https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pri-uklidu-otavy-nasli-lide-v-pisku-lahve-i-pneumatiky-mene-nez-driv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Při úklidu Otavy našli lidé lahve i pneumatiky, ale méně než dřív. Na místě černé skládky roste alej ovocných stromů

23.4.2023 00:51 | PÍSEK (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | StevenFleming / Pixabay
Asi deset metrů krychlových odpadu sesbírali včera dobrovolníci v Písku při úklidu kolem řeky Otavy a města. Nejčastěji našli obaly od jídla, plastové lahve, kelímky z fast foodu či naplaveniny. Postupem let odpadu ubývá, stejně jako černých skládek. Jedním z nejhorších míst je statek Dobešice, kde parkují zahraniční kamiony a chybí tam pro ně zázemí, řekli organizátor Marek Anděl a dobrovolníci. V předchozích letech odnášeli účastníci z přírody asi 30 metrů krychlových odpadků.
 

"Naštěstí se sebralo letos odpadu méně než minulé roky. Je vidět, jak 14 let chodíme do těch samých lokalit, tak tam, kde byly černé skládky, gauče, křesla, smotané koberce, tak už toho v přírodě ubývá. Jak to tam už není, tak slušnější lidi to asi odradí, aby to tam dali. Už to není tak, že by lidé úmyslně dělali nové černé skládky. Myslím, že situace se zlepšuje, máme z toho radost. Když český člověk někde vidí hromadu odpadků, nemá takový ostych přidat další. Zatímco když je tam čistá příroda, tak ho to ani nenapadne," řekl Anděl.

Byl se podívat i na okraji Písku, kde bývala velká černá skládka. Asi před dvěma lety se tam povedlo jedné partě nadšenců vysázet alej ovocných stromů. Tam, kde byl dřív velký nepořádek, dnes podle Anděla krásně kvete alej. "Je ale pravda, že když jsem přejel na druhou stranu silnice, kde rostou trnkové keře, je už sklopený valník suti a na tom vyhozené pytle s odpadem. Nejhorší místo je na kraji Písku u statku Dobešice. Parkují tam zahraniční kamiony, většinou polské, ty tam nechávají nejvíc nepořádku," popsal Anděl, který také pořádá pěší pochod Švejkova padesátka.

V Dobešicích u rybníka letos již poněkolikáté uklízela 54letá Jaroslava Bellová z Písku. Společně s dcerou nasbírala 16 pytlů odpadků, což považuje za "úžasný" výkon, protože loni ve třech shromáždili 20 pytlů. "Tam je toho vždycky hodně, neboť Písek nemá pro kamiony odstavné místo, nemá kadibudku, kam by řidiči chodili, a nemá ani kontejner, kam by odpad vyhazovali. Hází tam z kamionu do struh hrozné věci. Doporučuji nikdy ty petlahve neotvírat, protože je tam načůráno," řekla ČTK Bellová.

Kolem parkoviště kamionů sesbírala s dcerou také zbytky jídel, konzervy, vytáhly i jednu velkou pneumatiku. Bellová chodí k Otavě uklízet, aby měla dobrý pocit. Láká ji fajn parta, ekologie je pro ni důležitá, odpadky sbírá, i když venčí psa Bertíka. Po akci si také ráda dá buřt a pivo na ostrově u elektrárny, kde se odpoledne dobrovolníci scházejí a baví.

Na letošní 14. ročník přišlo při slunečné sobotě asi 65 lidí. Kdysi Anděl a spol. začínali v sedmi lidech, nejvíc jich jednou přišlo 202. Průměrně se účastní kolem 100 dobrovolníků. Letos to bylo méně i kvůli tomu, že termín se narychlo o týden posunul, protože minulý víkend byl v Otavě po deštích vysoký stav vody. "Jenomže spousta lidí to měla naplánované a došla mi spousta omluvných mailů," řekl Anděl.

Každý dobrovolník dostane ráno před akcí pracovní rukavice, pytle na sběr a žluté tričko. Svoz plných pytlů a odvoz odpadků na skládku Městské služby Písek zajišťují organizátoři.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

23.4.2023 06:41
No, lidé ten nepořádek udělali - lidé ho také musí uklidit.
Bohužel to však nikdy nejsou ti samí.
Občas by možná pomohly alternativní tresty, u některých přestupků, že !
Odpovědět
LB

Lukas B.

23.4.2023 08:29
možná teď spoustu lidí naštvu, ale bordelu jsou dva druhy. jednak to, co upadne od ruky (obaly od jídla/pití zejména), a druhak odpad domácí/komunální/zahrádkářský. to první je rozloženo mezi obyvatelstvem jaksi plošně, ale to druhé, často předhazované "lufťákům", je z drtivé části zásluha trvalých obyvatel bezprostředního okolí (pomiňme populární německé důchodce, kteří jsou, troufám si tvrdit, urban nebo tedy spíše rural legend). je to ve vesnickém způsobu uvažování jak v koze lůj, hnůj se vozí na pole, nepotřebné kameny na meze, staré slamníky se nahází do rokle, zbytky ze stavby se použijí na zpevnění cesty, benzín je drahý, na mez to vozil můj dědek, pak můj fotr a můj syn to tam bude vozit taky. po doma naklizeno, na dvorku dvoucentimetrový anglický trávník, co je za plotem to už není moje. a vždycky si s tím příroda jakžtakž poradila, klasický slamník, děravé necky nebo vepřovice si příroda vezme za pár let zpět, ale pneumatiky, pálené cihly, zbytky zateplení, střešní krytina, koberec z uměliny, polámaný kočárek, akrylátová vana a keramické umyvadlo jsou z hlediska délky lidského života věčné.
Odpovědět
LB

Lukas B.

23.4.2023 08:32 Reaguje na Lukas B.
a turisticko/houbařský postřeh - jak poznáte, že se blížíte k vesnici/chatové osadě? podle kopřiv podél cesty, kam pokojné pořádkumilovné obyvatelstvo vozí posekanou trávu. v lepším případě trávu, v horším promíchanou s kdečím od petflašek po eternitové šablony.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.4.2023 08:59 Reaguje na Lukas B.
1*
ve většině případů
Odpovědět
MD

Milan Dostál

24.4.2023 12:55 Reaguje na smějící se bestie
No a na výjezdu z vesnice v lese, lze pozorovat pytle s odpadky velké v příkopě, na stromech zavěšené malé.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist