https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-deseti-lety-se-rusti-vedci-provrtali-do-nejvetsiho-jezera-ukryteho-pod-ledem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před deseti lety se ruští vědci provrtali do největšího jezera ukrytého pod ledem

5.2.2022 01:20 (ČTK)
Jezero Vostok je největší z asi 200 antarktických jezer zakrytých ledem. Bylo objeveno až v polovině 90. let a pokud jde o objem vody, je třetím největším jezerem na světě. Obsahuje asi 2800 km3 sladké vody, rozlohu má při délce 250 km a šířce 50 km zhruba 10 000 km2.
Jezero Vostok je největší z asi 200 antarktických jezer zakrytých ledem. Bylo objeveno až v polovině 90. let a pokud jde o objem vody, je třetím největším jezerem na světě. Obsahuje asi 2800 km3 sladké vody, rozlohu má při délce 250 km a šířce 50 km zhruba 10 000 km2.
Bylo to 5. února 2012, kdy ruští vědci oznámili, že se provrtali do největšího jezera na Antarktidě, které je odděleno od zbytku světa již nejméně 15 milionů (a možná až 35 milionů let) skoro čtyřkilometrovou vrstvou ledu. Vědci z petrohradského institutu pro výzkum Arktidy a Antarktidy dosáhli hladiny jezera v hloubce 3768 metrů.
 

Projekt by mohl přinést nové poznatky o vývoji života na Zemi, o neznámých formách života i o klimatické změně. Jezero Vostok je největší z asi 200 antarktických jezer zakrytých ledem. Bylo objeveno až v polovině 90. let a pokud jde o objem vody, je třetím největším jezerem na světě. Obsahuje asi 2800 km3 sladké vody, rozlohu má při délce 250 km a šířce 50 km zhruba 10 000 km2.

Ruští vědci připravovali celý projekt 20 let. Provází jej ale kontroverze kolem chemikálií, které Rusové používali při vrtání. Ruská vrtná souprava v roce 2012 vrstvu ledu prorazila dvakrát a při druhém vrtu odebrala z jezera do speciálních laboratorních nádob vzorek vody. Podobné experimenty provádějí i výzkumné týmy z Británie a USA. Jejich členové varovali ruské kolegy, že jejich postup může přinést výsledky zkreslené kontaminací a může navíc vnést nežádoucí mikroorganismy do samotného jezera. O rok později ruští vědci dementovali veškeré tehdejší informace o nálezu neznámých mikroorganismů ve vodě z jezera Vostok.

V roce 2018 skupina vědců z několika ústavů Akademie věd ČR objevila tři jezera ležící pod ledem Antarktidy. Podařilo se jim to díky analýze informací z gravitačních družic a topografických dat poskytnutých radary. Vědci také zjistili, že nově objevená jezera jsou pod ledovcem propojená s jezerem Vostok. "Mezi Gamburtsevovým pohořím a jezerem Vostok byla objevena kandidátka na obří jezerní pánev velikostí srovnatelnou s jezerem Vostok samotným," doplnili v tiskové zprávě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

5.2.2022 10:44
Chtelo by to nejakou mapu, co je o rozlozeni tech jezer a obecne o konfiguraci terenu pod antarktickym ledem znamo. To je jako s Gronskem - miliarda zbytecnych vykriku v mediich o katastrofickem tani tamniho ledu a temer zadne informativni clanky v mediich o geologicke historii tamniho ledoveho stitu o velmi zajimave krajine pod gronskym ledovym stitem - vcetne toho ohromneho jezera resp. morskeho zalivu uprostred Gronska
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2022 11:03 Reaguje na Miloš Zahradník
Těch informacích je v odborných kruzích dost, musel byste je ale hledat. Do veřejných médií jdou samozřejmě jen útržky, celá problematika veřejnost nezajímá.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.2.2022 18:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Zajímá, ale protože prvenství patří Rusům a ne mariňákům
z West Pointu , tak je to pro mainstreamy fujtajbl .

Solidní článek najdete zde :
https://ero21.ru/chto-pod-ozerom-vostok/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2022 18:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
Fakt dobrý! V ruštině a azbukou! Já to zvládal celkem bez problémů, domluvil jsem se a četl plynně,(považovali mě za Baltika) jenže 30 let jsem o tohle fakt nezavadil...... Teď už nedám ani ťok.......
Odpovědět
LP

Ladislav Pícha

6.2.2022 16:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Žádná katastrofa. V googlovském prohlížeči (jinde nevím) stačí kliknout pravým myšítkem a nabídne do mj. překlad do češtiny. Při troše pozornosti dobře použitelný.
Příklad strojové podivnosti jsem musel hledat: "Jezero je pojmenováno po stanici Vostok, podle pořadí pojmenovaném po Vostoku (Vostok), lodní šalupě, což v ruštině znamená „Vostok“."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2022 08:53 Reaguje na Ladislav Pícha
Fakt dobrý, já ten strojový překladač používám často, ale zrovna tenhle článek mě až tak nazaujal. Mě spíš zajímá, co v tom vrtu našli a co z toho spočítali. A to se publikuje zcela normálně v češtině.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2022 18:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Omyl. Právě Vostok se uvádí jako jeden z důkazů rostoucí koncentarce CO2, právě na něm asi poprvé udělali rozbory vzduch z bublinek v ledu starých milión let.
Jen si nejsem jist, že to dělali Rusi. Varování před kontaminací skutečně není jen výstřel do tmy, jejich postupy jsou všeobecně známé.
Odpovědět
sv

sv

6.2.2022 21:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tady zas někdo dostává hysteráček na téma USA. "Mainstreamy" o tomto samozřejmě informovaly před deseti lety rozsáhle, když si to například já i po těch deseti letech pamatuju.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10095523948-prizma/212411058100007/
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.2.2022 10:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak určitě to v mainstreamu nebylo soudruhu. :D A možná by to ti mariňáci z West Pointu udělali lépe a nekontaminovali by jezero, jak se to podařilo těm ruským pablbům. :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist