https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pri-pozaru-a-vybuchu-v-bioplynove-stanici-na-svitavsku-se-zranili-tri-lide
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Při požáru a výbuchu v bioplynové stanici na Svitavsku se zranili tři lidé

4.5.2021 19:42 | DĚTŘICHOV U MORAVSKÉ TŘEBOVÉ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Při dnešním požáru bioplynové stanice v Dětřichově u Moravské Třebové explodovala jedna nádrž s plynem, zranili se tři lidé. Na místě je devět jednotek hasičů. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.
 

"Jedna z nádrží explodovala a silná plastová plachta umístěná na poškozené nádrži se rozletěla zhruba do stometrové vzdálenosti. Při explozi se zranily tři osoby, které se buď nadýchaly jedovatých zplodin hoření, nebo se popálily," uvedla Horáková. Výbuch nastal před příjezdem hasičů, zranění jsou zaměstnanci zemědělské společnosti, která bioplynovou stanici provozuje.

Požár zasáhl jednu doskladňovací nádrž. Hasiči na ni nasadili potřebný počet proudů s pěnou, další nádrž plnou plynu bylo nutné ochlazovat. Bylo také nutné zřídit kyvadlovou dopravu vody na místo zásahu. Hasiči museli pomocí termokamery vyhledat všechna ohniska a následně je dohašovat, a to i pomocí výškové techniky. Plameny se podařilo hasičům dostat pod kontrolu v 16:23 hodin. Kvůli pokračování likvidace požáru nelze zatím zjistit jeho příčinu. Škoda pravděpodobně přesáhne jeden milion korun.

"Sílu exploze ale nelze srovnávat s výbuchem nádrží s ropnými produkty," dodala Horáková. Podle ní bude vyšetřování příčin požáru trvat několik dní.

V bioplynové stanici se řízenou fermentací přeměňuje biomasa na bioplyn. Zpracovávat se v ní dají tekuté a pevné výkaly hospodářských zvířat, travní a kukuřičná siláž či pivovarské mláto.Při spalování bioplynu v kogenerační jednotce vzniká elektřina a teplo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist