https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-7-investuje-do-energetickych-uspor-ve-12-budovach-17-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha 7 investuje do energetických úspor ve 12 budovách 17 milionů

1.4.2022 01:12 | PRAHA (ČTK)
Úspory budou generovat tři zrekonstruované plynové kotelny, nové LED osvětlení a modernizace systému měření a regulace topení. Ilustrační foto
Úspory budou generovat tři zrekonstruované plynové kotelny, nové LED osvětlení a modernizace systému měření a regulace topení. Ilustrační foto
Městská část Praha 7 zahajuje modernizaci 12 objektů za 17 milionů korun, což by mělo snížit náklady na plyn, elektřinu a vodu o 12 procent. V cenách z roku 2019 je to 2,32 milionu korun ročně, reálně tak bude finanční úspora vzhledem k současným vysokým cenám energií ještě vyšší. Poskytovatel služby je společnost ENESA z holdingu ČEZ ESCO, informovala společnost ČEZ. Radnice se rozhodla využít metodu energetických služeb se zárukou (EPC), úsporu má tak garantovánu smluvně na 12 let.
 

Modernizace se bude týkat 12 objektů, a to budovy nové radnice, tří pečovatelských center a osmi škol. "Během projektu ušetří městská část minimálně 28 milionů korun, a to v cenách referenčního roku 2019. Ve skutečnosti bude tato částka ale mnohem vyšší, protože jak víme, ceny energií mezitím stouply na rekordní úrovně a nadále rostou," uvedl místostarosta Prahy 7 Kamil Vavřinec Mareš (Praha 7 Sobě). Realizace opatření se uskuteční letos.

Úspory budou generovat tři zrekonstruované plynové kotelny, nové LED osvětlení a modernizace systému měření a regulace. O 400 000 korun se sníží vodné a stočné díky instalaci WC stopa perlátorů. Veškeré práce v pečovatelských centrech bude ENESA provádět s minimálním přerušením dodávek teplé vody, která je zde nutností.

"Příprava projektů trvá i rok a půl a vše samozřejmě podléhá veřejné soutěži. Zákazníci, kteří se včas do EPC pustili, se tak mohou v současné energetické krizi těšit z výrazně nižší spotřeby energií," uvedl generální ředitel ENESA Milan Dorko.

Nejvýznamnější úsporu nákladů však přinese instalace takzvaného počítačového IRC (Individual Room Control) systému v šesti základních školách. IRC je založeno na automatickém propojení teplotního čidla v dané místnosti, počítačem řízené hlavice na topném tělese a centrálního dispečinku. Jeho úkolem je hlídat teplotu nastavenou podle využití daného prostoru. Pokud z teplotního čidla přijde do dispečinku informace, že okamžitá teplota neodpovídá nastavené, hlavice na topném tělese se automaticky zavře či naopak otevře.

Na chodbách, v tělocvičnách a na toaletách tak může být, při dodržení teplotního komfortu, chladněji než ve sborovnách, kancelářích či třídách. Modernizace také ušetří významné náklady na pravidelné opravy svítidel a regulaci teploty. Jen loni za ně radnice utratila 160 000 korun.

ČEZ ESCO je dceřiná společnost ČEZ, která se zaměřuje na služby související s moderní energetikou, dekarbonizací a snižováním klimatické stopy pro průmyslové zákazníky, obce a instituce. Jde například o energetické audity a energetické poradenství, výstavbu a provoz kogeneračních jednotek, zavádění systémů měření, renovaci teplárenských soustav a instalaci fotovoltaických elektráren. ČEZ ESCO je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist