https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazane-mohou-hlasovat-o-jmenech-luskounu-ze-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražané mohou hlasovat o jménech luskounů ze zoo

29.4.2022 10:39 | PRAHA (ČTK)
Luskoun je šupinatý savec, který se živí mravenci a termity. Nyní je na pokraji vyhynutí a patří mezi nejčastěji pašovaná zvířata. Za posledních deset let byl odhadem uloven více než milion jedinců tohoto druhu. Důvodem je to, že příslušníci některých tradičních asijských a afrických kultur připisují šupinám luskounů léčivé účinky.
Luskoun je šupinatý savec, který se živí mravenci a termity. Nyní je na pokraji vyhynutí a patří mezi nejčastěji pašovaná zvířata. Za posledních deset let byl odhadem uloven více než milion jedinců tohoto druhu. Důvodem je to, že příslušníci některých tradičních asijských a afrických kultur připisují šupinám luskounů léčivé účinky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Taipei Zoo
Pražané mohou vybrat česká jména pro dvojici luskounů, kteří od poloviny dubna žijí v trojské zoologické zahradě. Do 12. května je možné hlasovat on-line prostřednictvím Portálu Pražana, na výběr mají zájemci pět možných jmen pro samečka a stejný počet pro samičku. Na twitteru o tom informoval primátor Zdeněk Hřib (Piráti).
 

Dva luskouni krátkoocasí do Česka dorazili ze zoologické zahrady v Tchaj-peji jako dar tchajwanské metropole. Zájemci mohou pro samce se jménem Guo Bao vybrat českou přezdívku z pětice návrhů Kuba, Bourák, Gusta, Guba nebo Hugo. Samička s původním jménem Run Hou Tang se bude česky jmenovat Runa, Ruby, Rut, Růženka nebo Fazolka. Při výběru město přihlíželo k návrhům veřejnosti ze sociálních sítí, ale i podle podobnosti s původními tchajwanskými jmény luskounů. "Abychom je příliš nemátli," uvedl s nadsázkou Hřib.

Do Portálu Pražana je možné se přihlásit pomocí elektronické nebo bankovní identity či přes datovou schránku. "Nejsnazší přihlášení do Portálu Pražana je přes internetové bankovnictví nebo přes uživatelský účet známý jako Identita občana," dodal primátor.

Pražská zoologická zahrada je teprve druhým chovatelem luskounů v Evropě. Chovný pár šupinatých savců bude v Troji obývat expozici Indonéská džungle. Veřejnost bude moci tyto zástupce v přírodě ohroženého druhu pozorovat zřejmě od půlky května. Do té doby jsou zvířata v karanténě.

Luskoun je šupinatý savec, který se živí mravenci a termity. Nyní je na pokraji vyhynutí a patří mezi nejčastěji pašovaná zvířata. Za posledních deset let byl odhadem uloven více než milion jedinců tohoto druhu. Důvodem je to, že příslušníci některých tradičních asijských a afrických kultur připisují šupinám luskounů léčivé účinky. Šupiny mají pomáhat například s kožními problémy, s artritidou i astmatem. Tito savci vzhledem připomínající šišku se ale loví i kvůli masu. Někteří Asiaté ho považují za luxusní delikatesu i symbol bohatství a vyššího společenského postavení.

Pražská zoologická zahrada spolu se zoo v Olomouci a Ostravě patří mezi hlavní partnery programu Trenggiling Conservation Program (TCP). Má mimo jiné za cíl snížit ilegální obchod s luskouny ostrovními skrze vzdělávání obyvatel Sumatry a vybudovat záchranné a rehabilitační centrum pro luskouny.

Chov luskounů je podle zoo mimořádně náročný. Musí mít zajištěné správné rozpětí teplot či velmi vysokou vlhkost, největší problém představuje potrava. "V přírodě se živí mravenci a termity, které jim v Praze nahradí speciální směs, jejíž základ tvoří včelí larvy," uvádí na webu zahrada.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DV

Daniela V.

29.4.2022 16:16
A nutně musí se nějak jmenovat, když už jméno mají ? Guo Bao nebo Bourák ? Run Hou Tang nebo Růženka ?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.4.2022 19:16 Reaguje na Daniela V.
Vypadají jako smrkové šišky, tak by se měli jmenovat Šiškoun a Šiškulka.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.4.2022 19:15
A proč můžou hlasovat jenom pražáci? To je diskriminace jako vyšitá. Copak do té zoo chodí jenom obyvatelé Prahy?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist