https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/premier-fiala-navrh-emisni-normy-euro-7-je-treba-vyznamne-zmenit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Premiér Fiala: Návrh emisní normy Euro 7 je třeba významně změnit

23.3.2023 13:51 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropskou komisí navrhovanou emisní normu Euro 7, která by měla od roku 2025 mimo jiné omezit zplodiny oxidů dusíku a pevných částic vypouštěných do ovzduší, je podle premiéra Petra Fialy (ODS) třeba významně změnit, aby neohrožovala občany v dostupnosti především malých aut. Před odletem na evropský summit ministerský předseda novinářům řekl, že české diplomatické úsilí se setkává s velkým porozuměním. "Myslím, že se podaří vytvořit silnou skupinu států, které ve výsledku upraví normu tak, aby byla příznivá pro náš automobilový průmysl a naše občany," uvedl.
 

Do konce je podle Fialy třeba dovést zákaz spalovacích motorů od roku 2035, kde Česko dosáhlo v průběhu vyjednávání dílčí úspěchy, například v povinnosti znovu se vrátit k rozhodnutí v roce 2026 a případně postup revidovat. Premiér ovšem nepředpokládá, že by to bylo tématem nynější vrcholné schůzky, neboť úroveň, na které se tato věc řeší, je jiná. "Debata, která se vede teď, je o možnosti využívat dál motory, které používají syntetická paliva, to je jedna z věcí, kterými jsme se zabývali v rámci našeho předsednictví. Formulace umožňující využívání syntetických paliv v návrhu jsou, ale nejsou dostatečnou zárukou, že to tak v praxi bude, proto se otevřela příležitost, abychom spolu s dalšími zeměmi tuto možnost upravili," konstatoval Fiala.

O možnosti využívání syntetických paliv v nových autech po roce 2035 podobně jako Česko hovoří také Německo. Tamní ministr dopravy Volker Wissing již na počátku března řekl, že spor je na dobré cestě k vyřešení. Mluvčí Wissingova ministerstva ve středu v souvislosti s nadcházejícím summitem řekla, že hledání kompromisu ještě více pokročilo, ale že celá věc je mimořádně složitá. Německo stejně jako Česko odmítá tento zákaz podpořit, pokud nebude možné v autech využívat syntetické palivo jako náhradu za benzin a diesel vyráběný z fosilních surovin.

Na znění normy, která má od roku 2035 výrazně prodražit emise z automobilové dopravy, a prakticky tím znemožnit prodej nových aut se spalovacími motory, se členské státy dohodly již během loňského českého předsednictví. Pravidla už schválil i Evropský parlament. Skupina zemí včetně Česka a Německa se ale letos postavila proti. Syntetická paliva, označovaná často jako e-paliva, jsou vyráběná chemickou cestou bez použití ropy. Zatímco běžný benzin či diesel vzniká rafinací ropy, umělá paliva vznikají chemickou reakcí vodíku a oxidu uhličitého. Pokud je při výrobě využita energie z obnovitelných zdrojů včetně takzvaného zeleného vodíku, je palivo považováno za uhlíkově neutrální.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

23.3.2023 15:50
Zvláštní je, že tahle eurohujerská vláda, líbající nohy bruselákům se postaví zcela logicky za zájmy našeho průmyslu a lidí. Přitom ten správný bourák, který "pomáhá lidem" a "bojuje proti Bruseli", vždy všechno podepsal v hlubokém předklonu, aniž by pípnul. Fakt to nemáte v koblize naopak?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.3.2023 17:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Nebuďte naivní, Fiala moc dobře ví, že nemá šanci cokoliv změnit, je tím posledním, s kým se bude kdokoliv z Bruselu bavit a jeho výlevy jsou jen pro kamery pro veřejnost na sbírání politických bodů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2023 17:30 Reaguje na pavel peregrin
Totální pitomost jak dycky. Jdou do toho s Němčoury, Taliány a kdoví ještě kým, může to být k polovině zemí. Vsadím poslední gatě, že to prosadí.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.3.2023 19:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně. Záleží to na Němcích, nikoliv na Fialovi. Pokud by Němec řekl, či lépe byl dotlačen k tomu, že to tak nebude, tak se Fiala může třeba pos... a bude mu to houbeles platné.Vám pořád není jasné, že jako země si ani neškrtneme a vše, co se tady zásadního stane, nezáleží na nás už dávno?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2023 21:42 Reaguje na pavel peregrin
Cypovina. Máme stejná práva jeko všichni ostaní, navíc v dost případech máme i právo veto. To, že jsme byli za posledná tutany a nikdo se s náma nebavil bylo tém že jsme měli za presidenta čučkaře a za premiéra loupežníka, které nikdo vůbec nebral vážně. Tahle vláda cellm rázně naši pozici vylepšila velmi úspěšným předsednictvím.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.3.2023 15:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzl, vy jste opravdu dětina. Znáte přísloví- Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2023 15:54 Reaguje na pavel peregrin
A ten Jova je kdo? A ten vůl?
Pojem demokracie asi vůbec neznáte, že?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.3.2023 16:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět dokazujete svoji naivitu. Jova je... zkuste hádat? Napovím- Německo to není, ani Francie... ale i Jova začíná být nemocný... a ten vůl- to jsme my.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.3.2023 16:20
Proč nebyl takhle aktívní, když předsedal EU ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2023 17:31 Reaguje na smějící se bestie
Byl, neboj. Ale předsedající EU není ani Císař, Král, Putin nebo Lukašenka.
Odpovědět
LB

Lukas B.

27.3.2023 18:14 Reaguje na Pavel Hanzl
ono je to jaksi z bláta do louže. když chodil na evropu hrabiš, tak jasně směrem k "evropě" komunikoval - "nechte mě na pokoji a já vám odkývu všechno a jen tak budu pro domácí obecenstvo držkovat", a skutečně, veškeré vyšetřování ukradených dotací šlo do ztracena.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.3.2023 21:03 Reaguje na Lukas B.
Šlo do ztracena, bo nejsme ani federace a žádná evropská FBI ho nezatkne a nevrazí do basy v Haagu.
Právě nám by ta integrovaná EU pomohla nejvíc, sami se vládnout neumíme.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist