https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-23-lety-zemrel-ekolog-a-politik-josef-vavrousek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před 23 lety zemřel ekolog a politik Josef Vavroušek

18.3.2018 01:56 | PRAHA (Ekolist.cz)
Josef Vavroušek
Josef Vavroušek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Archiv Evy a Josefa Vavrouškových
Významný český ekolog, publicista a politik Josef Vavroušek zahynul 18. března 1995 spolu se svojí dvacetiletou dcerou Petrou při pádu laviny v tatranské dolině Parichvost na Slovensku. Vavroušek miloval hory a byl vášnivým horolezcem, který slezl Alpy, Dolomity, Kavkaz a Kilimandžáro.
 

Život Josefa Vavrouška

Vavroušek vystudoval na strojní fakultě ČVUT ekonomickou specializaci s matematickým zaměřením, během studií byl šéfredaktorem časopisu Buchar. V roce 1962 byl soustružníkem v ČKD. V roce 1968 se zúčastnil expedice do proslulé gabonské polní nemocnice, kterou v Lambaréné založil Albert Schweitzer. Od sedmdesátých let 20. století byl Vavroušek součástí ekologického hnutí. Od roku 1975 působil jako systémový analytik Výzkumného ústavu pro vědecký rozvoj v Praze. Dva roky vykonával funkci ministra životního prostředí ČSFR. Až do své tragické smrti vyučoval na univerzitě a pracoval v nevládním sektoru.

Po listopadu 1989 využil svých zkušeností z Kruhu nezávislé inteligence a podílel se na vzniku Občanského fóra. V červnu 1991 zorganizoval první celoevropskou konferenci ministrů životního prostředí (Dobříš). Založil Společnost pro trvale udržitelný život, přednášel na vysokých školách. Na jaře 1994 v USA přednesl 22 přednášek na univerzitách, vědeckých ústavech i státních institucích. Za svůj život publikoval 5 knih, 40 studií a asi 150 odborných článků, především z oblasti kybernetiky, teorie systémů, teorie rozhodování a péče o životní prostředí.

Josef Vavroušek získal za svůj přínos řadu ocenění. V roce 1996 získal Cenu Františka Kriegla a od prezidenta Václava Havla získal v roce 2002 Medaili za zásluhy. Od roku 1996 se začala udělovat Cena Josefa Vavrouška na Vavrouškovu památku, jejímž smyslem je ocenit konkrétní činy pro zdravé životní prostředí a udržitelný rozvoj. Cenu uděluje Nadace Partnerství. V letošním roce proběhne již 22. ročník se slavnostním vyhlášením 7. června 2018 v Senátu Parlamentu ČR.

O Josefu Vavrouškovi

Josef Vavroušek očima jiných

Pavel Šremer byl blízký spolupracovník Josefa Vavrouška, působil u něj jako náměstek ministra. Jak vidí jeho odkaz Pavel Šremer?

Předseda Společnosti pro trvale udržitelný život Jiří Dlouhý byl Vavrouškovým spolupracovníkem, podílel se například na přípravě legendární konference v Dobříši. Zde je jeho pohled na odkaz Josefa Vavrouška.

Přečtěte si text Josefa Vavrouška Závod s časem: Hledání lidských hodnot slučitelných s trvale udržitelným způsobem života.

Přečtěte si také text Ondřeje Hudečka Vavroušek věděl, že přírodu nikdy nebudeme schopni vylepšit, když ji ani nejsme schopni pochopit


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist