https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-schvalila-projekt-senzoru-pro-efektivnejsi-svoz-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha schválila projekt senzorů pro efektivnější svoz odpadu

26.6.2018 00:44 | PRAHA (ČTK)
Pražský magistrát umístí do 575 velkoobjemových kontejnerů senzory, které budou hlídat jejich naplněnost. / ilustrační foto
Pražský magistrát umístí do 575 velkoobjemových kontejnerů senzory, které budou hlídat jejich naplněnost. / ilustrační foto
Pražský magistrát umístí do 575 velkoobjemových kontejnerů senzory, které budou hlídat jejich naplněnost. Podle získaných informací pak budou moci firmy efektivněji plánovat trasy svozu odpadu. Projekt dnes schválili radní. Součástí záměru je mobilní aplikace, která má lidi informovat o umístnění kontejnerů a jejich naplněnosti. Za senzory město zaplatí zhruba 225 tisíc korun měsíčně, zkušební provoz potrvá rok.
 

Instalaci čidel, monitoring a vyhodnocení dat zajistí městská firma Operátor ICT (OICT), která se stará o takzvané smart projekty, využívající moderní technologie k efektivnější správě města. Senzory umístí primárně do podzemních kontejnerů. Na základě získaných dat má vzniknout model, který bude schopen předpovědět naplněnost kontejnerů a naplánovat podle toho trasy svozu odpadu.

Firma původně plánovala pro zkušební provoz koupit 60 až 80 senzorů, později však rozhodla, že finančně se více vyplatí technologii pronajmout. Tak bude moci zajistit umístění 575 čidel levněji, než by vyšel nákup dříve zvažovaného menšího množství senzorů. Proti původnímu plánu se také prodloužila doba zkušebního provozu z půl roku na rok.

OICT bude měsíčně platit dodavateli, kterého vybere pro zajištění senzorů, zhruba 225 tisíc korun. Čidla by měla začít fungovat v říjnu letošního roku, společnost má domluvenou spolupráci s firmami Pražské služby a AVE, které v metropoli zajišťují svaz odpadu. OICT také sama vyvine aplikaci pro veřejnost, kterou bude testovat souběžně s ročním zkušebním provozem senzorů.

Prostřednictvím projektu Smart Prague chce metropole využívat moderní technologie pro zlepšení života obyvatel a návštěvníků Prahy. OICT připravuje zhruba tři desítky projektů. Má na starosti i kartu lítačka, která nahradila opencard. Svoje smart projekty připravují i některé městské části.

Pražská opozice a nezisková organizace Transparency International v minulosti OICT označila za "černou díru", ve které mohou mizet stovky milionů korun bez dostatečné veřejné kontroly. Primátorka i zástupci firmy to odmítli s tím, že kontrola je dostatečná.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist