu městské části Praha 6 a jejích obyvatel je realizace rychlodráhy, která má spojovat Prahu a Kladno, ohrožena. Její výstavba v úseku Masarykovo nádraží - Ruzyň by podle starosty šesté městské části Tomáše Chalupy měla významný dopad na životní prostředí. ČIA to dnes sdělil tiskový mluvčí Prahy 6 Martin Šalek.
 

Náklady na výstavbu rychlodráhy jsou odhadovány na 10 až 15 miliard korun. A ačkoli by rychlodráha byla výrazněji levnější než metro, Praha 6 ze svého nesouhlasného stanoviska odstoupit ani do budoucna nehodlá. Jediná kompromisní varianta, která by podle Šalka byla možná, je prodloužení metra o dvě, tři stanice za Dejvickou a až odtamtud vést rychlodráhu. Na nové konečné by se potom zřídilo záchytné parkoviště P+R. Tato varianta by podle Šalka také pomohla vyřešit neudržitelnou dopravní situaci v Praze 6 a vlastně v celé severozápadní oblasti hlavního města.

Jak spor o spojení mezi Kladnem a Prahou dopadne, zatím nikdo neví. Na rozhodování se kromě Prahy 6 podílí také magistrát a investor, tedy stát. Rychlodráha vedená obytnou čtvrtí byla však nepřípustná i pro hygieniky, podle kterých by se významně zvýšil v oblasti hluk.

Projekt výstavby drážního tělesa měla zajistit společnost PraK, která vznikla v roce 1994. Jejími akcionáři se staly kromě Kladna a Prahy také městská část Praha 6, Sdružení měst a obcí PRaK, Česká správa letišť a České dráhy. "Praha 6 však před časem z této akciové společnosti kvůli nesouhlasu s výstavbou vystoupila," dodal Šalek.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist