https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezidenti-eu-unie-by-mela-byt-lidrem-v-prechodu-na-udrzitelny-rozvoj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezidenti EU: Unie by měla být lídrem v přechodu na udržitelný rozvoj

8.5.2021 16:40 | BRUSEL (ČTK)
Ve společném prohlášení to uvedli prezidenti zemí Evropské unie včetně českého prezidenta Miloše Zeman. Dokument vydali k nedělnímu Dni Evropy a ke konferenci o budoucnosti Evropy, která v neděli začíná.
Ve společném prohlášení to uvedli prezidenti zemí Evropské unie včetně českého prezidenta Miloše Zeman. Dokument vydali k nedělnímu Dni Evropy a ke konferenci o budoucnosti Evropy, která v neděli začíná.
Foto | Christian Lue / Unsplash
Evropská unie by měla být světovým lídrem v přechodu na udržitelný a klimaticky neutrální rozvoj. Ve společném prohlášení to uvedli prezidenti zemí Evropské unie včetně českého prezidenta Miloše Zeman. Dokument vydali k nedělnímu Dni Evropy a ke konferenci o budoucnosti Evropy, která v neděli začíná. ČTK ho poskytl mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček.
 

Evropští lídři vyzvali občany EU, aby využili konference, která podle nich představuje jedinečnou příležitost k formování společné budoucnosti. „Může se zdát, že za současného stavu není dostatek času na zevrubnou diskusi o budoucnosti Evropy. Právě naopak, pandemie covid-19 nám připomněla, co je v našich životech skutečně důležité: naše zdraví, náš vztah k přírodě, náš vztah s ostatními lidmi, vzájemná solidarita a spolupráce,“ uvedli. Pandemie podle nich otevřela otázky o způsobu, jakým obyvatelé Evropy žijí své životy. „Ukázala silné stránky evropské integrace, ale i její slabiny. Musíme si o tom všem promluvit,“ uvedli představitelé EU.

Výzvy, kterým Evropané čelí, jsou podle nich rozmanité. „Od řešení klimatické krize a vytváření zelených ekonomik, a to při souběžném vyvažování rostoucí soutěživosti mezi globálními aktéry, až po úsilí o digitální transformaci našich společností. Budeme muset vyvinout nové způsoby a nová řešení,“ poznamenali.

Uvádějí dále, že i když se může někdy EU jevit jako nedostatečně vybavená, aby dokázala čelit mnoha výzvám jako například hospodářské a finanční krizi, nastavení migračního systému nebo pandemii, jsou si vědomi, že by pro každého bylo mnohem těžší, kdyby byl sám.

„Potřebujeme silnou a efektivní Evropskou unii, Evropskou unii, která bude světovým lídrem v přechodu na udržitelný, klimaticky neutrální a digitálně podporovaný rozvoj. Potřebujeme Evropskou unii, se kterou se všichni dokážeme ztotožnit, jistí si vědomím, že jsme udělali maximum pro prospěch budoucích generací,“ uvedli.

Konference o budoucnosti Evropy označili za příležitost otevřeně hovořit o Evropské unii a naslouchat občanům, zejména mladým lidem.

Unijní instituce již v polovině dubna na konferenci o budoucnosti Evropy spustili internetový portál, kam lidé mohou psát podněty k zásadním tématům a sdílet své představy o fungování unie. Z digitální výměny názorů i navazující série veřejných diskusí chtějí politici příští rok čerpat podněty při rozhodování o budoucích prioritách.

Konference měla původně začít už loni na jaře. Kvůli covidové pandemii a dlouhým debatám mezi institucemi se však její začátek o rok zpozdil. Místo původně plánovaných dvou let mají obyvatelé či zástupci organizací a spolků na prodiskutování svých představ o unii rok.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

8.5.2021 16:58
dnešní demokracie je demokracií korporátu ne jednotlivců...to by nevyhovovalo mocenským plánům ovládat a vládnout. Tomu se říká systém poslušné ovce
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2021 18:03 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jistě, jmenuje se to fašismus a je to dominantní prvek babišistánu. Jinde v Eu se to nevidí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.5.2021 17:47
No, zatím to ti " odborníci " v Bruseli, vedou od 10 k 5, v porovnání s ostatním světem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2021 17:58 Reaguje na smějící se bestie
Brusel leží v babišistáně? Fakt??
Odpovědět
kk

karel krasensky

8.5.2021 19:39
Evropská unie je daleko větší zlo pro česko než byla RVHP
Odpovědět
kk

karel krasensky

8.5.2021 19:39
Evropská unie je daleko větší zlo pro česko než byla RVHP
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2021 18:01 Reaguje na karel krasensky
V roce 47 jsme patřili mezi 10 nejvyslělwjší země světa, v roce 1989 jsme byli na pozici asi 93 - 96.
Pak jsme šli rychle nahoru a především díky EU jsme byli ještě nedávno někade na čtyřicátých pozicích, dnes už asi zase ztrácíme.
Odpovědět
pa

pavel

9.5.2021 01:12
ano jdeme do pr... a to hodně rychlým tempem jen by mě zajímalo až odejde generace dnešních 50sátníků kdo na ty lemply bude makat pochcípou hlady
Odpovědět
ms

9.5.2021 01:42
No to bych chtěl vědět, co (kdysi ekonom) Miloš Zeman chápe pod pojme "zelená Evropa"? Když on sám v ČR tvrdě kritizuje zločinné dotace na FVE. Asi mu nechali jen podepsat papír...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.5.2021 05:47
EU ale je v čele snah o stagnaci s perspektivou úpadku. Stačí se podívat, jaký význam ve světové ekonomice hrála a kam díky neotřelým myšlenkám spěje:
https://www.researchgate.net/figure/Percentage-shares-of-selected-countries-and-areas-in-world-GDP-18702050-at-2005_fig2_227379359
Odpovědět
va

vaber

9.5.2021 08:27
,,Potřebujeme silnou a efektivní Evropskou unii, Evropskou unii, která bude světovým lídrem v přechodu na udržitelný, klimaticky neutrální a digitálně podporovaný rozvoj,,
proti tomu se nedá moc namítat, je to všeobecné prohlášení , ale konkrétni kroky k tomuto cíli bývají zoufalé a nikdo neví jaké mají být ,
celá Evropa je jen přívěšek Ameriky a bez její podpory dokáže rozhodovat jen o bezvýznamných opatřeních
Odpovědět

Viktor Šedivý

9.5.2021 11:48
V čele pochodu do energetické bídy a mocenské bezvýznamnosti. Hurá!

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2021 17:58 Reaguje na Viktor Šedivý
To je bohužel uhlácký babišistán, v Unii je energie přebytek a ceny jdou dolů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist